Skip to main content

Koelen bij je thuis?

Dit zijn de mogelijkheden

Het is logisch dat je op elk moment een optimaal comfort wil in je woning. In de winter betekent dat je huis verwarmen, maar tijdens de zomer kan het buiten zo warm worden dat koeling noodzakelijk wordt. We geven je graag een overzicht van hoe je efficiënt kunt koelen bij je thuis

Koelen met een warmtepomp

Als je je huis efficiënt wilt verwarmen én koelen dan zijn een lucht/lucht-warmtepomp of een lucht/water-warmtepomp uitstekende oplossingen. In de zomer kan de werking van deze installaties namelijk omgekeerd worden en kunnen deze warmtepompen functioneren als airconditioningsystemen

De warmte van binnen wordt in dat geval naar buiten afgevoerd en in het circuit van het systeem stroomt de koelvloeistof in de andere richting. Zo kun je bij je thuis het hele jaar door een constante temperatuur aanhouden.

Koelen thuis: waar moet je rekening mee houden?

Bij de keuze van je verwarmings- annex koelingssysteem zijn er enkele belangrijke vragen waar je vooraf het antwoord op moet weten:

  • Hoeveel ruimtes in je woning wil je kunnen koelen?
  • Hoe groot zijn de ruimtes die je wil koelen?
  • Is er voldoende plaats om een buitenunit te plaatsen?
  • Wil je voor elke ruimte de temperatuur apart kunnen instellen of is dat niet nodig?

Duurzaam verwarmen en koelen

Deze methode van verkoelen is zonder enige twijfel de meest duurzame en energiezuinige optie op de markt. Je maakt namelijk gebruik van natuurlijke warmte en verbruikt maar een minimum aan stroom om de warmte (of liever, de koude) uit de grond te halen. Bovendien haal je ook in de winter een hoger rendement dankzij passieve warmtepompkoeling, want je warmtepomp voert de warmte uit je woning af naar de bodem, die hierdoor lichtjes opwarmt.

Één of meerdere ruimtes koelen

Is er in je huis maar één kamer die je wil koelen, bijvoorbeeld een veranda of een zolderslaapkamer? Dan is een single-splitairco de beste oplossing. Bij zo’n systeem vormen de binnenunit en de buitenunit een paar.

Wil je meerdere ruimtes koelen, dan kies je het best een multisplit-airco. Dat is een warmtepomp met airco waarbij er meerdere binnenunits op één buitenunit worden aangesloten. Een extra voordeel van dit systeem is dat je voor elke kamer kunt kiezen uit verschillende stijlen van binnenunits. Zo kun je altijd een model nemen dat perfect bij je interieur aansluit.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !