Slim: een warmtepomp als alternatief voor een mazoutketel

Verwarm jij je woning nog met een oude mazoutketel? Dan wordt het hoog tijd om uit te kijken naar een alternatief. Vervuilende, fossiele brandstoffen zoals mazout zijn immers niet meer van deze tijd. Vandaag is er dan ook een transitie naar duurzamere vormen van verwarming aan de gang. Kies je voor een warmtepomp om je woning en/of je sanitair water te verwarmen, dan zit je gebeiteld voor nu én voor de toekomst. Een woordje uitleg.

Stookolie, de brandstof van het verleden

Lange tijd was stookolie of mazout de standaard om woningen mee te verwarmen. Dat is evenwel niet langer houdbaar. Niet alleen is de voorraad fossiele brandstoffen op Aarde beperkt, bij de verbranding van mazout komt er ook heel wat koolstofdioxide of CO2 vrij. Dat gas draagt bij tot het befaamde broeikaseffect en werkt op die manier de opwarming van onze planeet mee in de hand. Daarnaast komen er bij de verbranding van mazout nog tal van andere schadelijke stoffen vrij, denk maar aan zwavel- en stikstofverbindingen (wat tot zure regen leidt), zwart roet en fijnstof.

Behalve dat het erg slecht is voor het milieu en het klimaat heeft stookolie nog andere nadelen:

  • Om te verwarmen met mazout heb je een omvangrijke mazouttank nodig. Die kan zowel ondergronds als bovengronds geplaatst worden. Kies je voor een ondergrondse tank, dan bestaat de kans op lekken.

  • Een mazouttank tank moet je regelmatig laten bijvullen.

  • Je mazoutketel moet jaarlijks gekeurd worden.

  • Voor de bevoorrading van stookolie zijn we afhankelijk van olieproducerende landen.

Logisch dan ook dat mazoutketels de jongste jaren zwaar aan populariteit hebben ingeboet. Vandaag verwarmt er volgens de Vlaamse energieregulator VREG nog slechts een vijfde van de Vlaamse gezinnen met stookolie. In de praktijk worden er bij nieuwbouwwoningen geen mazoutketels meer geïnstalleerd. Er is zelfs eventjes sprake  geweest van een totaalverbod op stookolie in Vlaanderen vanaf 2035, maar dat is na protest van brandstoffenleveranciers (voorlopig) terug afgevoerd. In Wallonië is er wél al een verbod op de verkoop van mazoutketels vanaf 2035 en in Brussel is er een princiepsakkoord om de installatie van nieuwe ketels te verbieden vanaf 2025.

Warmtepompen: de nieuwe standaard in woningen

Vandaag is een warmtepomp niet langer de verwarming van de toekomst, maar van het heden. Bij nieuwbouw wordt er steeds vaker de voorkeur gegeven aan een warmtepomp. Kies je voor een passiefhuis of energiezuinig bouwen, dan is een lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur een uitstekende keuze.

Maar ook als je gaat verbouwen, kun je je oude ketel vervangen door een warmtepomp. Een lucht-waterwarmtepomp op hoge temperatuur sluit je gewoon aan op je bestaande leidingen en radiatoren. Bovendien installeer je dit type warmtepomp zonder grote breek- of kapwerken.

Ten slotte is het zelfs mogelijk om een warmtepomp te installeren in een bestaande woning, zonder dat je gaat renoveren. Een warmtepompboiler voor de productie van warm water voor je bad en douche is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te installeren.

Slim: een warmtepomp als alternatief voor een mazoutketel

Download de Daikin prijslijst!

Prijzen vergelijken kan interessant zijn, zeker wanneer het gaat over aankopen zoals centrale verwarming of airconditioning.  Download nu de gratis Daikin prijslijst. 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 februari 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Airco

Gelijkaardige artikels