header_inverter_710x460.jpg

8 misverstanden over vloerverwarming

Vloerverwarming is een duurzaam en zuinig verwarmingssysteem, maar jammer genoeg bestaan er nog heel wat misverstanden over. Tijd om daar iets aan te doen! 

Onbekend is onbemind, of toch onbegrepen. Over vloerverwarming bestaan er heel wat misverstanden en mythes. Hoog tijd om die voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, want vloerverwarming is veelal een duurzaam en zuinig verwarmingssysteem dat zeker het overwegen waard is!

Soorten vloerverwarming

Tegenwoordig bestaan er twee soorten vloerverwarmingssystemen: elektrische systemen en hydraulische systemen, die werken op warm water. Dat laatste type kun je opdelen in droge en natte systemen. Het verschil zit hem in de manier waarop waterleidingen in de vloer verwerkt worden. In het geval van het natte systeem worden er buizen in de chape geplaatst, bij het droge systeem liggen de buizen in isolatieplaten die dienst doen als warmtegeleider. In nieuwbouwprojecten vind je meestal de ‘natte’ hydraulische variant terug, terwijl de droge versie en de elektrische systemen beter geschikt zijn voor renovaties.

Misverstand 1: vloerverwarming is veel duurder dan radiatoren

Het klopt dat de prijs om vloerverwarming te installeren zo’n 30% hoger ligt dan die van radiatoren, maar dankzij het hoge rendement verdien je die investering dubbel en dik terug. Omdat je op een lagere temperatuur verwarmt dan met klassieke radiatoren, bespaar je op energiekosten, zelfs wanneer je bedenkt dat je vloerverwarming het best continu laat aanstaan om er optimaal van te genieten. Je hebt bovendien weinig onderhoud aan dit systeem, al is een jaarlijkse controle aangeraden.

Misverstand 2: het wordt nooit écht warm in huis met vloerverwarming

Vloerverwarming wordt inderdaad niet zo warm als een conventionele radiator, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Bij vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over het gehele vloeroppervlak waardoor je makkelijk een kamertemperatuur van 25°C bereikt. Bovendien zorgt vloerverwarming sneller voor een aangename gevoelstemperatuur, zodat je opnieuw bespaart op je energiefactuur. Je kunt de thermostaat namelijk 2°C kouder zetten zonder warmteverlies.

Misverstand 3: vloerverwarming is per definitie elektrische verwarming

Elektrische vloerverwarming werkt uiteraard op elektriciteit. Het hydraulische systeem werkt echter op warm water, dat via de centrale verwarming loopt. Je kunt je vloerverwarming bovendien aansluiten op een warmtepomp. En hoewel je daarvoor ook elektriciteit nodig hebt, zal de verwarming vooral op gratis energie uit de omgeving werken. Omdat vloerverwarming op een constante, lagere temperatuur functioneert, is het zelfs de ideale combinatie.

Misverstand 4: vloerverwarming verwarmt je ruimtes trager waardoor je huis niet op temperatuur blijft

In vergelijking met radiatoren reageert vooral hydraulische vloerverwarming trager. Maar als je daar rekening mee houdt, hoef je geen kou te lijden. Je stelt het systeem bijvoorbeeld zo in dat het ’s nachts maar drie graden afkoelt. Elektrische vloerverwarming werkt nagenoeg even snel als radiatoren.

Misverstand 5: vloerverwarming kun je enkel in de vloer installeren

What’s in a name? Vloerverwarming kun je evengoed in wanden of plafonds installeren. Dat zorgt er zelfs voor dat de kamer nog sneller op temperatuur is. Doordat vloerverwarming geen extra ruimte in beslag neemt kun je ze trouwens perfect integreren in moderne interieurs.

Misverstand 6: je krijgt gezwollen voeten van vloerverwarming

In de begintijd van vloerverwarming liep de temperatuur al eens op tot meer dan 35°C, waardoor je voeten inderdaad konden opzwellen. Met de huidige systemen gebeurt dat niet meer, zeker als je woning goed geïsoleerd is. De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp kan ’s zomers zelfs voor aangename verkoeling zorgen.

Misverstand 7: vloerverwarming is ongezond

Vloerverwarming voorkomt luchtcirculatie zodat je geen last hebt van stofdeeltjes in de lucht. Je profiteert verder van een betere luchtvochtigheid, minder huismijt en een verlaagd risico op schimmelvorming. Dat komt mensen met ademhalingsproblemen en allergieën ten goede.

Misverstand 8: je kunt vloerverwarming niet combineren met parket

Als je rekening houdt met een aantal factoren, kun je vloerverwarming en parket prima combineren. Kies voor een stabiele houtsoort die bestand is tegen verschillen in luchtvochtigheid en een meerlaagse uitvoering waarbij de planken maximaal 15 cm breed zijn, en je hoeft je geen zorgen te maken.

 

Daikin selectietool

Gebruik de Daikin selectietool en maak de juiste keuze!

Daikin helpt je graag om het meest geschikte systeem voor jouw situatie te kiezen. Gebruik de selectietool en je weet precies welk systeem je nodig hebt.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

21 september 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels