Skip to main content

Hoe kiezen tussen een mobiele airco en een vaste airconditioning?

Als je geen vaste airconditioning hebt en je je woning op warme dagen graag snel wil kunnen afkoelen, lijkt een mobiele airco al snel de beste oplossing. Toch loont het om de voor- en nadelen van beide opties goed te overwegen. We zetten de nodige aandachtspunten op een rij.

Vaste versus ‘mobiele’ airconditioning

Mobiele airconditioning is eigenlijk niet zo mobiel als de naam doet vermoeden. Je kunt het toestel weliswaar verplaatsen, maar de warme lucht moet wel via een flexibele buis naar buiten kunnen worden afgevoerd. Vaak moet je daar een gat in de muur voor maken, of continu een raam laten openstaan (wat de efficiëntie van het systeem aanzienlijk vermindert).

Mobiele airco’s zijn misschien betaalbaar en gemakkelijk maar ze maken lawaai ! Afhankelijk van het merk en de grootte van de ruimte die u wilt koelen, kost een mobiele airco 400 à 1.000 euro (incl btw).

Vaste airconditioning kan goedkoper uitdraaien

Mobiele airco’s zijn goedkoper wat de aankoopprijs betreft, maar op de lange termijn hangen de kosten van je aircosysteem sterk samen met het isolatieniveau en volume van de ruimte die je wenst te koelen. Vaste airco is daar perfect op berekend dankzij de installateur, maar voor een mobiel systeem moet je het vermogen zelf berekenen – en dat is door de vele factoren in het spel niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Bovendien geldt dat hoe meer vermogen je nodig hebt, hoe duurder het toestel wordt in aankoop. 

Al deze airco’s kunnen verwarmen, zijn bedienbaar met smartphone en zijn frequentiegestuurd, waardoor ze zo’n 30 procent minder energie verbruiken dan de airco’s van 10 jaar geleden.

Een eenvoudige monosplit- airco heb je vanaf 750 euro (excl btw). Een basis multisplitsysteem met vier binnenunits kost zo’n 4.850 euro.

Een vast systeem moet geïnstalleerd worden door een professional. Vraag hier een offerte

Mobiele airconditioning is luid

Veel mensen onderschatten het geruis van een mobiele airco. Toch graag een mobiel systeem? Let dan goed op het label en kies voor een geluidsniveau lager dan 50 dB. Als je echter zo weinig mogelijk lawaai in je omgeving wilt, is een vast aircosysteem de beste optie.

Geplaatst op:

20 juni 2022