Skip to main content

Nieuwe woonvormen: hoe ziet het huis van de toekomst eruit?

Cohousing en co-wonen, kangoeroewoningen en modulaire meegroeiwoningen zijn allemaal duurzame alternatieven voor meer traditionele woonvormen. Vaak maken de eigenaars van zulke woningen ook gebruik van duurzame energiebronnen en verwarmen ze op een klimaatvriendelijke manier. In dit artikel leggen we je uit hoe warmtepompen perfect aansluiten bij die trend en op welke manier ze bijdragen aan een groenere toekomst.

Het huis van de toekomst 

Het spreekwoordelijke ‘huis van de toekomst’ is een woning die vandaag ontworpen wordt om te beantwoorden aan de behoeften die niet alleen nu, maar ook over enkele tientallen jaren zullen spelen. Zo’n woning moet dan ook de huidige én de toekomstige energienormen die de overheid ons oplegt respecteren. Daarnaast is het belangrijk dat ze spaarzaam omspringt met energie om zo de stijgende levensduurte draaglijk te houden.

Zulke ‘huizen van de toekomst’ duiken vandaag al her en der op, zowel in steden als in dorpen. We lichten er drie belangrijke nieuwe woonvormen uit:

Cohousing

Dit fenomeen stak voor het eerst de kop op in Denemarken in de jaren 60 en 70. Vandaag wint het ook bij ons aan populariteit. Logisch, want deze woonvorm biedt een antwoord op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Bij cohousing delen personen of gezinnen een woning, waarvan sommige delen, zoals de keuken of de woonkamer gemeenschappelijk zijn. Bij de variant co-wonen gaat het meer om algemene ruimtes die gedeeld worden, zoals de wasruimte, een schuur of een tuin. Daarnaast heeft elke persoon of elk gezin zijn eigen privéruimtes. Cohousing en co-wonen zijn financieel interessante en duurzame oplossingen om een beperkte woonruimte optimaal te benutten.

Zorgwoningen

Zorgwoningen of kangoeroewoningen bestaan uit twee delen: een privégedeelte voor een 65-plusser en een hoofdgedeelte waar een gezin of een jongere persoon woont. Dit concept dient een maatschappelijk belang omdat het ingaat tegen eenzaamheid en zorg voor (hulpbehoevende) personen makkelijker maakt. Daarnaast is het ook financieel voordelig en duurzaam. Zo heb je bijvoorbeeld maar één verwarmingsinstallatie nodig voor meerdere woonkamers.

Tiny houses

Tiny houses zijn ontstaan in de VS. Zoals hun naam aangeeft, gaat het om wooneenheden die heel wat kleiner zijn dan traditionele woningen. Vaak zijn ze ook mobiel. Tiny houses zijn relatief goedkoop en bieden de eigenaars heel wat vrijheid. Let op: deze woningen zijn momenteel nog niet wettelijk geregeld in België, aangezien de woonoppervlakte kleiner is dan wat voorzien is in de wet. Spreekt wonen in een tiny house je aan? Informeer je dan eerst goed vooraleer je je op zo’n project stort.

Modulaire woningen

Modulaire woningen zijn momenteel nog niet zo populair, hoewel ze wel zeer praktisch zijn. Het gaat om woningen die opgebouwd zijn uit verschillende goedkope eenheden. Het volstaat om die tot een geheel samen te stellen of terug te verkopen in functie van je behoeftes. Deze budgetvriendelijke oplossing is makkelijk aanpasbaar aan jouw levensfase: vanaf het moment dat je gaat samenwonen over de geboorte van je eerste kind totdat alle kinderen het huis uit zijn en je terug met twee bent.

Een verwarmingssysteem op maat

Uiteraard heb je ook in het huis van de toekomst nood aan een verwarmingsinstallatie. Vervuilende en energieverslindende mazoutketels zijn hier niet meer op hun plaats. Deze verwarmingssystemen zijn hoe dan ook gedoemd om te verdwijnen, aangezien het Nationaal Energie- en Klimaatplan voorschrijft dat ze tegen 2035 allemaal vervangen moeten zijn door meer duurzame alternatieven. Maar welke verwarmingssystemen voldoen dan wel?

Warmtepompen, al dan niet omkeerbaar, beantwoorden aan alle eisen van morgen: ze zijn beter voor de planeet, duurzaam, energiezuinig en performant. Met de huidige modellen voldoe je nu al aan de EPB-eisen voor 2021. Wist je trouwens dat je een warmtepomp kunt aansluiten op zonnepanelen? Zo kun je zelf op een duurzame manier een gedeelte van de benodigde elektriciteit produceren.

Geïnteresseerd in een verwarmingssysteem voor een huis van de toekomst? Aarzel niet om ons advies te vragen. We zetten onze ervaring met plezier voor jou in.

Geplaatst op:

20 september 2020