Maakt een warmtepomp veel lawaai? (En welke types zijn het stilst?)

Nieuwbouwwoningen en warmtepompen zijn tegenwoordig een bijna vanzelfsprekende combinatie. Ook bij ingrijpende renovaties wordt steeds vaker een warmtepomp geplaatst. Toch twijfelen veel mensen of een warmtepomp wel iets voor hen is. Ze denken dat de installatie te veel lawaai zal maken en storend zal zijn voor zichzelf of voor de buren. Hoog tijd om dat hardnekkige misverstand de wereld uit te helpen, want aan fluisterstille warmtepompen is er vandaag absoluut geen gebrek – integendeel. Ben je toch gevoelig voor het geluid? Dan haalt de installateur met plezier zijn trukendoos boven. Volg even mee! 

De ene warmtepomp maakt meer lawaai dan de andere

Hoeveel lawaai (of geluid) een warmtepomp maakt, hangt sterk af van de ventilator en compressor. Hoe meer toeren die maken, hoe luider de warmtepomp. Hoeveel toeren ze dan precies draaien? Dat hangt af van verschillende factoren. Het vermogen van de warmtepomp en het ontwerp van de ventilatorbladen spelen een bepalende rol. Sommige fabrikanten passen hun warmtepompontwerpen bovendien speciaal aan en gebruiken speciale technieken om de geluidssterkte in te perken en trillingen te voorkomen.   

Wist je dat…

  • … de meeste lucht/water-warmtepompen op dit moment gemiddeld 35 tot 40 decibel produceren? Dat is maar liefst 15 tot 20 decibel minder dan een vaatwasmachine! 

  • … een hybride warmtepomp (daarmee bedoelen we een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel) eigenlijk maar half zo veel geluid maakt als? We hebben het dan niet over het aantal decibel, maar wel over het feit dat een hybride warmtepomp maar half zo vaak moet draaien. Op warme dagen, wanneer de meeste mensen hun tijd in de tuin doorbrengen, hoeft een hybride warmtepomp namelijk niet aan te staan. Binnen is er immers alleen maar sanitair warm water nodig, en daar zorgt de cv-ketel voor.

Hoe voorkom je dat je warmtepomp te veel lawaai maakt? 

Hou eerst en vooral goed in het oog hoeveel decibel de warmtepomp die je op het oog hebt, produceert. Fabrikanten zijn verplicht om de geluidsvermogen mee te delen. Hou daarnaast de tips hieronder goed in het achterhoofd en je zult vast geen spijt krijgen van je keuze.  

1. De juiste pomp op de juiste plaats

Het is geen toeval dat de meeste cv-ketels zich ergens op zolder of in een kelder bevinden. Zo hebben de bewoners namelijk het minst last van het geluid. Met warmtepompen is het niet heel anders. Ook die installeer je het best in een ruimte waar je niet vaak komt. De buitenunit plaats je, als het kan, uit de buurt van slaapkamerramen (ook die van de buren).

2. Warmtepomp overdimensioneren

Sommige fabrikanten overdimensioneren hun warmtepompen. Dat wil zeggen dat de toestellen over meer vermogen beschikken dan eigenlijk noodzakelijk, maar dat is eigenlijk geen goed idee. Door een ‘zwaardere’ warmtepomp te selecteren, gaat je toestel meer verbruiken omdat het toestel vaker aan en uit zal gaan. Een correct gedimensioneerd toestel zal de inverter technologie gebruiken om continue aan lage snelheid te werken en de ideale temperatuur te behouden. Bovendien kan een te groot gedimensioneerd lucht/lucht warmtepomp tocht creëren omdat de luchtstroom te sterk is. Het is dus altijd aangeraden om een installateur te contacteren die het juiste vermogen voor jouw situatie berekent.

3. Warmtepomp omkasten

Vind je de buitenunit van je warmtepomp niet mooi? Dan bestaan er op de markt omkastingen die je eventueel kan plaatsen over de buitenunit. Opgepast! Deze omkastingen zijn niet altijd de beste oplossing. Een warmtepomp heeft namelijk een goede luchtstroom nodig om correct te werken. Soms is het beter om op een afstand een haag, zoals een beukenhaag, voor de unit te plaatsen die de units zal camoufleren. Maar ook hier geldt de regel: beter voorkomen dan genezen want er zijn beperkingen. Raadpleeg altijd eerst je installateur. Hij kan je het best adviseren. 

Warmtepomp installeren? Laat het over aan een pro

Een professionele installateur verleent je niet alleen advies over welke warmtepomp je het beste kiest, maar besteedt ook bijzondere aandacht aan het geluid dat de warmtepomp in jouw woning zal maken. Indien nodig, installeert hij of zij de binnen- en buitenunit ontkoppeld van elkaar of worden er trillingdempers geplaatst om geluidsoverlast geen kans te geven. 


Heb je nog vragen? Of ben je vastbesloten om snel werk te maken van een warmtepomp in huis? Neem gerust contact op met een erkende Daikin-installateur in jouw buurt.

Maakt een warmtepomp veel lawaai? (En welke types zijn het stilst?)

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

7 juli 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels