Skip to main content

Een warmtepomp aansluiten op radiatoren: wat zijn de opties?

Vroeger konden warmtepompen enkel functioneren in combinatie met vloerverwarming, maar vandaag is het ook perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Moeder met haar dochter op een radiator

Maak je woning eerst 'warmtepompklaar'

Een oud verwarmingssysteem vervangen door een energiezuinige warmtepomp is altijd een goed idee om energie te besparen.

Om je woning ‘warmtepompklaar’ te maken is optimaal isoleren de boodschap:

  • Kies voor een performante dak-, muur- en vloerisolatie.

  • Vervang alle ramen uit enkel glas door hoogrendementsglas.

  • Vermijd koudebruggen en ga op zoek naar warmteverliezen. Die zitten soms in een klein hoekje, tussen de spleten aan de deuren, aan oude stopcontacten…

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van je warmtepomp.

Radiatoren : hoge vs. lage temperatuur

Radiatoren kun je indelen in twee types: de hogetemperatuurradiatoren en lagetemperatuurradiatoren. Beide systemen werken op dezelfde manier. Het enige verschil is de temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt.

Hogetemperatuurradiatoren hebben water nodig met een temperatuur tussen 55 en 70°C. Voor een lagetemperatuurradiator volstaat een watertemperatuur tussen 45 en 55°C. 

Oude, klassieke radiatoren zijn altijd hogetemperatuurradiatoren. Vandaag hebben lagetemperatuurradiatoren de voorkeur, omdat ze energie-efficiënter en zuiniger zijn.

Een warmtepomp combineren met hogetemperatuurradiatoren

Verwarm je momenteel met een gas- of stookolieketel? Dan werken jouw huidige radiatoren op hoge temperatuur. Als je die wil behouden, heb je een warmtepomp nodig die temperaturen tot 70°C kan voorzien.

Hiervoor zijn twee oplossingen mogelijk:

  • Een hogetemperatuurwarmtepomp 

Zo’n warmtepomp garandeert watertemperaturen tot 65°C, zonder enige elektrische verwarming. Het maximale verwarmingsvermogen bedraagt 14 kW.

  • Een hybride warmtepomp

Dit is de combinatie van een warmtepomp met een gascondensatieketel. Een hybride warmtepomp kiest altijd de voordeligste energiebron in functie van de prijs van gas en elektriciteit, en naargelang je verwarmingsbehoefte. Heb je een verwarmingsvermogen boven de 14 kW nodig, dan is een hybride warmtepomp aangewezen.

Een warmtepomp combineren met lagetemperatuurradiatoren

Zijn je bestaande radiatoren niet zo oud of heb je convectoren, dan is het misschien mogelijk om die aan te sluiten op een lagetemperatuurwarmtepomp. Om zeker te zijn of jouw radiatoren of convectoren inderdaad geschikt zijn, contacteer je het best je verwarmingsinstallateur. 

Handig: een lagetemperatuurwarmtepomp is verkrijgbaar in verschillende versies, zoals een wandmodel of een vloermodel met geïntegreerde tank. Ook kun je op bepaalde modellen zonnepanelen aansluiten.

Is jouw huis klaar voor warmtepomp ?

Gebruik onze online test om in slechts vijf stappen de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning te kiezen.

Geplaatst op:

12 oktober 2022