Een hybride warmtepomp combineren met cv: 4 kernvragen

Een hybride warmtepomp combineren met cv: 4 kernvragen

Je wil flink wat energie besparen zonder een fortuin te besteden aan installatiekosten? In dat geval is een hybride warmtepomp het systeem dat je zoekt. Een antwoord op de vier belangrijkste vragen lees je hier.

1. Wat is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is een bijzonder energiezuinig alternatief voor een traditionele cv-ketel. Het toestel onttrekt doorgaans warmte aan de lucht, al zijn ook water en aarde mogelijk als bron. Warmtepomp en cv-ketel werken in een hybride systeem samen om de woning en het sanitaire water te verwarmen. De ene keer zal de warmtepomp de meeste warmte leveren, de andere keer de cv-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

2. Welke types bestaan er?

De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan ventilatielucht. Beide systemen zijn mogelijk, maar een combinatie kan ook.

  • Warmtepomp met buitenunit: de warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en kan uitsluitend gebruikt worden voor ruimteverwarming via de cv.
  • Warmtepomp zonder buitenunit: de warmte wordt onttrokken aan afgevoerde ventilatielucht. Die kan aangewend worden voor verwarming van het sanitaire water en ruimtes via de cv.
  • Combinatie van beide systemen: de warmte kan zowel onttrokken worden aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht. 

3. Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

  • Relatief betaalbaar: 5000 tot 7000 euro (incl. installatiekosten)
  • Besparing van 20 tot 25% op jaarlijkse energiekosten
  • Installatie vraagt geen breek- of graafwerkzaamheden
  • Huidig systeem van radiatoren blijft behouden
  • Mogelijk om zowel je cv als het sanitair water te verwarmen

4. Hoelang is de terugverdientijd?

Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp tien jaar. Bepaalde types hebben een hoger rendement – wat de terugverdientijd verkort – al gaan die doorgaans gepaard met een hogere aanschafprijs. Weet dat de terugverdientijd korter wordt wanneer de energieprijzen de hoogte ingaan. In zo'n periode heb je meer dan ooit baat bij een hybride warmtepomp.