Skip to main content

3 cruciale manieren om je CO2-productie te verminderen

Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp en 4 andere vragen

Download ons verwarmingsmagazine

De opwarming van de aarde is vandaag een bijzonder reëel probleem. Om de klimaatverandering af te remmen, zijn er drastische maatregelen nodig op Europees en op wereldniveau. Ook individueel kan (of moet) iedereen zijn steentje bijdragen. We geven je graag enkele tips om je eigen CO2-productie te beperken.

De Aarde warmt op …

Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de gemiddelde temperatuur op Aarde is toegenomen sinds het midden van de twintigste eeuw. De oorzaak daarvan is de stijgende concentratie aan broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals diesel, aardolie of aardgas, heeft daar sterk toe bijgedragen. Daarnaast spelen ook ontbossing, industriële en agrarische activiteiten een rol. 

Op naar minder CO2

Als individu en als gezin kun je je CO2-productie op verschillende manieren beperken. De manier waarop je woont, hoe je je verplaatst en wat je eet bepalen in grote mate je CO2-uitstoot. Minder uitstoten is dus vooral een kwestie van anders te gaan leven. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je moet inboeten aan comfort. Ook met kleine aanpassingen aan je levenswijze maak je al een verschil.

Je CO2-productie verminderen, kun je doen op drie niveaus:

  1. Verminder je verbruik: hoe minder gas, stookolie en elektriciteit je verbruikt, hoe minder grondstoffen er nodig zijn en hoe minder CO2 je uitstoot. Het komt er dus op aan om enkel te verbruiken wat je écht nodig hebt. 

  2. Schakel over op hernieuwbare energie: om je woning te verwarmen bestaan er alternatieven voor traditionele ketels op stookolie of aardgas. Een warmtepomp is bijvoorbeeld een bijzonder duurzaam systeem dat werkt op hernieuwbare energie, afkomstig uit de omgeving (de lucht, de aardbodem of het grondwater). De elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te drijven, kun je (gedeeltelijk) zelf opwekken met zonnepanelen. Zo kun je je woning in grote mate CO2-neutraal verwarmen.

  3. Compenseer je CO2-uitstoot: helemaal CO2-neutraal leven is moeilijk haalbaar. Je resterende CO2-uitstoot kun je evenwel compenseren. Dat betekent dat je de CO2-uitstoot van een andere bron vermindert om zo je eigen CO2-uitstoot op te heffen.

Enkele concrete tips

De grote principes om je CO2-uitstoot te verminderen zijn in principe erg eenvoudig. Maar misschien weet je niet hoe je het in de praktijk aanpakt. Enkele suggesties:

  • Vervang je oude verwarmingsketel door een duurzamer systeem.

  • Kies voor groene stroom. Is het niet mogelijk om zonnepanelen te installeren, opteer dan bij je energieleverancier voor groene stroom.

  • Isoleer je woning. Vooral dakisolatie is cruciaal, maar ook een degelijke isolatie van je muren en vloeren zijn van belang.

  • Eet minder vlees. Een volledig plantaardig dieet is vanuit ecologisch oogpunt het beste, maar tweemaal per week vlees achterwege laten, maakt al een groot verschil.

  • Eet streek- en seizoensgebonden producten.

  • Gebruik geen droogtrommel, maar laat je kleding aan de lucht drogen.

  • Neem zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer.

Wil je graag meer informatie over duurzaam verwarmen?

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

22 december 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !