Skip to main content

Efficiënt verwarmen: wat zijn ventilo-convectoren precies?

Droom je ervan om je eigen huis te (ver)bouwen? Renovatie of nieuwbouw: wat je ook kiest, voor je warmteafgiftesysteem ga je waarschijnlijk op zoek naar een oplossing die zowel praktisch als efficiënt is. Maar welke opties heb je? Naast de traditionele radiatoren en vloerverwarming, die we je waarschijnlijk niet meer moeten voorstellen, kun je ook kiezen voor ventilo-convectoren. Deze oplossing combineert design met efficiënt en zuinig verwarmen. Zo geniet je het hele jaar door van een optimaal warmtecomfort.

Wat is een ventilo-convector?

Een ventilo-convector is een toestel dat warme of koude lucht in je woning kan verspreiden, met een ventilator. Men noemt dit slimme systeem een ‘binnenunit’, omdat het verbonden kan worden met de buitenunit van een lucht-luchtwarmtepomp.

Wanneer je je ventilo-convector aansluit op een lucht-luchtwarmtepomp, zal de buitenunit de warmte-energie aan de buitenlucht onttrekken en die warmte via leidingen naar binnen voeren. De ventilatorconvector verspreidt vervolgens die warmte via zijn ingebouwde ventilator.

Het werkingsprincipe van een ventilo-convector verschilt van dat van een radiator. Een radiator heeft in zijn leidingen immers water op een hoge temperatuur (65 à 70°C) stromen en verspreidt die warmte via straling. Een ventilo-convector daarentegen werkt met een ultralage starttemperatuur (ongeveer 35°C) en verspreidt die warmte door de beweging van de propellers die verborgen zitten in een behuizing.

Roept dat bij jou meteen het beeld op van grote, oude, luidruchtige en stoffige ventilo-convectoren zoals je die vroeger soms in kantoorgebouwen vond? Dan is het tijd om dat bij te stellen. De huidige ventilo-convectoren zijn immers groots in hun prestaties, maar klein van formaat. Behalve compact, zijn ze ook erg discreet. Je kunt ze onderaan tegen een muur installeren, zoals een traditionele radiator, maar ook wat hoger plaatsen of zelfs integreren in een verlaagd plafond.

Nog goed nieuws: met de combinatie van ventilo-convectoren en een omkeerbare warmtepomp, kun je je woning niet alleen verwarmen in de winter, maar ook koelen tijdens de zomer. De ventilo-convector verspreidt dan frisse lucht in je woning. Handig, niet?

Waarom kiezen voor ventilo-convectoren?

De voordelen van de nieuwste generatie ventilo-convectoren zijn legio. Te beginnen met de prijs, die ongeveer 1.000 euro bedraagt (exclusief btw en installatiekosten). Dat is een democratische prijs, als je weet dat je dankzij hun werking op ultralage temperatuur flink kunt besparen op je energiefactuur. En dan zwijgen we nog over het feit dat minder energie verbruiken ook goed is voor het milieu.

Een ander pluspunt is het design. Vandaag zijn ventilo-convectoren compact, discreet en verkrijgbaar in tal van elegante uitvoeringen. Er is zeker een model beschikbaar dat in jouw interieur past.

Dankzij zijn ventilatiesysteem kan een ventilo-convector een woning veel sneller opwarmen dan een traditionele radiator. In de zomer kun je er je woning dan weer heel vlug mee koelen. Ten slotte bedien je ventilo-convectoren makkelijk en efficiënt dankzij de handige afstandsbediening.

Ventilo-convectoren bij je thuis

Wil je graag ons aanbod aan ventilo-convectoren ontdekken? Of wil je het advies van een expert? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor meer informatie.

Geplaatst op:

17 mei 2022