Skip to main content

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Tenzij je voldoende vrije oppervlakte in je tuin hebt, is je dak de beste plaats om zonnepanelen te installeren. Maar niet elk dak is even geschikt voor zonnepanelen. Enkele aandachtspunten voor een maximaal rendement.

Oriëntatie en helling van je dak

Het ideale dak om zonnepanelen op te installeren is naar het zuiden gericht en heeft een hellingshoek van 30 à 35°.

Heeft je dak een andere oriëtatie – oost/west of zuidoost/zuidwest – of een andere helling – 15 à 30° of 35 à 50° – dan is het nog altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, maar het rendement zal lager zijn. Eventueel kun je dit compenseren door meer panelen of panelen met een hoger rendement te installeren.

Let wel: als je dak naar het noorden gericht is, hebben zonnepanelen geen enkele zin.

Geen zonnepanelen in de schaduw

Als je zonnepanelen installeert, moet je koste wat het kost vermijden dat ze in de schaduw van bijvoorbeeld een boom, een schoorsteen of een ander gebouw komen te liggen. Zelfs het minste streepje schaduw kan al een negatief effect hebben op het rendement van je hele systeem.

Heb je toch last van schaduw, dan bestaan er technische oplossingen zoals micro-omvormers of optimisers om de impact ervan enigszins te beperken.

Is je dak in goede staat?

Ook al zijn zonnepanelen relatief licht (ongeveer 10 kg/m2), toch moet je er helemaal zeker van zijn dat je dak dat extra gewicht aankan. Laat je installateur dit zeker nakijken.

Als je dak al wat aan slijtage te lijden gehad heeft, is het een goed idee om het te vernieuwen vóór je zonnepanelen installeert. Als je dit moet doen als de zonnepanelen er al liggen – bijvoorbeeld omdat er instortingsgevaar dreigt – dan kan dit een erg dure zaak worden.

Wil je in aanmerking komen voor de Vlaamse groenestroomcertificaten, dan ben je ook verplicht om je dak te isoleren. Afhankelijk van het soort isolatiemateriaal moet deze laag 9 à 12 centimeter dik zijn.

Geïnteresseerd? Bekijk ons aanbod zonnepanelen en neem contact op met Daikin-Rotex!

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !