Skip to main content

Je woning koelen met vloerverwarming: zo zit dat...

De jongste jaren krijgen we in België almaar vaker te maken met een hittegolf en dan is het bijzonder handig als je je woning efficiënt kunt koelen. Een airco in huis halen lijkt de meest voor de hand liggende oplossing, maar wist je dat het ook mogelijk is om te koelen met vloerverwarming? Hoe dat precies in elkaar zit, lees je in dit artikel.

Heerlijk fris op snikhete dagen

Als het kwik buiten tot ver boven de 30°C klimt, kan het ook binnenshuis snel onaangenaam warm worden. Je woning enkele graden koelen, maakt dan een groot verschil. Behalve met een airco, kan dat ook op een comfortabele, efficiënte én duurzame manier met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Inderdaad, zo’n installatie dient niet alleen om je woning te verwarmen; door koud water door de leidingen van je vloerverwarming te laten stromen, kun je je woning ook koelen. We spreken in dat geval over vloerkoeling.

Koelen met vloerverwarming: zo werkt het

Koelen met vloerverwarming is een vorm van ‘topkoelen’, wat betekent dat je er hoge warmtepieken in je woning mee vermijdt. Je kunt je woning via vloerkoeling 5 tot 8°C kouder dan de buitentemperatuur krijgen, wat gevoelsmatig een zeer groot verschil maakt.

Aangestuurd door je warmtepomp, wordt daarvoor in het gesloten systeem van de vloerverwarming koelwater van zo’n 16°C gepompt. Kouder koelwater is niet aangewezen, omdat dit ten koste van je wooncomfort zou gaan. Tip: voor een optimaal rendement liggen de buisjes van je vloersysteem het best op zo’n tien centimeter van elkaar.

Door op deze manier te koelen, krijg je in heel je woning een aangename verfrissing. In tegenstelling tot bij andere koelsystemen, gaat het om een droge koeling en heb je dus geen last van condensatie. Makkelijk is ook dat je de temperatuur per leefruimte kunt instellen. Ten slotte is koelen via vloerverwarming plaatsbesparend: het hele systeem zit namelijk ingewerkt in je vloer. 

Wees de hittegolf voor

Veel mensen zetten hun vloerverwarming vanaf april volledig uit, maar om je woning voldoende koel te krijgen wanneer de temperatuur buiten begint te stijgen, is het aangewezen om je klimaatregeling op tijd weer aan te zetten. Wanneer het buiten erg warm is, kost het namelijk meer tijd en energie om je woning tot een comfortabele temperatuur te koelen dan wanneer je de hittegolf voor bent. Daarnaast is het natuurlijk ook best dat je op hete dagen de gordijnen dichthoudt en zonneschermen laat zakken.

Lees ook: tips om je huis te koelen

Kies een omkeerbare warmtepomp

Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen.

Het is dus belangrijk om hierop te letten bij de keuze van een warmtepomp. Achteraf is het namelijk niet meer mogelijk om dit nog aan te passen.

Wist je trouwens dat je een omkeerbare warmtepomp niet alleen kunt combineren met vloerverwarming, maar ook met wandverwarming? Het werkingsprincipe blijft hetzelfde, maar het buizencircuit wordt daarbij in de wand ingebouwd, in plaats van in de vloer.

Heb je nog vragen? Of wil je graag meer informatie over koelen via vloerverwarming? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag.

Geplaatst op:

2 mei 2021