Wat is het rendement van een warmtepomp?

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Plannen om een warmtepomp aan te schaffen? Dan investeer je maar beter in een warmtepomp met het hoogste rendement. Een concrete vergelijking van warmtepompen gebeurt aan de hand  van objectieve en meetbare criteria zodat je zeker het beste toestel in huis haalt. Ontdek hier hoe warmtepompen vergelijken in zijn werk gaat!

Hoe bereken je het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp kan je omschrijven als het verschil tussen de warmte die de warmtepomp opwekt, verminderd met de energie die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Een warmtepomp heeft immers ook wat energie nodig om warmte te kunnen produceren.

Seizoensrendement (SCOP EN SEER)

Het seizoensrendement weerspiegelt het werkelijk energieverbruik van een warmtepomp door middel van een jaarlijks energieverbruik en een rendement bij typisch dagelijks gebruik op langere termijn. Het houdt rekening met temperatuurschommelingen en stand-by-periodes om zo een duidelijke en betrouwbare indicatie te geven van het energierendement en dit voor een volledig verwarmingsseizoen (SCOP) of koelingsseizoen (SEER). Het seizoensrendement geeft m.a.w. een meer realistische en concrete aanduiding van het energieverbruik.

Seizoensprestatiecoëfficiënt (SPF)

Om het E-peil van een woning te bepalen wordt de seizoensprestatiecoefficiënt (SPF) als parameter gebruikt. De SPF is de gemiddelde prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp, berekend over het volledige stookseizoen en in een specifiek gebouw, rekening houdend met het verbruik van eventuele randapparatuur, zoals o.a. pompen in een captatienet.