Skip to main content

Hoe kies je de juiste warmtepomp? Ontdek de verschillende soorten

Je wilt energie besparen en je hebt nog geen warmtepomp? Dan loop je een mooie kans mis. Een warmtepomp mag in het begin dan wel een heuse hap uit je budget nemen, maar eenmaal geïnstalleerd begint ze zichzelf onmiddellijk terug te betalen. Maar aangezien je dit leest, hoeven we je vast niet meer te overtuigen van de vele voordelen die een warmtepomp biedt. Maar je vraagt je allicht af welke warmtepomp nu het beste bij je past, want Daikin heeft heel wat verschillende soorten warmtepompen om uit te kiezen. Lees hier wat je zeker moet weten om straks het juiste type te installeren.

1. Lucht-lucht-warmtepomp

Een lucht-lucht-warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en de binnenunit brengt deze warme lucht de woning in. Dit type warmtepomp behaalt een hoog rendement en is het makkelijkst om te installeren. Ook is een lucht-lucht-warmtepomp vaak het goedkoopst om in huis te halen, al leveren de andere types doorgaans nog hogere rendementen (en kosten ze je op de lange termijn dus het minst). Met een lucht-lucht-warmtepomp kun je je woning ook koelen.

Heb je nog geen verwarming of verwarm je nog elektrisch? Dan is een lucht-lucht-warmtepomp een ideale oplossing. Als je wel al een verwarmingsinstallatie (radiatoren of vloerverwarming) hebt, dan komt een lucht-water-warmtepomp voor jou mogelijk voordeliger uit.

2. Lucht-water-warmtepomp

Dit type warmtepomp lijkt sterk op een lucht-lucht-warmtepomp, maar geeft haar warmte af aan het water waarmee je je woning verwarmt. Ook met deze pomp kun je je woning koelen. Het grote voordeel van een lucht-water-warmtepomp is dat ze zowel kan dienen voor vloerverwarming of centrale verwarming als voor sanitair water. De nadelen? Als het buiten kouder is dan 3 graden, ligt het rendement lager en is efficiënt verwarmen moeilijk. Daarom kiezen veel mensen voor een hybride warmtepomp.

3. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kun je makkelijk combineren met aardgas. De ‘gewone’ verwarming springt dan bij wanneer de warmtepomp niet het meest efficiënte middel is. Het Daikin hybride systeem bepaalt autonoom wat voor jou de meest efficiënte verwarming is. De warmtepomp, de gasketel of een combinatie van de twee systemen.  

4. Geothermische warmtepomp

In tegenstelling tot andere warmtepompen heeft een geothermische warmtepomp niet gauw last van lage temperaturen buiten. De temperatuur van de grond blijft immers het hele jaar door relatief stabiel. Het grootste nadeel van een geothermische pomp is dat je wel aanzienlijk wat tuin nodig hebt om de captatienetten of verticale sondes te kunnen installeren. En het is ook het duurste systeem. Deze captatienetten of verticale sondes nemen een hele hap uit je budget, maar daar tegenover staat een  hoog rendement het hele jaar door.

Meer weten over de verschillende soorten warmtepompen?

Neem gerust contact met ons op! Onze medewerkers helpen je graag de ideale warmtepomp te kiezen.

Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Daikin helpt je om de meest geschikte warmtepomp te selecteren, aangepast aan jouw woning en dat in slechts een paar stappen.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

12 maart 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !