environmental-710x460.png

Een warmtepomp kiezen: waarop moet u letten?

Ontdek in ons aanbod de ideale warmtepomp voor uw noden en wensen.

Er zijn verschillende types warmtepompen, en al die warmtepompen kan u bovendien combineren met verschillende systemen om de warmte in uw woning te verspreiden. Elk type warmtepomp heeft zijn voor- en nadelen, en het kiezen van de ideale warmtepomp is dan ook niet eenvoudig. Een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een warmtepomp is het rendement.

De verschillende soorten warmtepompen zijn:

Lucht/lucht warmtepompen (AIRCO) Daikin lucht/lucht warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie van de buitenlucht om uw woning op een efficiënte manier te verwarmen en te koelen.
Lucht/water warmtepompen Dankzij de Daikin Altherma lucht/water warmtepompen kan u op een energiezuinige manier uw woning verwarmen, koelen en warm water produceren.
Warmtepompen voor sanitair warm water Dankzij onze sanitaire warmtepompen kan u uw woning op een energiezuinige manier voorzien van sanitair warm water
Geothermische warmtepompen Daikin Altherma geothermische warmtepompen halen warmte uit de grond om op een efficiënte manier te kunnen zorgen voor verwarming, koeling en warm water.
Hybride warmtepomp Combineer hernieuwbare en traditionele energiebronnen op een efficiënte manier met deze hybride warmtepomp voor verwarming, koeling en sanitair warm water.
Lucht/water warmtepompen hoge temperatuur Vervang uw oude systeem voor verwarming en warm water eenvoudig met onze energiezuinige Daikin Altherma warmtepomp hoge temperatuur.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een warmtepomp systeem. Dat rendement wordt uitgedrukt met de COP waarde en met de SPF waarde. De COP-waarde (Coefficient Of Performance) is de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik en de afgegeven warmte. Die waarde ligt bij de meeste warmtepompen tussen de 3 en de 5, wat wil zeggen dat een warmtepomp tot maar liefst 5 kW warmte kan opleveren voor een verbruik van 1 kW.

Naast de COP is ook de SPF-waarde belangrijk. De SPF-waarde (Seasonal Performance Factor) houdt namelijk ook rekening met de thermische en elektrische verliezen en met de variabele temperatuur van de warmtebron in de zomer en in de winter, de COP-waarde doet dat niet. De SPF-waarde zal altijd lager liggen dan de COP-waarde en is in de keuze van een warmtepomp waarschijnlijk nog belangrijker dan de COP-waarde.

De kostprijs van de warmtepomp

Naast het rendement van de warmtepomp, zal natuurlijk ook de kostprijs voor het installeren van een warmtepomp meespelen.

Die prijs van een warmtepomp is afhankelijk van tal van factoren: eerst en vooral is het type pomp van belang. Voor een grond-water warmtepomp moet je bijvoorbeeld een buizensysteem in de grond voorzien, wat de kostprijs opdrijft. Daarnaast is ook het systeem van verwarming belangrijk. Klassieke radiatoren zijn waarschijnlijk goedkoper in installatie, maar hebben een lager rendement en comfort dan vloerverwarming.

 

Daikin helpt je bij de keuze van een warmtepomp

Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Welk type warmtepomp voor uw woning het meest geschikt is, hangt dus af van tal van factoren en van je situatie. Wenst u meer advies over welke type warmtepomp u moet kiezen? Contacteer ons dan of contacteer een Daikin-installateur in je buurt.