Wanneer is een zonneboiler een optie?

Is een zonneboiler een goede keuze?

Download de Daikin prijslijst

Water verwarmen doe je natuurlijk het liefst zo ecologisch mogelijk. Zo kan een zonneboiler een duurzaam alternatief vormen voor een klassieke boiler. Maar wat is dat precies, zo’n zonneboiler? En in welke gevallen is het interessant om de installatie ervan te overwegen? Je komt het te weten in dit artikel.

Wat is een zonneboiler precies?

Een zonneboiler is een systeem dat sanitair water verwarmt met behulp van zonne-energie. Het zonlicht wordt daarbij opgevangen door zonnecollectoren, die de elektromagnetische straling daarvan direct omzetten in warmte. Hoewel ze er een beetje op lijken en je ze ook vaak installeert op een dak of een andere plaats waar ze veel zonlucht kunnen opvangen, mag je zonnecollectoren niet verwarren met zonnepanelen. Zonnecollectoren zijn namelijk geen fotovoltaïsche cellen, maar een aantal in serie geschakelde buisjes waar water door stroomt.

Het werkingsprincipe

De werking van een zonneboiler kun je vergelijken met een tuinslang die in de zon ligt, waardoor het water binnenin warm wordt. Een circulatiepomp transporteert dit opgewarmde water vervolgens door een circuit van buizen. De warmte wordt opgeslagen in een geïsoleerd ‘vat’: de boiler of het waterreservoir. Dit reservoir bevat één à twee keer de hoeveelheid warm kraanwater die je dagelijks verbruikt.

Een elektronische regelaar bepaalt of het water moet circuleren of niet: deze regelaar meet de temperatuur en schakelt de pomp aan als temperatuur in de buizen hoger is dan in de boiler. Het koude water van de boiler kan dan de zonnecollectoren koelen en het warme water van de zonnecollectoren verwarmt op zijn beurt de boiler. Na verloop van tijd is de temperatuur in het hele systeem gelijk en schakelt de regeleenheid de pomp terug uit.

Op die manier zorgt een zonneboiler ervoor dat er op elk moment een hoeveelheid warmte beschikbaar is om te gebruiken, ook al schijnt de zon op dat moment niet of niet fel. Zelfs ’s winters als er op een hele dag maar enkele uurtjes zonneschijn zijn, produceert een zonneboiler voldoende warm water om mee te koken en je hele gezin zich te laten douchen.

Geef de legionellabacterie geen kans

Misschien vraag je je af of zo’n systeem met een warmwaterreservoir geen risico’s met zich meebrengt? Bij een zonneboiler in zijn meest eenvoudige vorm bestaat er inderdaad een kleine kans op de aanwezigheid van legionellabacteriën. Deze bacterie kan zich ontwikkelen in stilstaand water tussen de 25 en de 45 °C en kan, wanneer je ze bijvoorbeeld inademt tijdens het douchen, tot de gevreesde veteranenziekte leiden.

De zonneboilers van Daikin zijn evenwel uitgerust met een speciale antilegionellatank, zodat deze bacterie geen enkele kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het ontwerp van onze reservoirs garandeert een perfecte hygiëne en zorgt ervoor dat vuil, roest en bezinksel uitgesloten worden. Je gezondheid is bij Daikin dan ook in goede handen.

Combineer je zonneboiler met een warmtepomp

Vandaag wint duurzaam verwarmen – terecht! – aan belang. Ben je zelf ook milieubewust, dan is een zonneboiler de geknipte oplossing om jouw sanitair water te verwarmen. Zonne-energie is namelijk dé groene energie bij uitstek: je verwarmt je leidingwater zonder dat er fossiele brandstoffen aan te pas komen en bespaart bovendien flink op je energiefactuur. Door een zonneboiler te combineren met een gascondensatieketel haal je een rendement van maar liefst 110 procent.

Wil je het nóg groener? Kies dan voor de combinatie van een zonneboiler met een warmtepomp. Bij zo’n installatie heb je een buffervat dat aan de ene kant is aangesloten op de zonneboiler en de warmtepomp, en aan de andere kant op het op het warmteafgiftesysteem (radiatoren, convectoren, vloerverwarming, …) of sanitair. Een temperatuursensor in het buffervat zorgt ervoor dat de temperatuur op elk moment rond de 50 °C schommelt. Bij zonnig weer zal het water in het reservoir opwarmen. Schijnt de zon niet, dan neemt de warmtepomp het over. Zo kun je op elk moment duurzaam verwarmen.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van een zonneboiler? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

23 juli 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels