Skip to main content

Hoe verschilt een condenserende gasketel van een gewone?

Een condenserende gasketel

condenserende gasketel

Download het magazine en maak de juiste keuze

 In ons verwarmingsmagazine verzamelden we heel wat nuttige informatie en tips die je helpen om de knoop door te hakken.

Sinds 2015 zijn condenserende gasketels verplicht. Op dit moment worden er in België dan ook geen gewone gasketels meer verkocht. Als je vandaag een verwarmingsbron nodig hebt en je nog twijfelde tussen een gewone gasketel en een condensatieketel, ben je dus alvast van dat dilemma verlost. Maar misschien werkt je gasketel nog prima en vraag je je af of het wel opportuun is om hem nu al te vervangen door een condenserend exemplaar. Lees in dat geval zeker verder om de belangrijkste verschillen tussen beide te ontdekken.

Afscheid van de eerste atmosferische gasketels

Wanneer de meeste mensen het over een gewone gasketel hebben, bedoelen ze eigenlijk een atmosferische gasketel met gedwongen afvoer. De eerste atmosferische gasketels hadden namelijk nog geen gedwongen afvoer. Dat betekende dat de rookgassen hun weg naar buiten moesten zien te vinden door de schoorsteen – met een verhoogd risico op CO-vergiftiging tot gevolg. Behalve het gezondheidsrisico gingen gewone atmosferische ketels ook gepaard met een zeer laag rendement en waren ze allesbehalve milieuvriendelijk. Gelukkig zijn deze ketels aan het verdwijnen.

Lees ook: Wanneer wordt het tijd om je verwarmingsketel te vervangen?

Gewone versus condenserende gasketel

Atmosferische gasketels met gedwongen afvoer hebben een hoger rendement dan hun voorgangers en leveren ook geen risico op CO-vergiftiging meer op. Hun werking lijkt zelfs sterk op die van een condensatieketel: de ketel verbrandt gas door (onder meer) buitenlucht aan te trekken. De rook die zo ontstaat wordt met een ventilator naar buiten afgevoerd. Het grote verschil tussen een gewone en een condenserende gasketel is echter dat de eerste rookgassen niet condenseert en de laatste wel. Dat resulteert in een veel hoger rendement, omdat er geen aanzienlijk deel van de warmte meer verloren gaat via de schoorsteen.

De voordelen van een condensatieketel

Wist je dat je door over te schakelen naar een condensatieketel algauw 10 procent minder energie verbruikt? Het rendement van de recentste modellen bedraagt zelfs meer dan 96 procent!  In tegenstelling tot gewone gasketels zijn condensatieketels ook milieuvriendelijk en vergen ze weinig onderhoud.

Niet meer zo overtuigd van je oude gasketel? Waarom zou je de ‘switch’ dan niet meteen vandaag maken? Ontdek nu de nieuwste condensatieketels in ons gamma of neem snel contact op voor meer informatie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

05 maart 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !