Skip to main content

Vloerverwarming steeds populairder: de voor- en nadelen op een rijtje

Ben je van plan om een nieuwe woonst te bouwen? Of ga je je huidige woning grondig onder handen nemen? Zowel bij bouwen als verbouwen is er één belangrijke vraag die onvermijdelijk opduikt: welk verwarmingssysteem kies je het best? Er zijn heel wat mogelijkheden, maar dat vloerverwarming in de lift zit, valt moeilijk te ontkennen. Of het ook iets voor jou is? Dat kom je te weten in dit artikel, waarin we de voor- en nadelen van vloerverwarming op een rijtje zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De vele voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft tal van voordelen. Kort samengevat komt het erop neer dat deze vorm van verwarmen zowel goed is voor jouw portemonnee als voor onze planeet. 

 • Comfort
  Vloerverwarming is de oplossing bij uitstek voor een homogene warmteverdeling in heel het huis. Je vermijdt de typische ‘te warm of te koud’-problemen van traditionele radiatoren. Een optimaal comfort wordt op elk moment verzekerd.

 • Minder verbruik
  Een systeem dat gebruikmaakt van vloerverwarming heeft een vertrektemperatuur van zo’n 40°C, wat heel wat minder is dan de 50 tot 70°C die nodig zijn bij traditionele verwarmingssystemen. Dit vertaalt zich in een lager energieverbruik en dito facturen.

 • Duurzaam
  Een lagere vertrektemperatuur is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het klimaat. Verwarm je met een warmtepomp, dan zit je helemaal goed. Die onttrekt immers op een duurzame manier energie aan de natuur, waarmee je zowel je woning als je sanitair water kunt verwarmen.

 • Op maat van warmtepompen
  Zoals we net zeiden, heeft vloerverwarming een lage vertrektemperatuur nodig. Dit type verwarming vormt dus de perfecte combo met een lucht-waterwarmtepomp, die ook op lage temperatuur werkt. Maar vergis je niet: vloerverwarming kun je evengoed aansluiten op een traditionele verwarmingsketel. Goed nieuws dus als je je verwarmingssysteem een upgrade wil geven zonder de ketel te vervangen.

 • Plaatsbesparend
  Droom je van een groot schuifraam in je eetkamer of een wandrek in je salon? Met vloerverwarming heb je geen radiatoren nodig en richt je dus je ruimte in alle vrijheid in.

Enkele nadelen aangestipt

Over vloerverwarming doen heel wat misverstanden de ronde. Hoewel die tot het rijk der mythes behoren, betekent dit niet dat er aan deze manier van verwarmen helemaal géén nadelen verbonden zouden zijn. Het is dus goed om ook daarvan op de hoogte te zijn vooraleer je met de werken begin.

 • Inertie
  Vloerverwarming is behoorlijk inert. Dat betekent dat je er ook bij lage temperaturen een optimaal comfort mee kunt garanderen, maar dat het wel eventjes duurt vooraleer je er een koude kamer helemaal mee opgewarmd hebt. Daarom zal vloerverwarming bovendien op mooie winterdagen warmte blijven uitstralen, hoewel de kamer misschien al voldoende verwarmd is door de zon.

 • Minder geschikt voor kleine ruimtes
  In een woonkamer of keuken kun je met vloerverwarming makkelijk een optimaal comfort creëren, maar in kleinere ruimtes zoals je badkamer lukt dat minder goed. Daarom is het aangewezen om in zulke ruimtes een elektrisch verwarmingstoestel te voorzien.

 • Niet compatibel met elke vloerbedekking
  Wil je graag een dik eikenhouten parket in je woonkamer? Informeer je dan goed op voorhand, want vloerverwarming kun je niet combineren met elke vorm van vloerbedekking. Win dus altijd het advies van een expert in vooraleer je met de werken begint.

Wat ook je keuze is, Daikin helpt je graag

Het is duidelijk: als je vloerverwarming overweegt, is het slim om vooraf alles goed op een rijtje te zetten. Vloerverwarming is eerder aangewezen bij nieuwbouwprojecten dan bij renovaties. De installatie is immers vrij complex en er zijn extra kosten voor aanpassingen aan je interieur. Hoe dan ook is vloerverwarming ideaal als je wil genieten van een optimaal comfort en daarbij je portefeuille én het klimaat wil sparen.

Ben je op zoek naar advies om een geschikt verwarmingssysteem te kiezen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vloerverwarming steeds populairder: de voor- en nadelen op een rijtje

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

7 juli 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !