Skip to main content

Dit zijn de onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam systeem om je woning mee te verwarmen, te koelen en om sanitair water op te warmen. Om de werking ervan te begrijpen, is het belangrijk om de verschillende onderdelen van een warmtepomp én hun functie te kennen. In dit artikel zetten we alles netjes op een rijtje.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van energie die afkomstig is uit de natuur. Afhankelijk van het type warmtepomp, onttrekt het systeem warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Daarna wordt die warmte gebruikt om ruimtes in je woning of om sanitair water te verwarmen. Omgekeerd kan een warmtepomp ook warmte uit je woning onttrekken en die aan de omgeving afgeven, om zo je huis te koelen. De werking van een warmtepomp is dan ook vergelijkbaar met die van een koelkast. Koelkasten onttrekken immers warmte aan etenswaren, en geven die warmte dan vrij aan de omgeving.

De meeste warmtepompen werken volgens het principe van de compressietechniek: de warmte die het systeem uit de natuur onttrekt, wordt getransporteerd via een speciale koelvloeistof, die al bij een lage temperatuur haar kookpunt bereikt en daarna verdampt. Dankzij die eigenschap is het mogelijk om via compressie (het samendrukken van de damp) en vervolgens condensatie (de damp die opnieuw vloeibaar wordt) warmte af te geven aan de woning. 

De verschillende onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp omvat vijf essentiële onderdelen:

De koelvloeistof

Zoals we hierboven al uitlegden, kan een koelvloeistof dankzij haar unieke eigenschappen warmte opslaan, transporteren en vervolgens weer afgeven. Omdat koelvloeistof cruciaal is voor de werking van een warmtepomp, is het belangrijk dat het een kwalitatief hoogstaand product is.

Tot voor kort was R-410A een veelgebruikte koelvloeistof, maar vandaag maken we bij Daikin voor al onze warmtepompen gebruik van het koelmiddel R-32. Dit product heeft namelijk een betere performantie (tien procent efficiënter dan R-410A) en is bovendien heel wat milieuvriendelijker, omdat het makkelijker kan worden gerecycleerd. Ten slotte is het ook handiger voor installateurs en onderhoudstechnici, omdat het als vloeistof én als gas gevuld kan worden.

De verdamper

De verdamper bevindt zich buiten de woning. Door het temperatuurverschil neemt de koelvloeistof daar warmte op uit de omgeving. Afhankelijk van het type warmtepomp onttrekt de vloeistof deze warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater. De koelvloeistof bereikt onder lage druk haar kookpunt en verdampt.

De compressor

De damp wordt aangezogen in de compressor en daar samengeperst, totdat de damp een hogere temperatuur bereikt dan de lucht of het water in de verwarmingsinstallatie. De compressor zelf werkt op elektriciteit. Die kun je desgewenst (gedeeltelijk) zelf opwekken via zonnepanelen om het rendement van je warmtepompinstallatie te verhogen.

De condensor

Als de damp onder hoge druk uit de compressor ontsnapt, passeert die door de condensor. Daar wordt het gas opnieuw vloeibaar. Bij dat proces wordt de warmte uit de koelvloeistof terug afgegeven. Die kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om het water in vloerverwarmingradiatoren of een ander warmteafgiftesysteem op te warmen.

Het expansieventiel

Zodra de koelvloeistof terug vloeibaar is, verlaat ze de condensator onder hoge druk. Een expansieventiel zorgt ervoor dat de druk verlaagt tot op het drukniveau van de verdamper. Daarna is de koelvloeistof klaar om aan de hele cyclus te herbeginnen.

Geplaatst op:

10 januari 2020