Verwarmen met airco: hoe zit dat precies?
Een airco dient om te koelen. Klinkt logisch? Toch is dat slechts een klein deel van het verhaal. Hedendaagse airco-systemen zijn namelijk lucht-luchtwarmtepompen, waarmee je ook kunt verwarmen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat zijn de voor- en nadelen van airco als verwarming? Je leest het in deze blogpost.

Airco als verwarming: het verhaal van Julie en David
Julie en David kochten een vrijstaande woning uit de jaren 60 die ze grondig renoveerden. Zowel de leefruimtes als de slaapkamers werden oorspronkelijk verwarmd met een elektrische installatie. Ze vervingen die door een energie- en gebruiksvriendelijke lucht-luchtwarmtepomp van Daikin.
David: "De keuze voor een lucht-luchtwarmtepomp was snel gemaakt. Enerzijds vanwege het uitzonderlijk lage stroomverbruik. Anderzijds omwille van het hoge comfort, zoals de snelle reactietijd én de mogelijkheid om zowel te verwarmen als te koelen. Onze kamers zijn in de winter binnen de tien minuten warm. In de zomer kunnen we de kamers op enkele minuten tijd afkoelen.”
Om de warmtepomp van elektriciteit te voorzien liet het koppel ook zonnepanelen op het dak plaatsen. “Dankzij onze zonnepanelen hebben we sterk verminderde energiekosten voor onze verwarming én koeling”, vertellen ze blij.
Verwarming en koeling gebaseerd op koele lucht
De airco-systemen waarmee je kunt koelen én verwarmen, worden ook warmtepompen genoemd. Die transporteren warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel.
Innovatieve lucht-luchtwarmtepompen zijn een milieuvriendelijke manier om warmte aan de lucht te onttrekken. Zo kun je in de zomer met de airco de kamers in je huis koelen. De warmte van binnen wordt dan naar buiten afgevoerd.
In de winter keer je het proces om. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht – dat kan zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C – en geeft die warmte vervolgens af aan de binnenlucht, om zo je woning te verwarmen.
De voordelen van verwarmen met airco
Als je beslist om airconditioning te kopen, dan wil je misschien dat die meer doet dan enkel de lucht koelen of verwarmen. Een hedendaags aircosysteem schept een perfect binnenklimaat. De allerbeste airconditioners filteren de lucht zelfs op ongezonde of irriterende deeltjes, zoals pollen.
Zo’n geïntegreerd systeem heeft heel wat voordelen:
Je kunt één buitenunit op meerdere binnenunits aansluiten. Elke binnenunit stuur je dan apart aan, voor een optimale temperatuur in elke kamer.
De compacte warmtepompen zijn eenvoudig te monteren. Ook als je in je woning maar over een beperkte ruimte beschikt, is het mogelijk om er een te installeren.
De geavanceerde inverter- en warmtepomptechnologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. Dat merk je snel in je portemonnee!
De airco’s zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zoals wand- of vloermodellen. Er is zeker een unit die naadloos bij jouw interieur aansluit.
De nadelen van verwarmen met airco
Ga je verbouwen, dan kun je een lucht-luchtwarmtepomp niet aansluiten op bestaande warmteafgiftesystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming. Wil je die behouden? Dan kun je ze wel combineren met een lucht-waterwarmtepomp.
Ook belangrijk: op één buitenunit van een lucht-luchtwarmtepomp kun je maximaal vijf binnenunits aansluiten. Wil je meer kamers koelen en verwarmen? Overweeg dan een ander warmtepompsysteem, zoals een lucht-waterwarmtepomp.
Wat kost airco met verwarming?
De prijs van een airco waarmee je zowel kunt koelen als verwarmen hangt af van heel wat verschillende factoren, zoals het aantal binnenunits, het type binnenunit, het vermogen, de opties, … Neem voor een gedetailleerde offerte gerust contact op met een installateur in jouw buurt.
Tip: als je renoveert en een lucht-luchtwarmtepomp laat installeren, dan kom je misschien in aanmerking voor een premie.
Je airco aansluiten op zonnepanelen
Wil je je elektriciteitskosten drukken? Met zonnepanelen produceer je zelf (een deel van) de elektriciteit die nodig is om je airco aan te drijven. Door de opgewekte stroom onmiddellijk te gebruiken om je woning te verwarmen of te koelen, kun je flink besparen op je energiefactuur.
Geplaatst op:
12 oktober 2022