
De voordelen van een warmtepomp
Onze huizen verslinden energie. Maar liefst 90% van ons energieverbruik thuis gaat naar verwarming en sanitair warm water. Het klimaat kreunt onder onze levensstijl en daar moet dringend verandering in komen. Daarom besliste de Belgische regering dat alle woningen volledig energieneutraal moeten zijn tegen 2050. ‘Dat is nog lang’, zul je misschien denken. Toch is een gedragsverandering nu al nodig, want alleen zo kunnen we de doelstelling halen. Om dit plan te doen slagen, moeten er jaarlijks 100.000 Vlaamse gezinnen overschakelen op groene warmte. Voor het grootste deel van die groene warmte zullen we warmtepompen moeten inschakelen. Voor deze duurzame technologie bestaat veel interesse. Maar hebben warmtepompen dan alleen maar voordelen? Het antwoord op die vraag lees je in dit artikel.
Het grootste voordeel van een warmtepomp
Er bestaan verschillende types warmtepompen: lucht-luchtwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen, geothermische en hybride warmtepompen. Die systemen werken allemaal volgens hetzelfde principe. Ze maken gebruik van elektriciteit om warmte aan een natuurlijke bron – de buitenlucht of aardwarmte – te onttrekken. Die thermische energie geven ze af via vloerverwarming, radiatoren of een ander warmteafgiftesysteem. Een slimme sturing regelt de temperatuur, zodat jij kunt genieten van de perfecte temperatuur in je woning en van lekker warm water onder de douche.
Een warmtepomp maakt gebruik van onuitputtelijke bronnen uit de natuur. Dat maakt deze verwarmingsoplossing niet alleen klimaatvriendelijk, maar ook energiezuinig. Omdat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt, bespaar je heel wat op je energiefactuur.
Heerlijk koel tijdens de warme zomer
Nog een voordeel: een warmtepomp gebruik je het hele jaar door. In de winter zorgt de warmtepomp voor comfortabele warmte, maar ook in de zomer komt het systeem van pas. Als je voor een omkeerbare warmtepomp kiest, kun je het toestel namelijk ook gebruiken om je woning te koelen. Gedaan dus met puffen tijdens de warme zomermaanden!
Gebruiks- én onderhoudsvriendelijk
Om een warmtepomp te bedienen, hoef je echt geen technische ‘krak’ te zijn. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen dankzij een intuïtieve gebruikersinterface. Verschillende warmtepompen kun je zelfs vanop afstand besturen met de Daikin-app of met een domoticasysteem.
Je warmtepomp onderhouden vraagt ook niet veel werk: een jaarlijks professioneel onderhoud volstaat om de beste prestaties van het systeem te blijven garanderen en de levensduur (en dus je investering) te maximaliseren.
Goed combineerbaar met zonnepanelen
Een warmtepomp combineren met zonnepanelen is een uitstekend idee om nóg te besparen op je verwarmingskosten. Groene warmte is één ding, maar wanneer je ook nog gebruikmaakt van groene stroom zul je je ecologische voetafdruk pas echt verkleinen.
Zijn er dan geen nadelen?
Toegegeven, er is ook een nadeel aan een warmtepomp. De aankoopprijs van het systeem ligt hoger dan die van een klassieke ketel. Da’s logisch, want een warmtepomp is technisch heel wat complexer dan een gas- of mazoutketel. Toch moeten we hier een belangrijke kanttekening bij maken: voor de aankoop van een warmtepomp moet je een extra financiële inspanning doen, maar het is wel een uitstekende investering. Een warmtepomp verdient zichzelf namelijk terug: je bespaart niet alleen op je energiefactuur.
Wil je de voordelen van een warmtepomp zelf ontdekken? Kom dan gerust eens langs in een van onze Experience Centers. Of neem contact op voor meer informatie.

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?
Dankzij deze korte test kom je te weten of je woning al of niet klaar is voor een warmtepomp. Indien dit het geval is, verwijzen we je naar een oplossing die is reeds aangepast aan jouw woning. Zo niet, geven we je enkele tips om je woning klaar te maken voor een warmtepomp.