
Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.
Een warmtepomp haalt gratis energie uit natuurlijk bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. Kies je voor een warmtepomp, dan is jouw verwarmingsinstallatie helemaal klaar voor de toekomst!
Hoe werkt een warmtepomp?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.
De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning.
Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.
Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.
Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Bij de verbranding van traditionele brandstoffen zoals stookolie of aardgas komen er CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Bovendien zijn de voorraden van deze fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk en hebben traditionele verwarmingsketels vaak geen optimaal rendement. Je woning verwarmen met een warmtepomp die gebruikmaakt van duurzame energie en bovendien een uitstekend rendement biedt, is dan ook een bijzonder slim alternatief.
Sommige warmtepompen kun je ook gebruiken om je woning te koelen. Je installatie functioneert dan als een airco. Op die manier geniet je het hele jaar door van een optimaal binnenklimaat: gezellig warm tijdens de winter en heerlijk fris tijdens de zomer.
De verschillende soorten warmtepompen
In functie van de warmtebron en het warmte-afgiftesysteem kunnen we verschillende soorten warmtepompen onderscheiden.
1. Lucht-luchtwarmtepompen

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Die warme lucht wordt in de woning geblazen. In de zomer kan het proces omgedraaid worden en functioneert de installatie als airconditioningsysteem. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.
Je kan kiezen uit verschillende modellen:
- wandmodellen, Stylish, Daikin Emura, Perfera, Ururu Sarara
- vloermodel Perfera
- of ingebouwde modellen.
2. Lucht-waterwarmtepompen

Daikin Altherma lucht-waterwarmtepompen onttrekken met een buitenunit warmte aan de lucht en voeren die via een watercircuit naar je warmteafgiftesysteem.
Er zijn twee types lucht-waterwarmtepompen:
Daikin Altherma 3 R, lagetemperatuurwarmtepompen: zijn ideaal voor nieuwbouwwoningen en worden meestal gebruikt in combinatie met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren. Dit zijn de verschillende modellen: wandmodel, vloermodel met boiler of vloermodel met zonneboiler
Daikin Altherma 3 H HT, hogetemperatuurwarmtepompen: zijn ideaal voor renovatieprojecten. Deze warmtepompen kunnen aangesloten worden op (bestaande) radiatoren omdat de temperatuur van het water hoger is. Dit zijn de verschillende modellen: wandmodel, vloermodel met boiler of vloermodel met zonneboiler
Beide types lucht-waterwarmtepompen kun je gebruiken om sanitair water te verwarmen.
3. Geothermische warmtepompen

Daikin Altherma geothermische warmtepompen of grond-waterwarmtepompen halen warmte uit de grond via een horizontaal of verticaal captatienet. De warmte die op deze manier opgevangen wordt, benut het systeem om het water van je centrale verwarming op te warmen.
4. Water-waterwarmtepompen

Water-waterwarmtepompen onttrekken via een dieptepomp warmte aan het grondwater. Voor de installatie van dit systeem zijn grondboringen nodig. Een water-waterwarmtepomp is minder geschikt voor particulieren, maar biedt wel een hoog rendement.
Mogelijke combinaties met warmtepompen
Radiatoren of vloerverwarming?

Warmtepompen kunnen, afhankelijk van het type, gecombineerd worden met radiatoren of met vloerverwarming.
Vloerverwarming geeft de warmte af via kunststofleidingen in de vloer. Zo’n systeem biedt niet alleen een groot comfort en uniforme temperatuur, maar verbruikt ook minder energie aangezien het water in de leidingen slechts beperkt wordt opgewarmd. Nog een voordeel is dat je plaats bespaart doordat je geen radiatoren nodig hebt.
Een warmtepomp in combinatie met zonnecollectoren

Voor een beter rendement kun je een lucht-waterwarmtepomp combineren met een zonnecollector. Een zonnecollector is een installatie die zonlicht omzet in warmte en bestaat uit twee delen: de collector en een buffervat. Door een zonnecollector te installeren, zul je minder elektriciteit nodig hebben om je warmtepomp aan te drijven.

Eén of meerdere binnenunits?

Een lucht-luchtwarmtepomp kun je combineren met één of meerdere binnenunits. Per kamer die je wil verwarmen heb je een binnenunit nodig.
Heb je slechts één kamer te verwarmen en te koelen, dan is een split-airco ideaal voor jou. Dat systeem bestaat uit een buiten- en een binnenunit.
Wil je meerdere kamers verwarmen en koelen, kies dan voor een multi-split-airco. Daarmee kun je tot vijf binnenunits aansluiten op één buitenunit. Elke binnenunit kan, als je dat wenst, een andere stijl en grootte hebben. Ook kun je elke binnenunit apart bedienen.
Een warmtepomp in combinatie met een warmtepompboiler

Met een lucht-luchtwarmtepomp op zich kun je geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet je deze warmtepomp combineren met een warmtepompboiler. Zo’n boiler heeft een watertank van gemiddeld 200 tot 260 liter, wat ideaal is voor een gezin van vier tot vijf personen. Met een warmtepompboiler kun je flink wat besparen op je elektriciteitsfactuur. Zo’n toestel verbruikt namelijk tot drie keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp kun je omschrijven de warmte die de warmtepomp opwekt verminderd met de energie (elektriciteit) die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Cruciaal hierbij zijn het seizoensrendement voor het verwarmingsseizoen (SCOP) en het koelingsseizoen (SEER). Ook is de seizoenspresentatiecoëfficiënt (SPF) belangrijk als parameter voor het E-peil van je woning.
Veel van deze informatie kan je terugvinden op het energielabel. Dit label moet bij elke airco (kleiner dan 12kW) en verwarmingssysteem beschikbaar zijn of meegeleverd worden.
Installatie en onderhoud van een warmtepomp

Voor de installatie van een warmtepomp doe je een beroep op een erkend installateur. Hou er rekening mee dat er grondboringen nodig zijn voor warmtepompen die energie uit de grond of uit het grondwater halen. Kies je voor een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, dan is dit niet het geval. In de meeste gevallen kan een warmtepomp in één dag geïnstalleerd worden. Hoelang de installatie precies duurt, hangt af van het type warmtepomp en van de structuur van je woning.
Ook voor het onderhoud van je warmtepomp kun je aankloppen bij je installateur. Om een correct onderhoud van een warmtepomp te garanderen, kiezen de meeste mensen voor een onderhoudscontract. De onderhoudstechnicus komt dan ongeveer één keer om de twee jaar de installatie nakijken.
Wat kost een warmtepomp?
Aan een warmtepomp is er uiteraard een prijskaartje verbonden, al is het zeker een investering die zichzelf terugverdient.
Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt af van heel wat factoren, zoals het type oplossing en de verschillende opties. Je kunt bij onze erkende installateurs terecht voor een gedetailleerde offerte op maat van jouw project. Ook kun je onze prijslijst met richtprijzen aanvragen, als hulpmiddel bij het opstellen van je (ver)bouwbudget.
Voor de installatie van een warmtepomp bestaan er verschillende premies. Check dus zeker of je voor zo’n premie in aanmerking komt.
Soort warmtepomp | Budgetprijs warmtepomp |
---|---|
Lucht/lucht warmtepompen | vanaf 2.000 euro |
Lucht/water warmtepompen | tussen 7.000 euro en 10.000 euro |
Warmtepompen voor sanitair warm water | 2.800 euro - 4.000 euro |
Geothermische warmtepompen | tussen 15.000 euro - 25.000 euro |
Hybride warmtepomp | vanaf 8.000 euro |
Lucht/water warmtepompen hoge temperatuur | tussen 13.000 euro - 16.000 euro |
De prijzen in deze tabel zijn richtprijzen excl. installatie en excl. BTW.

Kom langs in onze showroom!
Al zeker 3 redenen om een afspraak te maken.
- Stel je vragen rechtstreeks aan onze Daikin Experience medewerker
- Kijk, hoor en vooral voel het comfort dat Daikin je kan bieden
- Zet samen met Daikin de eerste stappen in een groenere wereld