Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Vandaag functioneren warmtepompen niet meer alleen via vloerverwarming. Je kan ze eveneens aansluiten op radiatoren! Ontdek hier hoe.

Hoewel warmtepompen vroeger enkel functioneerden in combinatie met vloerverwarming, is het vandaag eveneens mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren. Op die manier hoef je niet per se vloerverwarming te installeren om van de voordelen van een warmtepomp te kunnen genieten en kan je heel wat kosten uitsparen!

Hoe een warmtepomp op radiatoren aansluiten?

Je kan een warmtepomp op twee manier aansluiten op radiatoren:

  • Lage temperatuur radiatoren installeren: als je kiest voor dit systeem, is het noodzakelijk dat je een lage temperatuur warmtepomp installeert. Op die manier bedraagt de temperatuur van het opgewarmde water in het radiatorcircuit nooit meer dan 60°C.
  • Gebruik maken van je oude radiatoren en verwarmingsketel: in dit geval moet je beroep doen op een hoge temperatuur warmtepomp. Deze warmtepomp garandeert dat de radiatoren tot 80°C verwarmd worden, zonder enige elektrische verwarming.;

Een lage temperatuur radiator vs. hoge temperatuur radiator

Een lage temperatuur warmtepomp en een hoge temperatuur warmtepomp functioneren volgens een respectievelijk radiatorsysteem. Beide systemen produceren eveneens sanitair warm water.

Een lage temperatuur warmtepomp kan echter ook voor verkoeling zorgen, dat is niet het geval bij een hoge temperatuur warmtepomp. Bij een lage temperatuur warmtepomp is stofophoping eveneens onmogelijk.

Een radiator en vloerverwarming: de voordelen

Een warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren heeft als voordeel dat de totale installatiekost afneemt.

Zelfs als je ervoor kiest om lage temperatuur radiatoren te installeren, betaal je nog steeds minder dan wat je zou betalen voor een volledig nieuwe verwarmingssysteem. Met lage temperatuur radiatoren zal de totale installatiekost bovendien lager zijn. In oude huizen liggen trouwens vaak authentieke vloeren en het zou zonde zijn om die af te breken om vloerverwarming te leggen.

Vloerverwarming is dus duurder, maar voorziet wel een perfect egale warmteverdeling, zodat het overal in huis even warm is.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...