Skip to main content

Kun je met elke warmtepomp verwarmen én koelen?

Warmtepompen worden vooral gebruikt om woningen te verwarmen of om ze van warm sanitair water te voorzien. Maar wist je dat je ze ook kunt inzetten om je woning te koelen? Je combineert dan het beste van twee werelden: een warme woning tijdens de winter en een fris huis tijdens de zomer. Zo geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen maken gebruik van een koelvloeistof in een gesloten circuit. Het kookpunt van de koelvloeistof is zo laag, dat de vloeistof zelfs opwarmt wanneer het vriest. Op die manier kan een warmtepomp je woning heel efficiënt verwarmen… maar ook koelen.

Dit zijn de voornaamste onderdelen van een warmtepomp:

  • een warmtewisselaar (verdamper)

  • een compressor

  • een condensor

  • een expansieventiel

Warmte uit de grond, de lucht of het water

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (lucht, water of grond). Door de warmte uit de omgeving begint de koelvloeistof te verdampen en te verhitten, zodat er een gas op hogere temperatuur ontstaat. Dit gas wordt via de compressor naar nog hogere temperatuur gebracht en wordt dan overgebracht naar het verwarmingssysteem

Of een warmtepomp je woning kan verwarmen en koelen, hangt af van het type warmtepomp. 

Lees ook: de werking van een warmtepomp

Hoe werkt koelen met een warmtepomp?

De werking van een lucht-luchtwarmtepomp en lucht-waterwarmtepomp kan in sommige gevallen omkeren, zodat ze de binnenkomende lucht niet langer verwarmen maar afkoelen. 

Is jouw warmtepomp voorzien van deze optie, dan spreken we van een omkeerbare warmtepomp. De koelvloeistof in het circuit stroomt tijdens het koelen in de andere richting. De verdamper wordt zo de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.

Actieve koeling

Het systeem dat we net omschreven, heet actieve koeling en biedt een bijzonder goed comfort. Op jaarbasis blijft de energiekost voor koelen eerder beperkt. Met de warmtepompen van Daikin is enkel actieve koeling mogelijk.

Passieve koeling

Passieve of natuurlijke koeling kan alleen met grond-waterwarmtepompen en water-waterwarmtepompen. Hierbij wordt de koelte uit de bodem gebruikt om het water te koelen dat door de leidingen van de vloer- of muurverwarming wordt gepompt. Omdat bij passieve koeling de compressor niet wordt ingezet, is deze vorm van koelen iets energiezuiniger. 

Het nadeel is dat je je woning op deze manier niet onbeperkt kunt koelen. Je kunt er de binnentemperatuur maximaal 2 à 4 graden mee doen dalen. Qua comfort wordt passieve koeling ook minder goed beoordeeld dan actieve koeling.

De ‘klassieke airco’: ook een warmtepomp

De meest bekende manier om een woning te koelen, is met een klassieke airco. In tegenstelling tot de systemen die we hierboven beschreven, wordt daarbij geen afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt: een airco koelt namelijk door luchtverplaatsing. Toch maakt zo’n systeem ook gebruik van warmtepomptechnologie. Het gaat in feite om een lucht-luchtwarmtepomp die via een of meerdere binnenunits warmte uit de woning onttrekt en die warmte via een buitenunit afgeeft aan de buitenlucht.

Ook van zo’n klassieke airco kun je de werking omkeren. Je gebruikt het systeem dan niet om te koelen, maar om een of meerdere kamers in je woning te verwarmen. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en blaast deze naar binnen via de binnenunit(s).

Verwarmen, koelen en ventileren gaan hand in hand

Je woning op een energiezuinige manier verwarmen en koelen is een must, maar vergeet ook niet om goed te ventileren. De kwaliteit van de lucht binnenshuis is namelijk cruciaal voor je gezondheid. Daarvoor moet je verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht uit je woning afvoeren. Ook mogen schimmels, bacteriën en virussen geen schijn van kans krijgen. Je hebt daarvoor niet alleen een ventilatiesysteem nodig, maar ook een luchtreiniger die op elk moment voor zuivere lucht zorgt.

Wil je weten welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !