
Net zoals een klassieke centrale verwarmingsketel, kan een warmtepomp een woning voorzien van zowel verwarming als sanitair warm water. Het verschil is echter dat een warmtepomp veel minder energie verbruikt dan een verwarmingsketel. Sommige warmtepompen produceren zelfs tot vijf keer meer warmte dan de stroom die ze verbruiken.
Warmtepompboiler
Een warmtepomp is uiterst geschikt voor de voorziening van sanitair warm water, omdat het afnamepatroon van de warmte gelijkmatiger is als voor ruimteverwarming. Meestal zal je immers elke dag rond dezelfde periode sanitair warm water gebruiken.
De werking van een warm water warmtepomp
Om je woning via een warmtepomp van sanitair warm water te voorzien, heb je een warmtepompboiler nodig. Een warmtepompboiler plaats je in huis en haalt warmte uit de omgevingslucht. Zo’n boiler heeft een tank van gemiddeld 200 tot 260 liter, ideaal voor een gezin van vier tot vijf personen. Meestal wordt eveneens een elektrische weerstand in de boiler ingebouwd, die in geval van nood in werking treedt. Dat komt bijvoorbeeld voor wanneer vier personen kort na elkaar een bad nemen.
Een warmtepompboiler verbruikt tot drie keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler, zodat je jaarlijks tot 70% kan besparen op je energiefactuur. Bovendien is een warmtepompboiler zo ingesteld dat de verwarmingscyclus tijdens de nacht start, waardoor je kan profiteren van het voordelige nachttarief.
De werking van een warmtepomp voor sanitair warm water
Een warmtepomp kan de volledige productie van warm water op zich nemen. In het buffervat van de warmtepomp boiler wordt daarom een groot volume water op lage temperatuur voorzien (ongeveer 45°C). Het water wordt verwarmd aan de hand van thermische energie uit de buitenlucht, dankzij een warmtewisselaar die aangesloten is op de warmtepomp. Wanneer je een bad of een douche neemt, wordt het water uit het buffervat gemengd met koud water, zodat het water in het bad of de douche de ideale temperatuur krijgt. Het water in het buffervat wordt op regelmatige wijze automatisch opgewarmd tot 70°C, zodat bacteriegroei uitgesloten wordt.
De voordelen van een warmtepomp voor sanitair warm water
Sanitair warm water voorzien via een warmtepomp biedt enkele interessante voordelen:
- Een warmtepomp kan op een lagere temperatuur werken wat zorgt voor een hoger rendement
- Het water in het buffervat van de boiler heeft een lagere temperatuur dan het water in een elektrische boiler. Op die manier zijn er minder warmteverliezen.
- Aangezien het water in het buffervat niet hoger dan 60°C komt, is er geen kalkaanslag.
- Door de lagere temperatuur in het boilervat, is het risico op verbranding beperkt.