Skip to main content

Waar komt airconditioning vandaan? Dit stukje geschiedenis kende je nog niet!

Elke zomer prijzen miljoenen mensen zich gelukkig dat ze airconditioning hebben. Thuis, op het werk, in de trein, in de winkel, … Dankzij airco krijgt hitte geen kans meer, en dat met slechts een druk op de knop. Het systeem is zo universeel aanwezig en gemakkelijk om te gebruiken, dat we het als vanzelfsprekend aannemen. Toch is airconditioning natuurlijk niet uit het niets ontstaan. De geschiedenis van de airco begint in de oudheid en werd door een knappe Amerikaan in een stroomversnelling gebracht. Lees verder en ontdek wat er voorafging aan de moderne aircosystemen die we vandaag massaal gebruiken.

Slimme jongens, die Perzen

Warmte is van alle tijden, net zoals de ongemakken die ermee gepaard gaan. Om hun woningen te koelen, hingen de oude Egyptenaren bevochtigd riet in hun vensteropeningen. Zo koelde de wind de ruimte, ook al was het buiten snikheet. De Romeinen waren nog iets vindingrijker en koelden hun gebouwen met behulp van waterleidingen in de muren. Maar het vernuftigst waren ongetwijfeld de Perzen, die in de middeleeuwen aan airconditioning deden met behulp van windtorens. De torens vingen de wind op en voerden de (warme) lucht langs koel water. De koude lucht die zo ontstond, werd uit de torens afgevoerd naar gebouwen en zelfs pleinen. 

Water + lucht = ijs

Het duurde enkele eeuwen vooraleer de primitieve koelsystemen hun kinderschoenen waren ontgroeid. De grondlegger van de moderne airconditioning is volgens velen de Amerikaanse dokter John Gorrie. Ergens in de negentiende eeuw verhuisde hij naar Florida om er tropische ziektes te bestuderen. Omdat hij vermoedde dat het warme klimaat de reden was waarom er in de zuidelijke staten veel meer tropische ziektes voorkwamen dan in het noorden, bedacht hij een systeem om de kamers van patiënten te koelen. Een stoommachine zette water met behulp van lucht om in ijs. Een apparaat aan het plafond gebruikte dat ijs dan om de lucht in de kamer te koelen.

Geschiedenis van de moderne airconditioning

De moderne airconditioning, zoals we het systeem ook vandaag kennen, is het geesteskind van Willis Haviland Carrier, een ingenieur die in 1902 bij een drukkerij in New York werkte. Door de hitte in de drukkerij trok het (met inkt bedrukte) papier er voortdurend krom. Om de ruimte te koelen, bedacht Carrier een machine die de warme lucht opzoog en langs een reeks spoelen blies, die gekoeld werden met water en verschillende chemicaliën. Een ventilator hielp de koele lucht vervolgens weer de ruimte in.

Koele lucht voor (bijna) iedereen

Carrier had de moderne airconditioning dan wel uitgevonden in 1902, toch duurde het nog tot 1933 vooraleer de zakenmannen Schultz en Sherman de allereerste airconditioning voor (rijke) particulieren op de markt brachten. Dit toestel moest aan de buitenkant van een venster geïnstalleerd worden. In 1939 brengt Daikin de ‘Mifujirator' uit, de allereerste airconditioning voor treinen in Japan. Voor de man in de straat werd airconditioning in de woning uiteindelijk pas betaalbaar na de Tweede Wereldoorlog.  

 

Ook airco installeren?

Een airco kopen voor jouw woning doe je natuurlijk niet zonder wikken en wegen. Zo moet je een keuze maken tussen een mobiele of een vaste airco en, als je voor dat laatste opteert, een wand-, vloer- of ingebouwd model. Weet je niet waar je zoal op moet letten? De experten van Daikin maken je graag wegwijs! Neem gerust contact op met al je vragen of vind een erkende installateur bij jou in de buurt.

Waar komt airconditioning vandaan? Dit stukje geschiedenis kende je nog niet!

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

31 mei 2020

 

Categorie:

Airco

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !