Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Hoewel warmtepompen  vroeger enkel functioneerden in combinatie met vloerverwarming, is het vandaag de dag perfect mogelijk om een warmtepomp  aan te sluiten op traditionele radiatoren

Maak je woning eerst warmtepompklaar

Of je nu renoveert of niet, een oud verwarmingssysteem vervangen door een energiezuinige warmtepomp is altijd een goed idee.

Toch zijn er een aantal zaken waarmee je woning in orde dient te zijn, vooraleer je de investering van een warmtepomp overweegt. Daarom informeert Daikin je hoe je je woning warmtepompklaar kan maken.

header-heating-domestic-hot-water.png

Isoleren, isoleren, isoleren

Ga voor een performante dak-, muur-, vloer- en glasisolatie. Vervang de ramen uit enkel glas door hoogrendementsglas, vermijd koudebruggen en ga op zoek naar warmteverliezen. Die zitten soms in een klein hoekje, tussen de spleten aan de deuren, via oude stopcontacten… Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van een warmtepomp.

Een lage temperatuur radiator vs. hoge temperatuur radiator

De werking van de twee systemen is hetzelfde. Het enige verschil is de temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt.

De hoge temperatuur radiator heeft water nodig tussen 70 en 90°C. Een lage temperatuur radiator heeft, per definitie, minder warm water nodig, namelijk water tussen 40 en 50°C. De lage temperatuur radiator is eigenlijk een geëvolueerde hoge temperatuur radiator.

Daikin_Altherma_High_Temperature_01_003_Lifestyle-Application pictures.tif

Een warmtepomp voor hoge temperatuur radiatoren

Wil je je oude radiatoren behouden en worden deze verwarmd door een gas- of mazoutketel, dan zijn dit waarschijnlijk wat we in de volksmond noemen hoge temperatuur radiatoren. In dit geval heb je een warmtepomp nodig die temperaturen tot 80°C kan maken. Er bestaan 2 oplossingen voor deze situatie, namelijk:

 • Een hoge temperatuur warmtepomp 
  Deze warmtepomp garandeert watertemperaturen tot 80°C verwarmd worden, zonder enige elektrische verwarming.
 • Een hybride warmtepomp
  Dit is de combinatie van een wamtepomp en een gascondensatieketel. Naargelang de prijs van gas en elektriciteit en je verwarmingsbehoefte zal de hybride warmtepomp altijd de voordeligste energiebron kiezen.
radiator-250558_1920.jpg

Een warmtepomp voor lagetemperatuur radiatoren

Zijn je bestaande radiatoren niet zo oud of heb je convectoren, dan is het misschien mogelijk dat je je radiatoren op een lage temperatuur warmtepomp kan aansluiten. Contacteer je verwarmingsinstallateur. Hij kan je perfect informeren over welke radiatoren je beschikt. 

 • Een lage temperatuur warmtepomp 
  Deze warmtepomp bestaat in verschillende versies. Een wandmodel, een vloermodel met geïntegreerde tank, mogelijkheid tot aansluiten van zonnepanelen,...

Vervang je gasketel of je mazoutketel door een warmtepomp aangepast aan jouw situatie

Selectietool.png

Daikin helpt je om het meest geschikte verwarmingssysteem te selecteren, aangepast aan jouw woning. En dat in vijf stappen die bepalend zijn in de selectie van een warmtepomp.

 1. Isolatie
 2. Woningoppervlakte
 3. Gewenst of huidig afgiftesysteem
 4. Warmtebron
 5. Extra functies