De Europese warmtepomp normen

De Europese warmtepomp normen

Op basis van de nieuwe Europese richtlijn inzake energie gerelateerde producten (Energy related Products - ErP) zijn er in heel Europa strengere normen van kracht voor alle energie verbruikende en energie gerelateerde producten. Warmtepompen die op het vlak van rendement niet aan de minimumcriteria voldoen, mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer in de EU worden ingevoerd.

Alleen de meest energiezuinige warmtepompen

De nieuwe Europese norm voor warmtepompen, alias de ErP richtlijn / LOT 10, is vanaf januari 2013 van kracht gegaan. Deze Europese norm geldt zonder nationale overgangstermijnen en dus is deze regelgeving hetzelfde in alle EU landen. 

Dat betekent dat alle warmtepompen vanaf begin 2013 minstens van klasse A moeten zijn en vanaf 1 januari 2014 van klasse A+. Inefficiënte warmtepompen die niet aan deze minimumvereisten voldoen, zullen geen CE markering (een markering die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese regelgeving) meer krijgen. Uiterst efficiënte en duurzame warmtepompen, kunnen daarentegen het Europese Ecolabel (de Eurobloem) krijgen.

Het voordeel van de nieuwe Europese warmtepomp norm is de toegenomen rendabiliteit van warmtepompen. Dat betekent op zijn beurt een lager stroomverbruik voor de consument. Bovendien kunnen de units van warmtepompen die voldoen aan deze normen beter op hun rendabiliteit beoordeeld worden. Zo is er meer duidelijkheid over het elektriciteitsverbruik en de geluidsemissie.

Wat met bestaande warmtepompen?

Bestaande warmtepomp installaties kunnen beroep doen op de continuïteitsbescherming. Dat betekent dat wanneer afzonderlijke units omwille van een technisch defect vervangen worden, enkel de nieuw ingezette producten moeten voldoen aan de nieuwe Europese warmtepomp norm. Warmtepompen die niet vervangen hoeven te worden, zijn dus niet onderworpen aan de ErP richtlijn.

Nieuwe energie-efficiëntie klassen

Om beter tegemoet te komen aan de eisen van de ErP richtlijn, werden enkele nieuwe energie-efficiënte klassen opgericht. Naast de voordien beste energie-efficiënte energie klasse A, werden ook de klassen A+, A++ en A+++ opgericht. Bovendien krijgen de consumenten extra relevante informatie bij hun aankoopbeslissing, bijvoorbeeld over de geluidsemissie van de warmtepomp.