Skip to main content

De juiste airco kopen: waarop moet je letten?

Op zoek naar de beste airco voor jouw woning? Die vind je bij Daikin, natuurlijk. Al onze airco’s hebben een energielabel A++ tot A+++ en ze werken voor 80% op gratis energie uit de lucht. Bovendien kan je je woning ermee koelen én verwarmen. 

Ontdek welke airconditioning bij jou past en vergelijk de verschillende modellen.

Vrouw zit comfortabel in de woonkamer dankzij lucht/lucht warmtepompen van Daikin

Energie-efficiëntie verlaagt onkosten en uitstoot

Geniet thuis van maximaal comfort, ongeacht het weer

Verbeter de kwaliteit van je binnenlucht

Elegant design past bij je interieur

Hoe werkt een airco met buitenunit?

Een vaste airco heeft een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Door de binnenunit(s) loopt een koelmiddel dat de warmte in de ruimte absorbeert. Het koelmiddel vervoert de warmte naar de buitenunit, die op zijn beurt de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Daarna vloeit het koelmiddel terug naar de binnenunit(s) en begint de cirkel opnieuw.

Koppel geniet van een air-to-air conditioner

De binnenunit

De binnenunit van de lucht/lucht warmtepomp bevindt zich in de woning en levert de geklimatiseerde lucht in de ruimte. Met een uitgebreide reeks binnenunits zijn de Daikin modellen speciaal ontworpen om bij jouw stijl en jouw interieur te passen, zodat je in elk seizoen overal in huis optimaal comfort geniet.

Een buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp

De buitenunit

De buitenunit van de lucht/lucht warmtepomp bevat de compressor, de ventilator, de printplaat en de warmtewisselaar. Hij kan op een buitenmuur worden gemonteerd of op het dak of in de tuin worden geplaatst. De buitenunit comprimeert het koelmiddel dat door de bijbehorende binnenunit warmte of koude in de ruimte onttrekt of afgeeft.

Verwarmen met airco? Ja, dat gaat!

De vaste airconditioningsystemen van Daikin zijn eigenlijk lucht-luchtwarmtepompen. Je kan je huis er dus ook mee verwarmen. De werking verloopt dan omgekeerd: de buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en stuurt die naar de binnenunits. Die blazen dan de warme lucht de woning in.

  • In de zomer houdt airco je woning zalig fris.

  • In de lente en herfst verbruikt je verwarmingsketel – als je ervoor kiest om die te behouden – minder, omdat je airco dienstdoet als bijverwarming.

  • In de winter heb je het snel lekker warm doordat je aircosysteem warme lucht door de woning blaast.  

Leuk om te weten: een lucht-luchtwarmtepomp is geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

Hoeveel verbruikt een airco?

Het verbruik van je airco bereken je door onder meer het rendement te checken. Dat lees je af op het energielabel.

Misschien vraag je je af of verwarmen met airco goedkoper is dan gas of stookolie. Een mogelijk nadeel is namelijk dat airconditioning (voor een klein deel) stroom verbruikt. Maar geen zorgen. Daikin airco’s zijn de allerzuinigste in hun soort. Ze hebben …

  • energiescore A++ tot A+++

  • een uitstekend rendement (SCOP en SEER)

  • slimme invertertechnologie waardoor ze tot 30% minder elektriciteit verbruiken

Je energieverbruik nog méér verlagen? Natuurlijk! Koppel je Daikin-airco eenvoudig aan je zonnepanelen

Hoe verloopt de installatie van een airco? En wat met het onderhoud?

Wil je graag een airco installeren in je woning, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Of je nu een bestaande woning hebt of droomt van een nieuwbouw, onze erkende installateurs zorgen dat je airco zo energiezuinig mogelijk is. En ze klaren de klus ook razendsnel. Binnen één tot drie dagen is je airco geïnstalleerd. 

Hoe het precies zit met het onderhoud van je airco? Onze installateurs bieden supervoordelige onderhoudscontracten aan. Bovendien kan je tot 8 jaar garantie krijgen op onderhoud en reparaties. Da’s pas koelen (en verwarmen) zonder zorgen. 

Hoeveel kost een airco-installatie?

Een Daikin-installateur geeft je met plezier een volledig vrijblijvende en gratis offerte, zodat je precies weet wat je mag verwachten. 

De verschillende soorten aircosystemen

Zoveel verschillende binnenunits om uit te kiezen

Beleef onze airco’s in een Daikin Experience Center

Kom kennismaken met onze oplossingen voor airco (en meer) in onze showrooms in GentHerentals en Waver. Boek nu je afspraak en we zien elkaar snel.

Hoeveel kost een airco?

De kostprijs van een airco hangt onder meer af van het type airconditioningsysteem en welke binnenunit(s) je kiest. Dit zijn enkele richtprijzen (exclusief installatie en btw).

AircosysteemRichtprijs
Split-buitenunitvanaf 700 euro
Multisplit-buitenunitvanaf 1.900 euro

Binnenunit(s)

Richtprijs
Wandmodelvanaf 370 euro
Vloermodelvanaf 800 euro
Inbouwmodelvanaf 800 euro

Tot slot heeft je airco installeren natuurlijk ook een prijs. Je Daikin-installateur geeft je graag een gedetailleerde offerte, gratis en volledig op maat van jouw project.

Meer informatie

Ja, en als je je woning renoveert en overschakelt op duurzame lucht-lucht warmtepompen, wordt niet alleen je gerenoveerde woning meer waard, maar profiteert ook het milieu én je portemonnee daarvan. Warmtepompen kunnen in vrijwel elke woning worden geïnstalleerd. Er zijn echter wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden, met name wat isolatie betreft. Om een warmtepomp optimaal te laten functioneren, moet je woning goed geïsoleerd zijn om zoveel mogelijk te voorkomen dat er warmte ontsnapt. Een gekwalificeerde verwarmingsinstallateur kan je adviseren over wat er in je woning moet gebeuren om het geschikt te maken voor een warmtepompsysteem. Mogelijk moet de isolatie van je muren en dak worden verbeterd. Ook de locatie is iets om rekening mee te houden. De buitenunit moet buitenshuis worden geïnstalleerd op een plaats waar je gemakkelijk bij kunt wanneer je de eenheid moet reinigen, de instellingen moet aanpassen of de warmtepomp moet laten onderhouden.

Ja, een lucht-lucht warmtepomp kan je woning voorzien van warm water. Met de Multi+ oplossing van Daikin beschik je over één systeem voor verwarming, koeling en sanitair warmwatervoorziening. Deze verbindt maximaal drie binnenunits en één sanitaire warmwatertank. Doordat een tank van 90 of 120 liter en diverse binnenunits met elkaar kunnen worden gecombineerd, biedt deze oplossing ongeëvenaarde flexibiliteit. Onze Multi+ oplossing omvat een intuïtef tekstdisplay op de huishoudelijke warmwatertank voor het beheren en aanpassen van alle instellingen, inclusief weekschema en watertemperatuur

Lucht/lucht warmtepompen van Daikin kunnen allergieën verlichten, omdat ze de allergenen in de filter kunnen opvangen en zo de kwaliteit van de binnenlucht kunnen verbeteren. Onze lucht/lucht warmtepompen houden je niet alleen warm en koel, maar verwijderen ook verontreinigende stoffen, pollen en stofdeeltjes uit de lucht die je inademt.

Sommige Daikin systemen zijn bovendien uitgerust met een Flash-Streamer en verschillende filters, zoals de geurfilter van titaniumapatiet of de zilverfilter voor allergeenbestrijding, die snel en efficiënt verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen halen.

No! Furthermore, our air-to-air heat pumps (also known as air conditioners) can help reduce the symptoms of allergies. Daikin integrates multiple filters in all its air conditioning units: titanium deodorising filters, silver allergen filters and flash streamers remove dust and capture bacteria. With proper air conditioning maintenance, and as long as they are cleaned regularly, these filters will provide cleaner, healthier air for everyone to breathe.

 

Om een warmtepomp optimaal te laten functioneren, is het van essentieel belang dat het systeem correct wordt geïnstalleerd. Alleen een bevoegde technieker mag de installatie uitvoeren. Bovendien dient het systeem op een geschikte plek te worden geïnstalleerd. Het oppervlak moet het gewicht van het systeem kunnen dragen en bestand zijn tegen de trillingen. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn voor de luchtstroom, verbindingsleidingen en stroomkabels. Planten of struiken in de buurt van de warmtepomp moeten op minstens één meter afstand staan en regelmatig worden gesnoeid. De warmtepomp moet bovendien worden geïnstalleerd op een plek die gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

We krijgen regelmatig de vraag waarom we een warmtepomp niet binnen kunnen installeren. Kan deze niet op zolder of in de serre worden geplaatst? Nee. Binnen een paar uur haalt de warmtepomp namelijk alle warmte uit de lucht, waardoor de betreffende ruimte in feite in een koelcel wordt veranderd. Om die reden heeft een lucht/lucht warmtepomp toegang tot de vrij stromende buitenlucht nodig.

We raden aan om één keer per jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een gekwalificeerde installateur. Gepland onderhoud, regelmatige onderhoudscontroles en routinematige reiniging van het systeem zorgen ervoor dat het systeem langer meegaat en het energierendement op peil blijft.

Er zijn een aantal tekenen dat je lucht-lucht warmtepomp onmiddellijk onderhoud nodig heeft:

Als de airconditioner meer geluid maakt dan normaal, kunnen de filters verstopt zijn. Reinig de filters door stof te verwijderen met een stofzuiger. Als dat niet helpt of als je een gorgelend geluid hoort, is er mogelijk een mechanisch probleem. Schakel in dat geval een gekwalificeerde installateur in om het systeem na te kijken.

  • Je woning verwarmen met een warmtepomp: een goed idee?

    Veel mensen twijfelen of een warmtepomp wel iets voor hen is. Ze denken dat de installatie te veel lawaai zal maken. Niets is minder waar. Lees meer

  • Terugdraaiende teller afgeschaft: wat betekent dit concreet?

    Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling over de terugdraaiende teller vernietigd. Maar wat is de impact als je zonnepanelen hebt of overweegt?

  • Warmtepompen: duurzaam, maar ook een slimme investering

    Een warmtepomp levert niet alleen duurzame warmte, je kunt het ook zien als een bijzonder slimme investering in de toekomst. Een woordje uitleg.