Skip to main content

Het rendement van je warmtepomp verbeteren: 3 cruciale tips

Als je een warmtepomp in huis haalt, wil je graag een optimaal rendement. Veel hangt uiteraard af van het type warmtepomp dat je kiest, maar er zijn nog andere elementen die een rol spelen. We zetten voor jou drie cruciale factoren op een rij die je kunt aanpakken om het rendement van je warmtepomp te verbeteren. Volg je even mee?

Het rendement van een warmtepomp

Maar eerst frissen we nog even op wat we precies verstaan onder het rendement van een warmtepomp. Dat bereken je door de energie die de warmtepomp levert te delen door de elektrische energie die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Met andere woorden: hoe meer warmte-energie de warmtepomp afgeeft en hoe minder elektriciteit ze verbruikt, hoe beter het rendement. We spreken in dat verband over de COP-waarde, wat staat voor Coefficient of Performance of prestatiecoëfficient

Maar de COP-waarde is vooral een theoretisch concept. Beter is het om te kijken naar het seizoensrendement of SCOP. Dat geeft een beeld van het werkelijke energieverbruik van een warmtepomp, omdat het ook rekening houdt met temperatuurschommelingen en stand-by-periodes doorheen het jaar. 

Ten slotte is er nog een derde maat voor het rendement: de seizoensprestatiecoëfficiënt of SPF. Dat is de gemiddelde prestatiecoëfficiënt die berekend wordt op een volledig stookseizoen in een bepaald gebouw. Deze coëfficiënt houdt ook rekening met eventuele randapparatuur die op de warmtepomp is aangesloten.

3 tips om het rendement van een warmtepomp te verbeteren

Wil je het maximum uit jouw warmtepomp halen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

1. Isoleer je woning

Een goede isolatie is een echte must als je een warmtepomp wil installeren. Is je woning onvoldoende geïsoleerd, dan laat je de warmte gewoon ontsnappen en moet je warmtepomp almaar blijven draaien om een comfortabele kamertemperatuur te bereiken. Isoleer daarom – in volgorde van belang – je dak, muren, vloeren, ramen en deuren. Enkel glas vervang je overal door hoogrendementsglas.

Ook moet je koudebruggen vermijden en op zoek gaan naar warmteverliezen, zoals kleine kiertjes, spleten aan de deuren, etc. De vuistregel luidt: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe beter het rendement van je warmtepomp.

2. Beperk de temperatuur van je warm water

Het beste rendement haal je met een lagetemperatuurwarmtepomp met een vertrektemperatuur die idealiter niet hoger is dan 35°C.

Maar ook als je je warmtepomp gebruikt voor de productie van sanitair warm water, hou je de temperatuur het best beperkt tot zo’n 50°C. Omdat de boiler bij een warmtepomp even groot is als een klassieke boiler op gas of elektriciteit, boet je op die manier niet in aan comfort.

3. Neem een voordelig elektriciteitscontract

Ten slotte is het natuurlijk ook belangrijk hoeveel je betaalt voor de elektriciteit waar je je warmtepomp aandrijft. Onze tip: neem elk jaar je elektriciteitsrekening grondig onder de loep en neem indien nodig een ander, voordeliger contract. Vaak kun je via een groepsaankoop een erg interessant tarief krijgen. Let bij het afsluiten van een nieuw contract wel altijd goed op de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Nog vragen over het rendement van warmtepompen? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag.

 

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingsmagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

1 maart 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !