

Een airco plaatsen is een klus die je het best overlaat aan een specialist. Doe hiervoor dus altijd een beroep op een erkende installateur. Zo ben je zeker dat alles correct verloopt en dat het systeem perfect op maat van jouw woning wordt geïnstalleerd. Hoe dat precies verloopt? Volg even mee.
Welk type airco plaatsen?
Er bestaan verschillende types airco’s. Afhankelijk van de uitvoering is ook de installatie anders. Je houdt hiermee best al rekening bij de keuze van je aircosysteem. Onze tip? Laat je adviseren door een expert. Zo weet je op voorhand perfect waar je aan toe bent.
Een split-airco installeren
Een split-airco, waarmee je één kamer kunt koelen, bestaat uit slechts één binnenunit en een buitenunit. Dat beperkt het aantal leidingen en maakt de installatie relatief eenvoudig.
Een multisplit-airco installeren
Een multisplit-aircosysteem heeft meerdere binnenunits om zo meerdere ruimtes te kunnen verkoelen. Dat betekent uiteraard dat je meer verbindingen (leidingen) moet plaatsen om alles aan elkaar te koppelen.
Wat met een mobiele airco?
Behalve deze twee soorten vaste airco’s bestaan er ook mobiele airco’s (monoblocks). Die zijn verplaatsbaar en hoef je dus niet te installeren. Wel moet je het raam laten openstaan of een gat in de muur voorzien voor de flexibele buis die de warmte afvoert. De airco’s van Daikin zijn allemaal vaste airco’s (split of multisplit).
Een vaste airco plaatsen: de werkwijze in 8 stappen
Een vaste airco installeren verloopt grosso modo op deze manier:
1. Waar wil je je airco hebben?
Bekijk samen met jouw installateur waar je de buitenunit en de binnenunit(s) het best plaatst en maak een weldoordachte keuze.
Cruciaal voor de plaatsbepaling zijn de indeling van de ruimtes die je wil koelen, het type binnenunit (wandmodel, vloermodel of ingebouwd model) en de lengte van de leidingen die je nodig hebt. Idealiter installeer je de buitenunit en de binnenunit(s) zo dicht mogelijk bij elkaar.
Aandachtspunten als je een airco laat plaatsen
De luchtstroom van de binnenunit mag niet hinderlijk zijn. Daarom hang je een wandmodel het best op minstens twee meter hoogte.
De wand moet stevig genoeg zijn om de unit te dragen.
Zorg dat zowel de buitenunit als de binnenunit(s) goed bereikbaar zijn voor onderhoud. Zo kun je bijvoorbeeld een wandmodel boven een deuropening hangen. Dat maakt dat je geen plaats verliest en dat je unit gemakkelijk bereikbaar is.
2. De binnenunit(s) installeren
Na de plaatsbepaling monteert de installateur de binnenunit(s) en boort hij per binnenunit een opening voor de elektrische leidingen, de koeltechnische leidingen en de condensafvoer.
Wand- en vloermodellen worden bevestigd met behulp van een frame. Ingebouwde modellen worden helemaal weggewerkt, bijvoorbeeld in een verlaagd plafond of in een valse wand. Alleen de uitblaasroosters blijven daarbij zichtbaar.
3. De buitenunit installeren
Met behulp van een frame plaatst de installateur ook de buitenunit op de gekozen plek aan de buitenkant van je woning.
4. Leidingen leggen
De installateur brengt geïsoleerde koperen leidingen aan waar de koelvloeistof door zal stromen. Meestal moeten er gaten in de buitenmuur geboord worden om die leidingen met de buitenunit te verbinden. Om de leidingen te leggen, zijn er verschillende opties zoals kabelgoten of een ingeslepen tracé in de muren of in de vloerplaat.
5. Stroomkabels aanbrengen
Naast de leidingen voor de koelvloeistof voorziet de installateur ook stroomkabels. De buitenunit wordt op het stroomnet aangesloten en voedt op zijn beurt de binnenunit(s).
6. De condensafvoer voorzien
Een airco produceert condenswater. Per binnenunit moet de installateur hiervoor ook een afvoerbuisje voorzien. Bij renovaties is het ook mogelijk om een condenspomp te plaatsen.
7. De airco testen en bijvullen
De installateur voert een druktest met droge stikstof uit. Vervolgens trekt hij het circuit vacuüm om alle lucht en vocht uit de leidingen te verwijderen. Indien nodig vult hij ook het koelmiddel bij. (Voor de airco’s van Daikin wordt altijd het middel R-32 gebruikt.) Ten slotte test hij het hele systeem.
8. Schoonmaken
Bij de plaatsing van een airco komt onvermijdelijk wat boorwerk kijken en al gebeurt dat meestal met een aangesloten stofzuiger, toch is het aangewezen om nadien de verschillende ruimtes even schoon te maken. Daarna kun je genieten van je nagelnieuwe installatie.
Hoeveel kost de installatie van een airco?
Hoeveel een airco plaatsen precies kost, hangt af van het aantal en het type units. Raadpleeg hiervoor onze tabel met richtprijzen. Let wel: de prijzen die we daar geven zijn exclusief installatie. De installatiekosten zijn namelijk volledig afhankelijk van de situatie in jouw woning. Wil je graag een beeld van de totale kost, inclusief installatie? Vraag dan vrijblijvend een gedetailleerde offerte op maat aan.
Welke airco plaatsen in jouw woning?
Wil je zelf ook graag een airco, maar weet je niet welk systeem je het best laat plaatsen? Neem dan gerust contact op met een van onze experts of met een installateur in jouw buurt. Zij beantwoorden met plezier al je vragen en helpen je de beste optie kiezen.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.
Veel gestelde vragen
Als je je airco tijdelijk niet gebruikt, dan is het belangrijk om het systeem te reinigen. Op die manier verhinder je dat schimmels en bacteriën beginnen te woekeren. Ook is het aangewezen om de luchtfilter in de binnenunit regelmatig schoon te maken.
Om de gebruiksveiligheid en een lange levensduur van je installatie te verzekeren, is een jaarlijks onderhoud van de airco zeker aangeraden. Als je systeem meer dan drie kilogram koelmiddel bevat, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij meer dan dertig kilogram moet je je systeem zelfs elke zes maanden laten nakijken en bij meer dan driehonderd kilogram elke drie maanden.
Voor het onderhoud van je airco-installatie doe je altijd een beroep op een erkend technicus.
De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.
Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.