Skip to main content

Er wordt vaak over warmtepompen gesproken, maar wat is een warmtepomp nu eigenlijk? Het principe van een warmtepomp is vrij eenvoudig: het haalt warmte uit de lucht, water of de aarde en brengt die warmte daarna naar onze huizen. Het tegenovergestelde kan ook, in dat geval haalt de warmtepomp warmte uit onze huizen en geeft deze warmte af aan de natuur. Het grote voordeel van dit systeem is dat er hernieuwbare energiebronnen gebruikt worden waardoor de energiefactuur van je woning drastisch kan dalen. 

Wat is het principe van de warmtepomp?

Een warmtepomp functioneert volgens dit principe: een koelvloeistof circuleert in de warmtepomp en onttrekt warmte uit de natuur die het daarna aan de woning afgeeft. De vloeistof doorloopt achtereenvolgens de volgende processen:

  • De verdamping: de koelvloeistof vangt thermische energie op van de buitenlucht (uit de aarde, de lucht of het water) en verdampt. Op die manier verkrijgt men warmte op lage druk.
  • Compressie: de koelvloeistof komt in de vorm van damp op lage druk aan. De compressor verhoogt de druk en de tempartuur van de vloeistof
  • Condensatie: de vloeistof brengt zijn warmte over aan het sanitair water of aan de lucht van je woning. De vloeistof transformeert dus van damp naar vloeistof. Het is dus tijdens dit proces dat de energie uit de natuur gebruikt wordt om je woning of sanitair water te verwarmen.
  • Drukvermindering: de druk op de koelvloeistof neemt af, net zoals de temperatuur ervan.

Op die manier kan je je woning of sanitair water verwarmen met behulp van gratis energie die aanwezig is in de lucht, het water of de aarde, zowel in de zomer als in de winter. 

Het principe van de koelkast

Het optimale warmtepomp vermogen is niet alleen afhankelijk van de grootte van de te verwarmen of te koelen oppervlakte. Het is veel belangrijker om te kijken naar het isolatievermogen van je woning. Dit bepaalt immers hoe goed de warmtepomp zal moeten presteren. Is je woning slecht geïsoleerd, dan zal je met andere woorden een warmtepomp met een hoger vermogen moeten aankopen. Welk warmtepomp vermogen ideaal is voor jouw woning, bepaal je dus best aan de hand van de warmteverliezen.

Airco of verwarming?

Sinds warmtepompen in het begin van de 20ste eeuw uitgevonden werden, zijn warmtepompen steeds verder geëvolueerd. Vandaag is het meest geavanceerde systeem datgene van de omkeerbare warmtepomp, waarmee je zowel je woning kan verwarmen als verkoelen. In de zomer als het te warm is binnen, kan je eenvoudigweg het warmtepomp principe omdraaien, zodat de warmte uit je huis onttrokken wordt en afgegeven wordt aan de natuur.  Op die manier kan een warmtepomp zowel functioneren als verwarming en als airco

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !