Skip to main content

Een warmtepomp installeren in een bestaande woning? Dat kan!

Veel mensen denken dat een warmtepomp enkel interessant is bij nieuwbouw, maar dat klopt allang niet meer. Ook in een bestaande woning is een warmtepomp installeren perfect mogelijk. Afhankelijk van de situatie – je cv-ketel vervangen of behouden –  kun je kiezen tussen een gewone warmtepomp of een hybride warmtepomp. Lees snel verder om het verschil te ontdekken.

Waarom een warmtepomp in een bestaande woning installeren?

Is het tijd om je oude verwarmingsinstallatie te vervangen? Of wil je je cv-ketel nog even behouden, maar tegelijk ook energie besparen? In beide gevallen is een warmtepomp een uitstekende, duurzame oplossing met een zeer hoog rendement. Met een warmtepomp kun je zowel je woning als je sanitair water verwarmen. Sommige soorten warmtepompen zijn zelfs in staat om je woning te koelen

Cv-ketel vervangen door een warmtepomp

Om in een oud huis de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp is grondige renovatie een belangrijke voorwaarde. Alleen als je woning voldoet aan de huidige isolatie- en ventilatienormen, kan een warmtepomp voldoende renderen. 

Welke warmtepomp installeren?

In grondig gerenoveerde woningen die hun radiatoren behouden, raden onze installateurs vaak een lucht-waterwaterpomp aan zoals de Daikin Altherma 3H MT/HT. Dit type warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en verwarmt daarmee het water doorheen het bestaande buizenstelsel. Vloeren en wanden openbreken is dus helemaal niet nodig.

Waar de warmtepomp plaatsen?

Net zoals vele andere warmtepompen van Daikin heeft de Daikin Altherma 3 een erg compact design. Daardoor neemt de binnenunit amper ruimte in – vaak past alles zelfs netjes in een kast – en is deze warmtepomp ook zeker geschikt voor in een appartement.

Cv-installatie behouden en een hybride warmtepomp installeren

Wil je je cv-installatie behouden, maar toch ook de voordelen van een warmtepomp plukken? Dat doe je met behulp van een hybride warmtepomp

Je woning grondig renoveren is niet nodig met een hybride warmtepomp, en breekwerken uitvoeren evenmin. De installateur sluit de hybride warmtepomp aan op je gasketel en het bestaande radiatornetwerk – of de vloerverwarming – en het intelligente systeem weet vanzelf welke verwarmingsbron de meest duurzame warmte levert op welk moment. Zo bespaar je tot wel 40% op je gasfactuur

Wie kan je warmtepomp installeren en wat kost het?

Een warmtepomp installeren begint met het zoeken van een geschikte installateur. Gebruik onze handige dealer locator om snel een Daikin-installateur te vinden in jouw buurt. Die komt graag bij je langs om uit te zoeken welke (hybride) warmtepomp je het best kunt installeren. Daarna volgt een vrijblijvende offerte, zodat je ook precies weet hoeveel je warmtepomp zal kosten.

Geplaatst op:

12 januari 2023