Skip to main content

Een airco kiezen: waarop moet je letten?

Op zoek naar een airco-installatie? Bij Daikin zit je goed. Onze airco's worden aangedreven door 80% energie uit de lucht en 20% elektriciteit. Ze koelen je woning met een energierendement van A+++, het hoogste op de markt. Bovendien kun je met Daikin-airco’s ruimtes verwarmen. Handig tijdens het tussenseizoen!

Voor je een airco-installatie in huis haalt, wil je natuurlijk graag eerst de verschillende modellen vergelijken. We zetten op deze pagina enkele belangrijke criteria op een rijtje.

Sowieso maak je met Daikin-airconditioning de juiste keuze. Dankzij onze invertertechnologie zet je volop in op hernieuwbare energie. Je haalt voordeel uit een totaaloplossing die uitstekend comfort biedt zonder jouw energiefactuur de hoogte in te jagen. Onze toewijding voor milieubewust en zuinig koelen en verwarmen garandeert dat onze oplossingen jaren vooruitlopen op de regelgeving.

Hoe werkt een airco?

de werking van een warmtepomp

Een airco is eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp en bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De werking van een airco is gebaseerd op de compressietechniek en kun je het best vergelijken met die van een koelkast of een diepvries

De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit je woonkamer (of een andere ruimte) en voert die af naar buiten via de buitenunit. Een compressor met koelvloeistof vormt het hart van het systeem. De koelvloeistof verdampt door de warmte tot een gas, dat naar de condensor geleid wordt en daar weer verandert in een vloeistof. Hierbij komt warmte vrij, die de buitenunit afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces wordt herhaald zolang de airco aanstaat en werkt.

Een airco haalt gratis energie uit de omgeving, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het elektriciteitsnet halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen

Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp?

De verschillende soorten airco-systemen

Er zijn verschillende airconditioningsystemen met elk hun specifieke eigenschappen. Afhankelijk van wat jij wenst en de plaats die je kiest, is er een systeem op maat van jouw behoeften. Maar hoe maak je een doordachte keuze? Hieronder vind je de drie meest gebruikte systemen bij particulieren en/of kleine kantoren.

1. Split-systeem

Airco split-systeem

Een split-airco is het meest voorkomende aircosysteem en bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een split-systeem is ideaal om één kamer te verkoelen. De buitenunit van de split-airconditioner wordt dan aangesloten op één binnenunit.

2. Multisplit systeem

Airco multisplit-systeem

Met een multisplit-airco  is het mogelijk om meerdere kamers koelen. Op één buitenunit kun je namelijk tot vijf binnenunits aansluiten. Bovendien zijn die individueel instelbaar.. Ook kun je verschillende binnenunits in verschillende stijlen en groottes met elkaar combineren, zodat je in elke kamer een toestel hebt dat aansluit op jouw behoefte.

3. Mobiele aircos

Mobiele airco

Er bestaan twee soorten mobiele airco's, namelijk de monoblock mobiele airco en de split-airco.

Zoals de naam aangeeft, is een monoblock een airco zonder buitenunit. Het toestel staat op wieltjes en is gemakkelijk te verplaatsen. Bij zo’n mobiele airco wordt de warme lucht via een slang van binnen naar buiten afgevoerd.

Split-systemen hebben wel een binnen- en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan via buizen. De buitenunit wordt met beugels aan de gevel van de woning bevestigd. De binnenunit van de airco wordt binnen geïnstalleerd.

Wij helpen je graag het meest geschikte aircosysteem kiezen. In ons aircomagazine vind je alle nodige info.

Zoveel verschillende binnenunits om uit te kiezen

Elke woning is uniek, met een eigen stijl en configuratie. Dankzij de fraai vormgegeven airco-units en het brede gamma aan modellen en bedieningsmogelijkheden, biedt Daikin comfortabele en energiezuinige oplossingen voor elke kamer in jouw huis.

1. Wandmodellen

airco wandmodellen voor de woonkamer

Wandmodellen (StylishUruru SararaDaikin EmuraPerfera) zijn de meest compacte oplossingen. Ze passen perfect in je interieur. De Daikin-wandairco’s ogen bovendien erg stijlvol. Sommige werden bekroond met een award.

2. Vloermodellen

airco vloermodellen

Vloermodellen (Classic of Perfera Floor) zijn compacte airco’s die perfect passen in een nis, onder een vensterbank of in een ruimte waar de hoogte beperkt is. Het grootste voordeel van de vloermodellen is dat ze lucht naar boven uitblazen, waardoor ze geen tocht creëren.

3. Ingebouwde modellen

airco ingebouwde modellen

Wil je geen zichtbare binnenunit, kies dan voor een ingebouwd model. Deze airco’s worden geïnstalleerd in verlaagde plafonds of in valse muren. Alleen de uitblaasroosters zijn zichtbaar. De modellen zijn perfect geschikt voor personen die van een strak interieur houden.

Checklist: de juiste airco in 6 vragen

Op een makkelijke manier kiezen welke oplossing het best voldoet aan jouw noden? Dat kan aan de hand van onze airco-checklist met zes eenvoudige vragen.

Wat is het rendement van een airconditioner?

Daikin energielabel

Het rendement van een airco kun je altijd terugvinden op het energielabel. Zo vergelijk je makkelijk de verschillende merken en units.

Cruciaal hierbij zijn het seizoensrendement: de SEER voor het koelingsseizoen en de SCOP voor het verwarmingsseizoen.

Installatie en onderhoud van een airco

airco installeren

Voor de installatie van een airco doe je het best een beroep op een erkend installateur. Kies je voor een split-airco, dan kan de installatie in de meeste gevallen in één dag gebeuren. Bij een multispilt-systeem moet je rekening houden met een installatietijd van twee à drie dagen. Hoelang de installatie precies duurt, hangt af van het type airco en van de structuur van je woning.

Ook voor het onderhoud van je airco kun je aankloppen bij je installateur. De meeste mensen kiezen voor een onderhoudscontract om de correcte werking van hun airconditioner te garanderen. De onderhoudstechnicus komt dan één keer per jaar langs om de installatie na te kijken.

De prijs van een vaste airco

airco bestellen

Hoeveel de precieze kostprijs van een airco is, hangt af van heel wat factoren, zoals het type en de verschillende modellen.

Onderstaande tabel geeft je alvast een idee van hoeveel een airco-installatie kost. Let wel: het gaat om richtprijzen exclusief installatie en btw.

Type buitenunitRichtprijs
Split-buitenunitvanaf 600 euro
Multisplit-buitenunitvanaf 1700 euro
Type binnenunitRichtprijs
Wandmodelvanaf 350 euro
Vloermodelvanaf 700 euro
Inbouwmodelvanaf 700 euro

De prijzen in deze tabel zijn richtprijzen excl. installatie en excl. BTW.

Voor een gedetailleerde offerte op maat van jouw project (prijs airco met installatie) kun je terecht bij een van onze erkende installateurs.

bg-image

Kom langs in een Daikin Experience Center

Op zoek naar een airco? Dan hebben we al zeker drie goede redenen om langs te lopen in ons Daikin Experience Center in Gent of Waver.

  • Stel je vragen rechtstreeks aan een van onze experten.
  • Kijk, hoor én voel het comfort dat Daikin je kan bieden.
  • Zet samen met Daikin de eerste stappen in een groenere wereld.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !