Zomerhitte? Tips om je huis (en jezelf) te koelen

Het is in België altijd even wachten op zomerse temperaturen, maar dat betekent niet dat je je voorzorgen niet kunt nemen. Voor je het weet schiet het kwik opnieuw de hoogte in en wordt verkoeling zoeken een heuse uitdaging. In het slechtste geval is het in je slaapkamer zelfs te heet om van een gezonde nachtrust te kunnen genieten. Gelukkig zijn er heel wat maatregelen die je kunt treffen om je huis te koelen tot een aangename temperatuur. Lees snel verder.

Zomerse gevaren: hitte en ozon

Wanneer de buitentemperatuur langer dan vijf dagen boven de 25°C oploopt, en er tijdens minstens drie van die vijf dagen temperaturen van 30°C of meer gemeten worden, spreken we van een hittegolf. Het is je wellicht al opgevallen dat er in het weerbericht dan ook sprake is van hogere ozonconcentraties. Vooral voor jonge kinderen, bejaarden en zieken houden die factoren ernstige risico’s in, maar zowat iedereen kan last krijgen van uitdroging, oververhitting, uitputting, zonneslag of in het slechtste geval een hitteslag. Zoveel mogelijk hitte en ozon vermijden is dus de boodschap, en dat lukt het best met een aangenaam koele woning.

Voorkomen is beter dan afkoelen

Het feit dat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn kent talloze voordelen. Zo blijft warmte in de regel beter buiten. Vooral je dakisolatie is een goede bondgenoot voor een aangename binnentemperatuur. Tegelijkertijd betekent het echter ook dat warmte die toch binnenkomt, beter blijft hangen. Eens je huis aanvoelt als een sauna, is het dus moeilijker om die hitte weer af te voeren. Omdat voorkomen beter is dan afkoelen, is het verstandig om je woning overdag te verduisteren en ramen en deuren gesloten te houden zolang het buiten warmer is dan binnen. Het helpt ook om elektrische toestellen uit te schakelen.

Welke opties bestaan er om je huis te koelen?

Hou je van planten? Dan hebben we goed nieuws: doordat ze vocht vasthouden, helpen ze de temperatuur in huis ook op peil te houden. Jammer genoeg zijn planten alleen vaak onvoldoende om écht verkoeling te bieden. Een ventilator biedt evenmin soelaas. Die blaast enkel warme lucht in het rond – tenzij je hem laat blazen over een bak met koud water. Kies je echter voor airconditioning, dan bepaal je niet alleen de temperatuur in huis, maar kun je ook de luchtvochtigheid in huis regelen en de binnenlucht zuiveren.

Er bestaan talloze uitvoeringen en modellen airco’s. Zo kun je een lucht/lucht- of lucht/water- warmtepomp of vloerverwarming ook als airconditioning inzetten. Dat zijn bijzonder duurzame en ecologische opties. Heb je snel nood aan verkoeling? Dan kan een mobiele airco je even verder helpen, al ben je beter af met een split airco. Ongeacht het gekozen systeem is het belangrijk om de airco juist te gebruiken. Zo mag het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur niet meer dan 7 graden bedragen en moet je de aircofilters regelmatig (laten) reinigen om te genieten van schone lucht.

Tips om zelf verkoeling te vinden

Eens je huis op temperatuur is, kun je het best uit de zon blijven en zware lichamelijke inspanningen vermijden. Blijf op de warmste momenten zoveel mogelijk binnen en hou verder je aan volgende tips:

  • Drink voldoende, maar vermijd ijskoude dranken en alcohol. Te koude dranken laten je lichaam harder werken, waardoor je het snel weer warm krijgt. Alcohol droogt dan weer uit. Je drinkt dus het best water op kamertemperatuur. Je kunt ook thee drinken: hierdoor zul je zweten, wat je uiteindelijk weer helpt afkoelen.
  • Eet lichte maaltijden zodat je lichaam niet te hard moet werken. Pikant voedsel heeft hetzelfde effect als thee: je zult meer zweten en daardoor afkoelen.
  • Zoek verkoeling op door water in je gezicht te verstuiven, te zwemmen of een lauwe douche te nemen. Als je jezelf te snel afkoelt, zal je lichaam immers weer warmte produceren om op temperatuur te blijven.
  • Stel sporten uit tot ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.
  • Kleed je als je naar buiten gaat licht en luchtig, draag een zonnebril, hoofddeksel en gebruik zonnecrème.

 

huis afkoelen

Ontvang nu het airco magazine en maak de juiste keuze!

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

21 augustus 2018

 

Categorie:

Airconditioning

Gelijkaardige artikels