Skip to main content

Maakt een warmtepomp veel lawaai? (En hoe beperk je het geluid?)

Nieuwbouwwoningen en warmtepompen zijn tegenwoordig een bijna vanzelfsprekende combinatie en ook bij ingrijpende renovaties wordt steeds vaker een warmtepomp geplaatst. Toch twijfelen veel mensen of een warmtepomp wel iets voor hen is. Ze denken dat de installatie te veel lawaai zal maken en storend zal zijn voor zichzelf of voor de buren. Hoog tijd om dat hardnekkige misverstand de wereld uit te helpen, want warmtepompen zijn vandaag fluisterstil. Bovendien doet jouw installateur er alles aan om het geluid maximaal te beperken.

Geluidsnormen voor warmtepompen

Voor warmtepompen gelden in Europa geluidsnormen. Die stellen dat warmtepompen met een vermogen tot 6kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren en warmtepompen van 6 kW tot 12kW maximaal 70 dB(A).

Bovendien moet het CE-label verplicht het geluidsvermogen van de warmtepomp vermelden. Zo weet je altijd perfect waar je aan toe bent.

Wat bepaalt hoe luid een warmtepomp is?

Hoeveel geluid een warmtepomp precies maakt, hangt sterk af van de ventilator en compressor. Hoe meer toeren die maken, hoe luider de warmtepomp. Het aantal toeren hangt op zijn beurt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp en het ontwerp van de ventilatorbladen.

Vandaag zijn warmtepompen speciaal ontworpen om stil te werken. Met speciale technieken beperken ingenieurs de geluidssterkte en voorkomen ze trillingen. Zo produceren de meeste lucht-waterwarmtepompen gemiddeld slechts 35 tot 40 decibel. Dat is maar liefst 15 tot 20 decibel stiller dan een vaatwasmachine! 

Een warmtepomp draait niet voortdurend 

Weet ook dat een warmtepomp niet de hele dag door draait. In de regel zal een warmtepomp ’s ochtends het hardst werken, als er warm water nodig is om te douchen.

Kies je voor een hybride warmtepomp (een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel), dan zal die zelfs maar half zo vaak moet draaien als andere warmtepompen. Op warme dagen, wanneer de meeste mensen hun tijd buiten doorbrengen, hoeft een hybride warmtepomp namelijk niet aan te staan. Binnen is er dan alleen maar sanitair warm water nodig, en daar zorgt de cv-ketel voor.

Hoe voorkom je dat je warmtepomp te veel lawaai maakt? 

Er bestaan verschillende technieken om het geluid van een warmtepomp te beperken, maar sommige zijn efficiënter dan andere. 

Do’s

De juiste pomp op de juiste plaats

Het is geen toeval dat de meeste cv-ketels zich ergens op zolder of in een kelder bevinden. Zo hebben de bewoners namelijk het minst last van het geluid. Met de binnenunit van warmtepompen is het niet heel anders. Ook die installeer je het best in een ruimte waar je niet vaak komt. De buitenunit plaats je, als het kan, uit de buurt van slaapkamerramen (ook die van de buren).

Kies voor een stabiele ondergrond

De buitenunit installeer je het best op een vlakke en stabiele ondergrond. Met trillingsdempers onder de poten voorkom je contactgeluiden.

Dont’s

Je warmtepomp overdimensioneren

Sommige fabrikanten overdimensioneren hun warmtepompen. Dat wil zeggen dat de toestellen over een hoger vermogen beschikken dan noodzakelijk, maar dat is eigenlijk geen goed idee. Door een ‘zwaardere’ warmtepomp te selecteren, gaat je toestel meer verbruiken omdat het toestel vaker aan en uit zal gaan. Een correct gedimensioneerd toestel zal invertertechnologie gebruiken om continu aan een lage snelheid te werken en de ideale temperatuur te behouden. Omdat de luchtstroom te sterk is, kan een te groot gedimensioneerde lucht-luchtwarmtepomp bovendien tocht creëren. Schakel dus altijd een installateur in die het juiste vermogen voor jouw situatie berekent.

Je warmtepomp omkasten

Een omkasting voor een warmtepomp is niet altijd de beste oplossing om geluidshinder te vermijden. Een warmtepomp heeft namelijk een goede luchtstroom nodig om correct te werken en die is niet gegarandeerd met zo’n omkasting. Wil je de buitenunit camoufleren? Dan is het vaak beter om op een afstand een haag, zoals een beukenhaag, voor de unit te plaatsen. Maar ook dan moet je een goede luchtstroom kunnen garanderen. Raadpleeg dus altijd eerst je installateur, die je kan adviseren. 

Warmtepomp installeren? Laat het over aan een pro

Een professionele installateur geeft je niet alleen advies over welke warmtepomp je het beste kiest, maar besteedt ook bijzondere aandacht aan het geluid dat de warmtepomp in jouw woning en buiten zal maken. Indien nodig, installeert die de binnen- en buitenunit ontkoppeld van elkaar of worden er trillingdempers geplaatst om geluidsoverlast geen kans te geven. 

Heb je nog vragen? Of ben je vastbesloten om snel werk te maken van een warmtepomp in huis? Neem gerust contact op met een erkende Daikin-installateur in jouw buurt.

Geplaatst op:

17 juni 2022