Skip to main content

Het rendement van je warmtepomp verhogen met een buffervat

Je hebt besloten om een warmtepomp te plaatsen? Dan wil je natuurlijk dat die warmtepomp een maximaal rendement behaalt. Er bestaan verschillende types warmtepompen, elk met hun eigen voor- en nadelen, en elk met hun eigen rendement. Om dat rendement verder te verhogen, kan je een buffervat plaatsen. Dat buffervat kan 300 tot 2000 liter warm water opslaan, en je kan er bovendien verschillende verwarmingsbronnen op aansluiten.

Een buffervat, hoe werkt dat?

Een buffervat is een vat met verschillende aansluitpunten. Je kan er dus niet alleen een warmtepomp op aansluiten, ook je zonneboiler en andere warmtebronnen kan je aansluiten op het vat. Al deze toestellen geven warmte af aan het vat. Een modern buffervat is bovendien thermisch gelaagd: de warmte wordt opgeslagen in verschillende temperatuurlagen. Het warme water wordt daarna voor elke toepassing uit een andere temperatuur laag gehaald: het sanitaire water zal uit een hogere temperatuur laag komen dan die voor de vloerverwarming.

Verhoog het rendement van je warmtepomp met een buffervat

Het grote voordeel van een buffervat, is dat je er het rendement van je warmtepomp mee verhoogt. Je kan de warmte immers verzamelen, opslaan en herverdelen naar verschillende toestellen. Zo beschik je steeds over een buffer aan warm water, die je kan gebruiken wanneer het nodig is. Door een buffervat aan te sluiten op je warmtepomp, kan de compressor langer aan een stuk doordraaien, en dat verbetert de COP aanzienlijk: het starten van de compressor zorgt immers voor een piek in je stroomverbruik. Bovendien kan je warmtepomp dankzij het buffervat vaker tijdens daluren gebruiken, waardoor je vaker profiteert van het nachttarief.

Wanneer heb je een buffervat nodig?

Een buffervat in combinatie met een warmtepomp kan het rendement van je warmtepomp ten goede komen, maar dat is niet altijd het geval. Indien je warmtepomp nu al een groot rendement haalt, dan heeft een buffervat waarschijnlijk niet veel invloed op het rendement. Haalt je warmtepomp echter een relatief laag rendement, dan kan een buffervat de ideale oplossing zijn om het rendement te verhogen. Daarnaast is het de ideale oplossing voor wie zijn warmtepomp wil combineren met andere verwarmingsbronnen, zoals een warmteboiler, palletkachel of klassieke verwarming

Geplaatst op:

20 januari 2020