Skip to main content

Kun je met elke warmtepomp verwarmen én koelen?

Warmtepompen worden vooral gebruikt om woningen te verwarmen of om ze van warm sanitair water te voorzien. Maar wist je dat je ze ook kunt inzetten om je woning te koelen? Je combineert dan het beste van twee werelden: een warme woning tijdens de winter en een fris huis tijdens de zomer. Zo geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat. 

Actief of passief koelen met een warmtepomp

Er bestaan twee manieren van koelen met een warmtepomp: actieve en passieve koeling.

  • Actieve koeling is mogelijk met lucht-waterwarmtepompen. De werking van de warmtepomp wordt daarbij volledig omgekeerd. De compressor koelt dan het water in het circuit, zodat dit de warmte uit de woning kan onttrekken. Deze warmte wordt vervolgens via de verdamper afgegeven aan de omgeving (de buitenlucht).

Let wel: niet elke lucht-waterwarmtepomp is hiervoor uitgerust. Om actief te koelen, heb je een omkeerbare warmtepomp nodig, die voorzien is van een speciaal accessoire.

  • Passieve of natuurlijke koeling is dan weer een optie met grond-waterwarmtepompen en water-waterwarmtepompen. Hierbij wordt de koelte uit de bodem gebruikt om het water te koelen dat door de leidingen van de vloer- of muurverwarming wordt gepompt. Omdat bij passieve koeling de compressor niet wordt ingezet, is deze vorm van koelen iets energiezuiniger. Het nadeel is dat je je woning op deze manier niet onbeperkt kunt koelen.

De ‘klassieke airco’: ook een warmtepomp

De meest bekende manier om een woning te koelen, is met een klassieke airco. In tegenstelling tot de systemen die we hierboven beschreven, wordt daarbij geen afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt: een airco koelt namelijk door luchtverplaatsing. Toch maakt zo’n systeem ook gebruik van warmtepomptechnologie. Het gaat in feite om een lucht-luchtwarmtepomp die via een of meerdere binnenunits warmte uit de woning onttrekt en die warmte via een buitenunit afgeeft aan de buitenlucht.

Ook van zo’n klassieke airco kun je de werking omkeren. Je gebruikt het systeem dan niet om te koelen, maar om een of meerdere kamers in je woning te verwarmen. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en blaast deze naar binnen via de binnenunit(s).

Verwarmen, koelen en ventileren gaan hand in hand

Je woning op een energiezuinige manier verwarmen en koelen is een must, maar vergeet ook niet om goed te ventileren. De kwaliteit van de lucht binnenshuis is namelijk cruciaal voor je gezondheid. Daarvoor moet je verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht uit je woning afvoeren. Ook mogen schimmels, bacteriën en virussen geen schijn van kans krijgen. Je hebt daarvoor niet alleen een ventilatiesysteem nodig, maar ook een luchtreiniger die op elk moment voor zuivere lucht zorgt.

Wil je weten welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !