Skip to main content

Een warmtepomp kiezen: waarop moet je letten?

Een warmtepomp is een slimme manier om je woning duurzaam te verwarmen en koelen, nu en in de toekomst. Maar hoe vind je de juiste warmtepomp? En hoe zit het met de prijs, de installatie, enzovoort? Hier lees je het antwoord op al jouw vragen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Geen zorgen. Een warmtepomp is echt een slimme keuze! Je verwarmt (en koelt) je woning op een uiterst duurzame manier, het hele jaar door – en ook voor je sanitair warm water wordt gezorgd. 

Omdat een warmtepomp vooral natuurlijke (gratis) energiebronnen gebruikt, daalt je energiefactuur enorm. De waarde van je woning stijgt dan weer, omdat ook de volgende eigenaar er nog heel lang de voordelen van plukt.

Kortom, met een warmtepomp doe je een investering die zichzelf terugverdient.

Hoe werkt een warmtepomp?

de werking van een warmtepomp

Warmtepompen werken door warmte te verplaatsen van de ene plek naar de andere. Dat doen ze in drie stappen.

1.    Warmte absorberen

Een koelmiddel in de buitenunit absorbeert warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.

2.    Compressie

Het koelmiddel wordt onder hoge druk gezet in de compressor, waardoor het nog veel warmer wordt.

3.    Je woning verwarmen

De vrijgekomen warmte wordt via binnenunits je woning in geblazen of verwarmt het water dat door je radiatoren of vloerverwarming loopt. Sommige Daikin warmtepompen verwarmen ook het water voor je badkamer en keuken.

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan je woning verwarmen en sanitair warm water produceren. Maar wist je dat sommige warmtepompen ook koelen? De stappen verlopen dan omgekeerd, zodat de warmtepomp werkt als een airco. De binnenunits absorberen de warmte in de woning en de buitenunit duwt de warmte naar buiten.

Wat is het verbruik en rendement van een warmtepomp?

Daikin energielabel

Een warmtepomp haalt vooral gratis energie uit de natuur en werkt slechts voor een klein deel op elektriciteit. Dat maakt het energieverbruik zeer laag en het rendement uitstekend. 

Let op het seizoensrendement

De ene dag is er meer natuurlijke energie beschikbaar dan de andere. Daardoor schommelt het rendement van een warmtepomp voortdurend. Het seizoensrendement (SCOP en SEER) houdt daar rekening mee en weerspiegelt het werkelijke energieverbruik voor een volledig jaar.

  • SCOP is het seizoensrendement voor verwarming.

  • SEER is het seizoensrendement voor koeling.

Koppel je warmtepomp gerust aan zonnepanelen om je woning nog voordeliger te koelen en verwarmen! 

Nieuwbouw of bestaande woning 

Heb je een nieuwbouwwoning? Dan hoef je niet te twijfelen. Een warmtepomp is de beste keuze om je energieverbruik te minimaliseren.

Als je een bestaande woning hebt, dan moet je misschien eerst extra isoleren, nieuwe ramen plaatsen, … Maar misschien ook niet! Kom snel te weten hoe het zit, met onze handige tool. 

 

De verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de warmtebron die ze gebruiken en de manier waarop ze de warmte in je woning brengen.

1. Lucht-luchtwarmtepompen

lucht-luchtwarmtepompen Daikin

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht met hun buitenunit. Die warme lucht wordt in de woning geblazen via één of meerdere binnenunits. Heeft je woning geen verwarming of verwarm je nog elektrisch? Dan is een lucht-luchtwarmtepomp waarschijnlijk de perfecte oplossing voor jou. 

Maak snel kennis met:

2. Lucht-waterwarmtepompen

lucht-waterwarmtepompen Daikin

Lucht-waterwarmtepompen onttrekken warmte aan de lucht en voeren die via waterleidingen je woning binnen.

Ontdek nu:

3. Geothermische warmtepompen

geothermische warmtepompen Daikin

Geothermische warmtepompen (grond-waterwarmtepompen) halen warmte uit de grond. Daarmee verwarmen ze het water voor je centrale verwarming.

4. Water-waterwarmtepompen

water-waterwarmtepompen Daikin

Water-waterwarmtepompen onttrekken warmte aan het grondwater via een dieptepomp, waarvoor speciale grondboringen nodig zijn. Een water-waterwarmtepomp is daardoor meestal niet geschikt voor woningen maar eerder voor bedrijven.

Welke prijs heeft een warmtepomp?

Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt voor een groot deel af van het type. In elk geval is een warmtepomp een slimme investering die zichzelf terugverdient. 

Mogelijk kom je ook in aanmerking voor interessante premies.

Soort warmtepompPrijs*
Lucht-luchtwarmtepompvanaf 2.000 euro
Lucht-waterwarmtepomp7.000 tot 16.000 euro
Geothermische warmtepomp15.000 tot 25.000 euro
*Richtprijzen exclusief installatie en btw.

Jouw warmtepomp op maat

Natuurlijk vind je bij Daikin ook oplossingen op maat. Zo hebben we ook hybride warmtepompen, die je met een condenserende gasketel combineert – om maar een voorbeeld te noemen.

Weet je al welke warmtepomp je wil? En ben je benieuwd naar de prijs?

Graag alle mogelijkheden voor jouw woning ontdekken? Kom eens langs in onze showroom voor gratis advies.

Installatie en onderhoud van een warmtepomp

warmtepomp installeren

Wil je graag een warmtepomp laten installeren? Er is altijd een Daikin-installateur bij jou in de buurt. Of je nu een bestaande woning hebt of een nieuwbouw, onze erkende installateurs staan voor je klaar. En ze klaren de klus ook razendsnel – meestal binnen één tot drie dagen.

Hoe het precies zit met het onderhoud van je warmtepomp? Onze installateurs bieden supervoordelige onderhoudscontracten aan. Bovendien krijg je tot 8 jaar garantie op onderhoud en reparaties. Da’s pas verwarmen (en koelen) zonder zorgen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !