Zo bepaal je de ideale temperatuur in je woning
De meningen over wat een comfortabele binnentemperatuur is, lopen sterk uit elkaar. De ene persoon loopt bij 17 °C vrolijk rond in een losse T-shirt, terwijl een ander bij 23 °C nog zit te rillen met een sjaal om de nek. De temperatuur in je eigen woning kun je makkelijk zelf instellen, maar facility managers die de temperatuur in bijvoorbeeld scholen of bedrijven moeten bepalen, staan voor een grotere uitdaging. Wat is een ‘normale’ temperatuur die voor iedereen acceptabel is? En hoe zorg je ervoor dat jouw comfort het klimaat niet in gevaar brengt?
Wat is een comfortabele temperatuur?
Sinds de opkomst van centrale verwarming vindt iedereen het niet meer dan normaal dat het binnenshuis op elk moment van de dag 20 à 23 °C is. Toch is het niet logisch dat je het hele jaar door dezelfde binnentemperatuur aanhoudt. Als het in de winter buiten vriest, voelt een binnentemperatuur van 23 °C erg warm aan. Maar tijdens een hete zomer, als het buiten 35 °C warm is, is 25 °C eigenlijk een prima binnentemperatuur.
Daarnaast heeft de ruimte waarin je je bevindt een invloed op hoe warm het er aanvoelt. In een woonkamer met veel ramen voelt een temperatuur van 21 °C minder comfortabel aan dan in een ruimte met minder glas waar het even warm is. Ook open of gesloten overgordijnen kunnen een groot verschil maken.
Als je afgaat op wat je écht voelt, heeft het geen zin om het hele jaar door een constante binnentemperatuur te verlangen. Ons idee van wat comfortabel is, wordt vertekend door de idee-fixe dat het cijfertje op de thermostaat altijd gelijk moet blijven.
De ideale binnentemperatuur: kies voor duurzaam
Door de jaren heen verandert onze visie op wat ‘normaal’ is. Dat geldt ook voor de verwarming van onze woning. Vandaag hoeven we echt geen constante binnentemperatuur meer na te streven. Niet alleen verspil je flink wat geld door je woning altijd tot een constante temperatuur te verwarmen (of te koelen), je doet het klimaat er evenmin een plezier mee. Hou daar dus rekening mee als je je thermostaat programmeert.
Het goede nieuws is dat je veel energie kunt uitsparen door te kiezen voor innovatieve verwarmingstechnologieën én door je woning efficiënt te isoleren.
Als iedereen er een ‘groene’ mentaliteit op na zou houden, zouden we als maatschappij samen heel wat energie kunnen besparen.
Kweek goede gewoontes
Energie besparen kan vaak op een makkelijke manier. Het is vooral een kwestie van jezelf goede gewoontes aan te kweken. Enkele voorbeelden:
Kleed je in de winter warmer dan ’s zomers, ook binnen.
Stel de temperatuur voor ruimtes waar je niet vaak komt (zoals de badkamer) 1 °C lager in dan die van andere ruimtes.
Verlaag de temperatuur met 1 °C voordat je gaat slapen.
Warm ’s morgens niet je hele huis op, als je nauwelijks een uur later al naar je werk vertrekt.
Zet de temperatuur niet te hoog in je studeerkamer. Als het er te warm is, kun je je toch minder goed concentreren.
Wil je weten hoeveel je zo precies uitspaart? Dat kun je bijhouden met gespecialiseerde apps of met een slimme thermostaat.
Je thermostaat verstandig instellen
Blijft nu nog de vraag hoe je je thermostaat precies programmeert. Hou er rekening mee dat hoe kouder het buiten is in verhouding met de temperatuur in huis, hoe sneller het binnen zal afkoelen. Aangezien het in ons klimaat vaker 14 °C is dan 21 °C, zal je verwarmingsinstallatie harder moeten werken om je huis op 21 °C te houden dan op een lagere temperatuur.
Bij afwezigheid kun je je thermostaat dus gerust instellen op 18 °C. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te verbruiken, maar hoog genoeg om condensatie in je woning te vermijden. Een verwarmingsinstallatie heeft een hoger rendement als je je woning in één keer opwarmt (van 18 naar 21 °C) dan als je je huis graadje per graadje opwarmt.
Ook ’s nachts kun je je thermostaat op 18 °C zetten. De kans is klein dat je huis in één nacht fel zal afkoelen, waardoor je verwarming normaal gezien niet moet aanslaan. 18 °C is ook een prima temperatuur om je huis ’s morgens in een relatief korte tijd terug comfortabel warm te maken.
Meer weten over duurzaam verwarmen?
Daikin biedt je tal van opties om je woning duurzaam te verwarmen. Je leest er alles over in ons verwarmingsmagazine. Download het hiernaast.
Geplaatst op:
21 januari 2022