Verwarmen én koelen: beide zijn mogelijk met een warmtepomp

Verwarmen én koelen:

beide zijn mogelijk met een warmtepomp

Je woning verwarmen en koelen met één en dezelfde installatie, kan dat? Absoluut! Een warmtepomp kan namelijk je woning en je sanitair water verwarmen, maar ook dienstdoen als airco. In dit artikel leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat.

Actieve warmtepompkoeling

Er zijn twee soorten warmtepompen die je net als een traditionele airco kunt gebruiken. De werking van lucht-lucht- en lucht-water-warmtepomp kan namelijk worden omgekeerd, zodat ze de binnenkomende lucht niet langer verwarmen maar afkoelen. De koelvloeistof in het circuit stroomt eenvoudigweg in de andere richting. De verdamper wordt zo de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.

Met dit systeem van actieve koeling verbruik je beduidend minder energie dan met een traditionele airconditioner. Toch bestaan er nóg zuinigere systemen die verwarming en koeling op een efficiënte en doeltreffende manier combineren.

Passieve warmtepompkoeling

De meest ecologische warmtepomp-airco maakt gebruik van een andere technologie, namelijk passieve warmtepompkoeling. Dit is mogelijk bij grond-water-warmtepompen en water-water-warmtepompen. Hoe het werkt? De warmtepomp maakt in de zomermaanden gebruik van de lage temperaturen in de ondergrond of het grondwater en pompt die vervolgens door het buizennet van de vloer- of wandverwarming. De compressor heb je in de zomer niet nodig. Passieve warmtepompkoeling kan de binnentemperatuur met 2 à 4 graden doen dalen – een aangenaam verschil dat nooit kil of onnatuurlijk aanvoelt.

Duurzaam verwarmen en koelen

Deze methode van verkoelen is zonder enige twijfel de meest duurzame en energiezuinige optie op de markt. Je maakt namelijk gebruik van natuurlijke warmte en verbruikt maar een minimum aan stroom om de warmte (of liever, de koude) uit de grond te halen. Bovendien haal je ook in de winter een hoger rendement dankzij passieve warmtepompkoeling, want je warmtepomp voert de warmte uit je woning af naar de bodem, die hierdoor lichtjes opwarmt.