Skip to main content

Je woonkamer ventileren: dit zijn de verschillende systemen

Als je vandaag bouwt of verbouwt, zijn de isolatienormen erg streng.Onthou dat isolatie niet kan zonder goede ventilatie. De luchtvochtigheid in je huis mag niet te hoog oplopen. Dat is belangrijk voor de gezondheid van zowel je woning als haar bewoners. Koude lucht buitenhouden mag niet ten koste van je binnenklimaat gaan. Hoe dat juist zit? Hieronder vind je een woordje uitleg.

Geen isolatie zonder ventilatie

Bij ventilatiesystemen denk je al snel aan zogenaamde ‘vochtige’ ruimtes: badkamer, keuken, wc. Vergeet niet dat ook ‘droge’ ruimtes verluchting nodig hebben. Dat zijn je woonkamer, bureau en bovenal: je slaapkamer. Fris ruikt die meestal niet na een lange nacht. Dat is perfect normaal: je ademt en zweet uren na elkaar in dezelfde, besloten ruimte.

Woonkamer ventilatie

Leefruimtes zoals je woonkamer hebben dus ook ventilatie nodig. Slecht verluchte ruimtes zijn vergeven van waterdamp, CO2 en verbrandingsgassen. Doe je daar niets aan, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals hoofdpijn, hoesten of slaperigheid. Huisstofmijt houdt van warme, vochtige ruimtes en schimmels hechten zich er ook snel aan muren en plafonds.

Ventilatiesystemen

Je woonkamer ventileren kan op verschillende manieren: je raam af en toe openzetten of een ventilator installeren. Zo verplaats je lucht maar voer je de opgewarmde, vochtige lucht niet af. Daarvoor heb je een structurele oplossing nodig.  

Ken je het ABCD van de woonkamer ventilator? Dat zijn 4 systemen voor je huiskamer.

Systeem A verlucht door natuurlijke circulatie via roosters in deuren en spleten eronder.

Systemen B en C werken eenzijdig mechanisch: ze voeren vuile lucht af en door onderdruk wordt propere lucht aangezogen (C) of omgekeerd (B).

Systeem D werkt dubbel mechanisch: zowel in- als afvoer gebeuren elektronisch.

Optimaal je woonkamer ventileren

Een mechanisch systeem heeft aan- en afvoerleidingen nodig maar staat mooier in je interieur dan een rooster in elke deur.

Kies je voor een goede luchtreiniger, dan combineer je meerdere voordelen: Je koppelt een gezond binnenklimaat aan een krachtige unit die vocht in huis optimaal filtert. Hij haalt ook allergenen, pollen en hinderlijke kook- en rookgeuren uit je interieur.

Tot slot: waarom kies je niet voor een complete oplossing? Ga voor een warmtepomp die je interieur opwarmt in de winter, afkoelt in de zomer, vrij maakt van geuren en de luchtvochtigheid in huis optimaal regelt. Vraag ernaar bij je vakman.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !