Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Een warmtepomp aansluiten op radiatoren

Hoewel warmtepompen vroeger enkel functioneerden in combinatie met vloerverwarming, is het vandaag eveneens mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren. Op die manier hoef je niet per se vloerverwarming te installeren om van de voordelen van een warmtepomp te kunnen genieten en kan je heel wat kosten uitsparen!

Een lage temperatuur radiator vs. hoge temperatuur radiator

De werking van de twee systemen is hetzelfde. Het enige verschil is de temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt.

De hoge temperatuur radiator heeft water nodig tussen 70 en 90°C. Een lage temperatuur radiator heeft, per definitie, minder warm water nodig, namelijk water tussen 40 en 50°C. De lage temperatuur radiator is eigenlijk een geëvolueerde hoge temperatuur radiator.

Welke warmtepomp kan je aansluiten op je radiatoren?

Eerst en vooral moet je weten over welke radiatoren je beschikt. Pas daarna kan je de juiste warmtepomp selecteren.

Vervang uw gasketel

Vervang uw mazoutketel

Wil je je oude radiatoren behouden en worden deze verwarmd door een gas- of mazoutketel, dan zijn dit waarschijnlijk wat we in de volksmond noemen hoge temperatuur radiatoren. In dit geval heb je een warmtepomp nodig die temperaturen tot 80°C kan maken. Er bestaan 2 oplossingen voor deze situatie, namelijk:

  • Een hoge temperatuur warmtepomp 
    Deze warmtepomp garandeert watertemperaturen tot 80°C verwarmd worden, zonder enige elektrische verwarming.
  • Een hybride warmtepomp
    Dit is de combinatie van een wamtepomp en een gascondensatieketel. Naargelang de prijs van gas en elektriciteit en je verwarmingsbehoefte zal de hybride warmtepomp altijd de voordeligste energiebron kiezen.
Daikin_Altherma_High_Temperature_01_003_Lifestyle-Application pictures.tif

Zijn je bestaande radiatoren niet zo oud of heb je convectoren, dan is het misschien mogelijk dat je je radiatoren op een lage temperatuur warmtepomp kan aansluiten. Contacteer je verwarmingsinstallateur. Hij kan je perfect informeren over welke radiatoren je beschikt. 

  • Een lage temperatuur warmtepomp 
    Deze warmtepomp bestaat in verschillende versies. Een wandmodel, een vloermodel met geïntegreerde tank, mogelijkheid tot aansluiten van zonnepanelen,...
radiator-250558_1920.jpg