Hoe koelen met vloerverwarming? Kostbare tips

Hoe koelen met vloerverwarming? Kostbare tips

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar vloerverwarming kun je ook gebruiken om je woning te koelen. Het principe is eenvoudig: de leidingen worden met koud in plaats van warm water gevuld. Maar een vloerverwarmingssysteem alleen volstaat niet. Je hebt ook een warmtepomp nodig om je huis lekker fris te houden. In dit artikel ontdek je hoe beide een ideale combinatie vormen.

Maak gebruik van een warmtepomp

Je hoeft geen airconditioning te installeren om je woning in de zomer koel te houden. Als je een warmtepomp hebt, kun je ze inzetten om de temperatuur binnenshuis op warme zomerdagen niet te hoog te laten oplopen. In het gesloten leidingsysteem wordt koelwater van zo’n 16 graden gepompt. Een lagere temperatuur is niet raadzaam, dat zou ten koste van je wooncomfort gaan. 

Een warmtepomp werkt overigens niet alleen in combinatie met vloerverwarming. Ook met wandverwarming vormt het een goede match.

Een ecologisch interessante oplossing

Koelen met vloerverwarming is een uitermate ecologische oplossing. Warmtepompen halen hun energie namelijk uit de grond, de lucht of het grondwater en blinken uit in energiezuinigheid. De terugverdientijd van een warmtepomp hangt van verschillende factoren af. Zo zijn de prijs van je warmtepomp, de energieprijzen en de overheidspremies van belang. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd zo’n tien jaar. Maar dat is natuurlijk niet alles. Met een warmtepomp verwarm en koel je je woning op een milieuvriendelijke manier.

Verlies de binnenluchtkwaliteit niet uit het oog

Je woning koelen is van doorslaggevend belang voor het comfort in je woning. Maar je moet ook voor een gezond binnenklimaat zorgen. De lucht mag niet te vochtig, maar zeker ook niet te droog zijn. Anders krijg je met vocht- en gezondheidsproblemen te maken.