Skip to main content

Vlaanderen geeft extra premie voor combinatie warmtepomp en zonnepanelen

De Vlaamse regering heeft besloten om met terugwerkende kracht een eenmalige premie van 1.163 euro uit te reiken aan wie zowel een warmtepomp als zonnepanelen bezit. Aangezien er hierover nog een advies van de Raad van State nodig is, zul je deze premie waarschijnlijk pas vanaf het najaar kunnen aanvragen.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen

Zonnepanelen aansluiten op een warmtepomp is sowieso een goed idee. Het is de beste manier om je woning op een duurzame manier te verwarmen. De groene stroom die je opwekt met je zonnepanelen, kun je immers gebruiken om je warmtepomp aan te drijven.

Toch was de afschaffing van de (virtueel) terugdraaiende teller begin 2021 een tegenvaller voor de eigenaars van warmtepompen en zonnepanelen. Het betekende immers dat ze de elektriciteit die ze met hun zonnepanelen produceren onmiddellijk moesten verbruiken. Injecteren op het net leverde immers geen voordeel meer op, aangezien digitale meters omwille van een arrest van het Grondwettelijk Hof niet meer mogen terugdraaien.

Eenmalige premie

Om de ongeveer 31.000 eigenaars van een warmtepomp en zonnepanelen te compenseren voor de schrapping van de gunstige regeling, heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) nu een eenmalige ‘retroactieve investeringspremie’ uitgewerkt. "Achter de schermen werden alle mogelijkheden eerst grondig bestudeerd en het huidige voorstel is daarvan het resultaat. Het lijkt haalbaar en betaalbaar", verklaarde de minister aan VRT NWS.

Voor wie geldt de premie?

De retroactieve investeringspremie komt er voor eigenaars die zowel een warmtepomp als zonnepanelen bezitten en die in gebruik hebben genomen vóór 31 december 2020. Ook zo'n 530 warmtekrachtkoppelingsinstallaties en kleine windturbines komen in aanmerking.

Deze vaste premie bedraagt 1.163 euro en komt bovenop de bestaande premies voor warmtepompen en zonnepanelen. In totaal trekt de Vlaamse regering voor deze compensatieregeling 37,2 miljoen euro uit.

Pas in het najaar

Vooraleer de regeling van kracht wordt, moet de Raad van State eerst nog een advies geven. De premie aanvragen zal dan ook pas in het najaar van 2021 kunnen. Eigenaars van een digitale meter krijgen dan zes maanden voor hun aanvraag. Wie momenteel nog een klassieke meter heeft, zal de premie kunnen aanvragen binnen de zes maanden na de installatie van de digitale meter.

Meer informatie over deze retroactieve investeringspremie is te vinden op de site van de Vlaamse overheid.

 

Ontvang ons magazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingsmagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 juli 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !