K-Way

VDS-Food

Waver, België

VDS-Food Wavre vertrouwt op Daikin voor volledige koelinstallatie

Al meer dan 40 jaar is VDS-Food aanwezig op de Belgische markt. Ontstaan uit een pluimveebedrijf groeide het bedrijf gestaag waarna het in 2002 werd overgenomen door te huidige eigenaars: Stéphane Van de Moortele en diens echtgenote Paola De Lille. Sedert 2015 is ook dochter Astrid Van de Moortele deel van het familiebedrijf als gedelegeerd bestuurder. Zo’n zeven jaar geleden werd beslist het bedrijf uit te breiden met een extra vestiging in Waver. Door omstandigheden konden de werken pas in 2014 van start gaan. In het najaar van 2015 kon de Cash en Carry dan in gebruik genomen worden.

Het gebouw, in totaal zo’n 4.700m² groot, is uitgerust met heel wat vries- en koelinstallaties om het uitgebreide gamma gekoelde en diepgevroren voedingsproducten in onder te brengen. Gezien de omvang van de installaties (260 kW bij een verdampingstemperatuur van -10°C en 60 kW bij een verdampingstemperatuur van -35°C), zijn deze verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik. Het kwam er dus op aan hier een zo efficiënt mogelijk antwoord op te bieden.

Daikin ZEAS: ideale unit voor koelen of vriezen

IMG_0499.JPG

De oplossing werd gevonden bij Daikin. De Daikin ZEAS-installaties bedienen zowel de koel- en vriesmeubels als de koel- en diepvriescellen met een verdampingstemperatuur vanaf -45℃ tot +10°C. ZEAS is gebaseerd op Daikin’s VRV (Variable Refrigerant Volume)-technologie voor een flexibel toepassingsgebied.

Vooral bij wisselende belasting leveren de units uitstekende prestaties en zijn hierdoor tot 30% zuiniger dan vergelijkbare systemen. De fluisterstille koel- en diepvriesoplossing voldoet aan de hoge vereisten inzake energierendement en past daarmee perfect in de duurzame bedrijfsvoering die de uitbaters van VDS-Food nastreven. 

IMG_0504.JPG

Frequentie-gestuurde compressoren

De compacte Daikin ZEAS maakt gebruik van het efficiënte koelmiddel R410A en is voorzien van frequentie-gestuurde Scroll compressoren die zich aan de gevraagde koelcapaciteit aanpassen. Op die manier staat dit koelingssysteem garant voor een energiezuinige en optimale koeling. De frequentie gestuurde compressoren, draaien namelijk een groot deel van de tijd op deellast; zolang de gekoelde ruimtes op temperatuur blijven, is niet veel koelcapaciteit nodig en profiteert men van een hoog rendement. “Onder meer door gebruik te maken van deze Daikin installatie, is VDS-Food erin geslaagd het energieverbruik in Waver te halveren ten opzichte van de andere vestigingen in Brussel en Luik.”, stelt Stéphane Van de Moortele vast.

Aparte buitengroepen op het dak

Er wordt gewerkt met dertien aparte buitengroepen, die op het dak geplaatst zijn. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn de op het dak geplaatste groepen zodanig gepositioneerd dat ze dicht bij de koel- en vriesinstallaties staan.  Dit resulteert in een lagere installatiekost. Bovendien is er een kleinere koelmiddelinhoud per installatie nodig dankzij de beperkte afstand die de leidingen moeten overbruggen. Door de units verspreid op het dak te plaatsen, verdeelt men ten slotte de gewichtslast beter en dient men binnen geen technische ruimte te voorzien, wat gepaard gaat met een aanzienlijke plaatsbesparing en waardoor een nieuwe invulling van deze ruimte, zoals extra stockage, wordt mogelijk gemaakt.

vds2.jpg

100% betrouwbaar

De vries- en koelinstallaties (Arneg) zijn uitgerust met een geautomatiseerd bewakingssysteem dat de registratie van de werking en de temperatuur continu controleert. Bij de minste storing wordt de installateur meteen verwittigd. Dit vormt een zekerheid voor de klant dat de installatie steeds optimaal functioneert. Ook de eigenaar heeft zicht op de resultaten en de efficiëntie van de warmtepompen. 

Daikin installatiepartner

De volledige installatie werd uitgevoerd door firma Calis Projects uit West-Vlaanderen, die voor de winkelmeubelen samenwerkt met Crionovo, importeur van Arneg en voor de koelunits met de Zeas van Daikin. Als Daikin installatiepartner op het vlak van koeling beschikken zij over de nodige productkennis en ervaring in Daikin koelinstallaties. 

Toonaangevende commerciële en industriële koelingssystemen

Industrial Refrigeration-01_015_Lifestyle - Application pictures.tiff

Onze koelunits zijn ontworpen voor betrouwbaarheid en energierendement voor zowel kleine als grote commerciële toepassingen.

Onze warmterecuperatie- en invertertechnologieën verlagen uw energiekosten aanzienlijk. Koelunits van Daikin worden beschouwd als de beste in hun klasse voor commerciële koeling en zijn tot 50% energiezuiniger dan andere units. Dit hoge rendement zorgt voor een snelle terugverdientijd.

LREQ15-20BY1_R_Product pictures.jpg

Betrouwbare werking

De samenstelling van elke Daikin-unit wordt uitgebreid getest in onze fabrieken. Onze koelunits worden met hun toonaangevende technologieën en ontwerpen beschouwd als de duurzaamste producten op de markt. Antiroestbehandelingen en een resistente behuizing zorgen voor een lange levensduur, zelfs in zware weersomstandigheden. Omdat koelsystemen essentieel zijn in uw bedrijf, hebben we grote serviceteams die onmiddellijk op elk noodgeval kunnen reageren.

Wees de F-gasregelgeving een stap voor

Koelunits van Daikin voldoen aan het nieuwste regelgevingsdoelstellingen inzake F-gas. Met geavanceerde technologieën is de totale verwarmingsimpact van onze koelunits kleiner voor een hoger energierendement en een kleinere ecologische voetafdruk.

Meer te weten

Andere referenties

Bank Nagelmackers

Aan het begin van dit jaar heeft Daikin het unieke VRV i-concept gelanceerd, namelijk een luchtgekoelde VRV-warmtepomp die volledig in een gebouw kan worden geïntegreerd. Dit is een ideale oplossing voor kleine commerciële toepassingen, zoals een bankkantoor of winkel die in het stadscentrum zijn gevestigd.

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koelaggregaten combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22-koelmiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmterecuperatie van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende roundflow-cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

VDS_GGL.jpg

VDS-Food

VDS-Food, groothandelaar in voedings- en horecaproducten opende eind vorig jaar hun nieuwste Cash en Carry in de industriezone Waver Noord. Deze nieuwbouw werd volledig op maat gemaakt waarbij de focus sterk kwam te liggen op het optimaal en rationeel gebruik van energie. Voor de koelinstallatie werd beroep gedaan op de expertise en innovatieve technologieën van Daikin.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Elke zone van het hotel heeft eigen vereisten maar ze moeten allemaal een optimale oplossing hebben. Lobby's hebben specifieke uitdagingen, hotelkamers zijn een thuis, weg van huis voor klanten en restaurants en vergaderzalen vereisen flexibele oplossingen.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnenunits en ventilatie-units die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialist, Daikin opteerde voor het unieke Daikin VRV-systeem, dat borg staat voor een unieke combinatie van energiezuinige technologieën en een optimaal gebruikerscomfort.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekendstaat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Chocolaterie Vandenbulcke

Begin dit jaar werd de start gegeven voor een hele reeks bouwwerken bij Vandenbulcke Chocolatier. Voor de koel- en verwarmingsinstallaties in zowel de bestaande als de nieuwe productiehal werd succesvol beroep gedaan op de expertise van Daikin.

Schoeller Allibert

Op de industriezone Ravenshout in Beringen nam Schoeller Allibert recent een nieuwe productiehal annex kantoorruimte in gebruik. Bouwheer Blue Oceans XL verhuurt dit opmerkelijke, in beton opgetrokken, gebouw aan de producent van kunststof verpakkingen. Dankzij verschillende oplossingen (SWW-productie, ventilatiesysteem, warmterecuperatie…) uit het Daikin-portfolio op maat te combineren kwam een duurzaam en coherent HVAC-totaalconcept tot stand.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.