Skip to main content

Veel gestelde vragen

Vragen over warmtepompen

NIET WAAR

Daikin heeft een uitgebreid assortiment lucht-water-warmtepompen. 75% van de woningen is geschikt voor een Daikin warmtepomp.
Probeer het op: Start nu

Ja, warmtepompen kunnen ook gebruikt worden voor koeling, maar dat hangt af van het afgiftesysteem dat je hebt.

Het ideale systeem voor koeling met lage- of hogetemperatuurwarmtepompen is bijvoorbeeld een warmtepompconvector (ook bekend als een ventilatorconvector). De werking is vergelijkbaar met die van een traditionele radiator, maar met het voordeel dat hij een kamer zowel kan verwarmen als koelen.

Sommige hybride warmtepompen kunnen aangesloten worden op lucht/lucht warmtepompen (ook wel airconditioners genoemd). Dit is een andere populaire oplossing voor verwarming en koeling.

Ja, warmtepompen kunnen worden aangesloten op zowel oude als nieuwe radiatoren.

Als je al radiatoren in je woning hebt, kunnen hoge temperatuur warmtepompen of hybride warmtepompen (als je een gasketel vervangt) daar gemakkelijk op worden aangesloten. De bestaande leidingen kunnen worden gebruikt zonder dat je de radiatoren hoeft te vervangen of extra werkzaamheden hoeft uit te voeren.

Een warmtepomp maakt amper lawaai. De meeste mensen horen hun Daikin-warmtepomp zelfs helemaal niet. De meeste van onze warmtepompen produceren namelijk maar tussen de 35 en 40 dB. Dat is al net zo stil als gefluister.

Er zijn veel factoren die de prijs van een warmtepomp beïnvloeden. Dit zijn de vier belangrijkste:

 1.     Type warmtepomp: lucht-luchtwarmtepompen zijn doorgaans het goedkoopst, gevolgd door hybride warmtepompen, lucht-waterwarmtepompen en geothermische warmtepompen.
 2.     Vermogen: hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen de warmtepomp nodig heeft en hoe hoger de prijs.
 3.     Installatiekosten: de ene installatie is complexer dan de andere. Veel van de prijs hangt af van het afgiftesysteem (vloerwarming, convectoren of radiatoren) en de locatie van de buitenunit.
 4.     Extra componenten zoals een buffervat, warmtewisselaar, slim regelsysteem, … kunnen de prijs van een warmtepomp verhogen.

Er zijn veel factoren die de prijs van een warmtepomp beïnvloeden. Dit zijn de vier belangrijkste:

 1.     Type warmtepomp: lucht-luchtwarmtepompen zijn doorgaans het goedkoopst, gevolgd door hybride warmtepompen, lucht-waterwarmtepompen en geothermische warmtepompen.
 2.     Vermogen: hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen de warmtepomp nodig heeft en hoe hoger de prijs.
 3.     Installatiekosten: de ene installatie is complexer dan de andere. Veel van de prijs hangt af van het afgiftesysteem (vloerwarming, convectoren of radiatoren) en de locatie van de buitenunit.
 4.     Extra componenten zoals een buffervat, warmtewisselaar, slim regelsysteem, … kunnen de prijs van een warmtepomp verhogen.

Vragen over airco's

NIET WAAR

Een lucht/lucht-warmtepomp is perfect ontworpen om comfortabele en koolstofarme warmte te leveren in de winter.

In Scandinavische landen zoals Zweden en Noorwegen is het al heel lang gebruikelijk om lucht/lucht-warmtepompen te gebruiken voor de verwarming. Een correcte dimensionering is echter van het grootste belang om er zeker van te zijn dat het systeem goed bij je woning past: Start nu!

NIET WAAR

De lucht/lucht-warmtepompen van DAIKIN zijn fluisterstil en de luchtverplaatsing is nauwelijks merkbaar.

Overtuig jezelf en bezoek een van onze experience centers.

NIET WAAR

De lucht-lucht warmtepompen van Daikin zijn uiterst efficiënt. Voor elke vier eenheden energie die de warmtepomp in je woning levert, komen er drie 'gratis' uit de lucht en maar één van het elektriciteitsnet. Lucht-lucht warmtepompen zijn ongeveer vier keer efficiënter dan elektrische verwarmingstoestellen.

De binnenunit van het lucht-lucht warmtepompsysteem bevindt zich in de woning en levert de geconditioneerde lucht in de ruimte.

De keuze voor een lucht-lucht warmtepompbinnenunit hangt af van je specifieke behoeften, maar het is ook belangrijk om te begrijpen hoe het systeem in zijn geheel werkt. Er zijn verschillende lucht-lucht warmtepompsystemen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. Een van de populairste soorten die in woningen worden gebruikt is het splitsysteem. Deze is verdeeld in twee onderdelen: de binnenunit en de buitenunit. Bij verwarming haalt de buiteneenheid warmte uit de buitenlucht en brengt deze via de binnenunit naar binnen, of andersom bij het koelen van je woning.


Er zijn drie soorten binnenunits voor lucht-lucht warmtepompen:

Wandmodellen

Wandmodellen (zoals Stylish, Ururu Sarara, Daikin Emura en Perfera) zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren, zodat er altijd een is die goed bij je interieur past.

Vloermodellen

Vloermodellen (zoals Perfera Floor) zijn compacte lucht/lucht warmtepompen die bij uitstek geschikt zijn voor onder een vensterbank of in ruimtes met lage plafonds.

Plafondinbouwmodellen

Plafondinbouwmodellen. Als je niet wil dat de binnenunit zichtbaar is, kun je ervoor kiezen om een lucht/lucht warmtepomp in een verlaagd plafond of een valse wand in te laten bouwen.

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat normaal gesproken uit twee systemen: De binnenunit en de buitenunit. Deze worden over het algemeen 'splitsystemen' genoemd.

De buitenunit, dat aan een buitenmuur of in een tuin of op een dak wordt gemonteerd, vormt het deel van de lucht-lucht warmtepomp dat de compressor, de ventilator, de printplaat en de warmtewisselaar bevat. De buitenunit comprimeert het koelmiddel dat door de bijbehorende binnenunit warmte of koude in de ruimte onttrekt of afgeeft.

Vragen over luchtreinigers

Luchtreinigers kunnen de geur van rook en schadelijke sigarettendeeltjes wegfilteren door een combinatie van technologieën, zoals elektrostatische HEPA-filters met een hoog rendement en actieve koolstoffilters.

Deeltjesabsorberende filters met een hoog rendement zijn ontworpen om 99,97% van de deeltjes tot 0,3 micron uit de lucht te verwijderen, waaronder rook, teer en nicotine. Luchtreinigers met geurfilters verwijderen vluchtige organische stoffen (VOS), zoals rookgeuren en chemicaliën, uit de lucht door ze te absorberen en te neutraliseren.

Als je een luchtreiniger kiest om gezondheidsredenen en om rook te verwijderen, let dan op de aanwezigheid van een HEPA-filter en een CADR-classificatie (Clean Air Delivery Rate). Hoe hoger de waarde, hoe efficiënter de luchtreiniger is in het verwijderen van rook, stof en pollen uit de lucht.

Er zijn zeven aanwijzingen dat je huis of kantoor baat kan hebben bij een luchtreiniger:

 • Symptomen als hoofdpijn, niezen of hoesten kunnen verband houden met een slechte luchtkwaliteit
 • Een ophoping van stof, schimmels of andere zichtbare verontreinigende stoffen rond je huis
 • Stofdeeltjes van een onlangs gerenoveerd huis of kantoor of van nieuwe meubels
 • Onaangename geurtjes, zoals rook, kookluchtjes, schoonmaakmiddelen of de geur van open vuur
 • De noodzaak om allergieën of astma te verlichten
 • Hoge concentraties luchtvervuiling door een dicht bebouwde stedelijke omgeving
 • De noodzaak om huidschilfers van huisdieren en andere allergenen uit de lucht te verwijderen

De luchtreinigers van Daikin hebben elektrostatische HEPA-filters met een hoog rendement, die ontworpen zijn om 99,97% van de deeltjes tot 0,3 micron uit de lucht te verwijderen, waaronder veel voorkomende allergenen zoals stof, pollen en huidschilfers van huisdieren.

Het verwijderen van deze kleine deeltjes en allergenen verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de symptomen van allergieën en astma.

Wat is de functie van een luchtreiniger?

Een luchtreiniger kan schadelijke stoffen, allergenen en andere verontreinigingen uit de lucht verwijderen. Door een combinatie van technologieën, zoals elektrostatische HEPA-filters, actieve koolstoffilters en ionisatoren, helpen luchtreinigers om verontreinigingen op te vangen en te neutraliseren, waardoor de lucht die je inademt aanzienlijk schoner wordt.

De 5 voordelen van het gebruik van een luchtreiniger

Het gebruik van een luchtreiniger in huis of op kantoor heeft veel voordelen:

- Verbetering van de binnenluchtkwaliteit doordat verontreinigingen, zoals stof, pollen, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen en rook, uit de lucht worden verwijderd.

- Vermindering van allergieën en astmasymptomen doordat allergenen uit de lucht worden verwijderd.

- Vermindering van geurtjes, zoals rook, kookluchtjes en chemicaliën, door het gebruik van actieve koolstoffilters en andere zuiveringstechnieken.

- Een betere nachtrust is een van de belangrijkste voordelen van een luchtreiniger. Hij zorgt voor een schonere en comfortabelere slaapomgeving door verontreinigingen en allergenen uit de lucht te verwijderen.

- Een comfortabelere en aangenamere woon- of werkruimte doordat verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht worden verwijderd.

HEPA-filtering is een luchtfiltersysteem met hoog rendement dat ontworpen is om fijne stofdeeltjes op te vangen. Uit onderzoek blijkt dat deze filters 99% van de deeltjes met een grootte van 0,1 μm tot 2,5 μm verwijderen.

Hoe werkt het HEPA-filter?

Het elektrostatische HEPA-filter van Daikin verzamelt stof op efficiënte wijze door middel van elektrostatische krachten en raakt dus niet snel verstopt.

Wat zijn de voordelen van een HEPA-luchtreiniger?

Een luchtreiniger met HEPA-filtratie kan een grotere hoeveelheid lucht reinigen.

Anders dan bepaalde fijnmazige filters raakt het HEPA-filter niet verstopt met stof, maar kan het kleinere deeltjes opvangen.

De voordelen zijn onder meer een betere luchtkwaliteit, omdat de HEPA-luchtreiniger een groot aantal verontreinigingen en allergenen verwijdert en de symptomen van allergieën en astma kan verminderen.

HEPA-filters gaan meestal langer mee dan andere soorten filters, waardoor ze een kosteneffectieve optie op de lange termijn zijn. Het Daikin-filter heeft een levensduur van 10 jaar.

Vragen over dienst naverkoop

Je moet een Daikin-account aanmaken en je eerste installatie registreren via een van de twee opties.

Optie één: voer de inbedrijfstellingscode in die je van de installateur hebt gekregen en vul je persoonlijke gegevens in. Aanvaard de algemene voorwaarden en klik op "Opslaan". Als je geen inbedrijfstellingscode hebt, neem dan contact op met je plaatselijke Stand By Me-team met het serienummer van de unit.

Optie twee: je kunt de installatie registreren op basis van het apparaattype, het serienummer en de digitale factuur. Je moet naar beneden scrollen om de verschillende stappen te doorlopen. Vergeet niet om je gegevens aan het einde op te slaan.

Nadat je eerste apparaat is geregistreerd, kun je meer installaties registreren via je Daikin-account. In het gedeelte "Installaties" in de menubalk aan de linkerkant staat de knop "Installatie toevoegen" in de rechterbovenhoek. Klik daarop en voeg de tweede installatie toe, met een van de twee opties. Herhaal dit voor eventuele verdere installaties.

Ja, je gecertificeerde installateur is je eerste aanspreekpunt voor reparaties. Als hij geen reparaties aanbiedt, kan je contact opnemen met Daikin Belgium via het nummer 0800 84022 of zelf een interventie aanvragen

Daikin systemen zijn veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk, maar als je een foutcode ziet op je unit, neem dan onmiddellijk contact op met je gecertificeerde installateur. Hij helpt je graag bij het oplossen van eventuele problemen en zorgt ervoor dat je systeem snel weer werkt.

Door je unit te registreren, krijg je toegang tot alle informatie over je toestellen en je vindt er de gegevens van je servicepartner en de termijn van de garantie. We streven er voortdurend naar om de services die het Stand By Me-platform aan onze klanten biedt te verbeteren. Je contactgegevens en wat informatie over je units is nodig om ondersteuning van hoge kwaliteit te bieden alsook de communicatie tussen jou en je servicepartner te verbeteren.

Ja en nee. In België is de verkoper, hier de installateur, verantwoordelijk voor de wettelijke 2 jaar consumentengarantie. Het is niet de fabrikant die de garantie draagt. Dus als het probleem tijdens de garantieperiode valt, dient de originele installateur dit gratis te repareren. Als het echter om een probleem gaat dat buiten de garantieperiode valt, dan zijn de reparatiekosten niet inbegrepen.