Skip to main content

Warmtepompen en vloerverwarming

Omdat de klassieke verwarmingssystemen te duur of ouderwets worden, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Eén van die alternatieven is vloerverwarming: je bespaart er heel wat geld mee en het onderhoud is minimaal. Bovendien kan je vloerverwarming laten draaien op basis van een warmtepomp systeem, waardoor je nog milieuvriendelijker je huis kan verwarmen.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warmte afgegeven wordt via kunststofleidingen die zich in de vloer bevinden. De warmteoverdracht gebeurt op een gelijkmatige basis door een straling van het vloeroppervlak naar de omgeving. Dit noemt men stralingswarmte en die wordt door de meeste mensen als een zeer aangename warmte beschouwd.

Vloerverwarming combineren met een warmtepomp installatie

Je kan een warmtepomp aansluiten op een klassiek verwarmingssysteem, maar door te werken met vloerverwarming zal het rendement van de warmtepomp nog hoger liggen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de temperatuur van de vloerverwarming rond de 35°C ligt, wat een relatief lage temperatuur is. Daardoor is een combinatie met een warmtepomp echter ideaal. Een warmtepomp werkt namelijk het beste wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is.

Hou er echter rekening mee dat niet alle types warmtepompen geschikt zijn voor vloerverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld niet compatibel met vloerverwarming. De andere soorten warmtepompen zetten warmte van de buitenlucht, grondwater of grond om in water en kunnen wel voor vloerverwarming ingezet worden.

Tenslotte heb je voor vloerverwarming geen radiatoren nodig en blijven je wanden vrij. Zo kan je de ruimte volledig benutten om in te richten. Bovendien heb je dankzij vloerverwarming geen last van storend gezoem of andere geluiden die wel kunnen voorkomen bij radiatoren.

De voordelen van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp op een rijtje: 

  • Zeer laag energieverbruik
  • Vloerverwarming is gezonder
  • Geen radiatoren nodig
  • Comfortabel

Waarop letten bij vloerverwarming op basis van een warmtepomp?

Als je de combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp optimaal wil laten werken, is het nodig dat je huis goed geïsoleerd is. Op die manier kan de warmte geen kant op en is het altijd lekker warm in huis.

Geplaatst op:

08 oktober 2022