Skip to main content

Wat helpt tegen pollenallergie?

Heb jij ook last van pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd? Een lopende neus, niesbuien, keelpijn … Mooi weer is niet alleen maar goed nieuws, want bij het begin van de lente duiken ook weer de pollen op die mensen met allergieën zo vrezen. Gelukkig kun je heel wat doen tegen pollenallergie. Naast de traditionele oplossingen verschijnen er nu ook nieuwe technologieën op de markt om dit type allergie te verlichten. We geven je een beknopt overzicht van de bekende remedies én van veelbelovende nieuwe oplossingen!

Wat is een allergie?

Een allergie is niets anders dan een overgevoelige reactie op een lichaamsvreemde stof. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan die stof (wat we een ‘allergeen’ noemen), treedt het immuunsysteem in actie en veroorzaakt het een fysieke reactie die zich op verschillende manieren kan manifesteren (symptomen).

Pollenallergie, wat is dat?

Hooikoorts of pollenallergie is een allergie die wordt voorzaakt door pollen (stuifmeelkorrels). Mensen die allergisch zijn voor pollen, hebben daar dan ook vooral last van in de lente, wanneer bomen, bloemen en grassen zich voortplanten en hun pollen aan de lucht afgeven. De typische symptomen van pollenallergie (een lopende neus, niesbuien en keelpijn) zijn het gevolg van het afweersysteem dat op de pollen reageert door overmatig antistoffen aan te maken.

Een pollenallergie is gelijkaardig aan een herfstallergie.  

Bijkomende oorzaken van pollenallergie

Naast een directe blootstelling aan pollen kunnen ook andere factoren, waarvan je het misschien niet verwacht, een invloed hebben op jouw hooikoorts. Luchtverontreiniging irriteert bijvoorbeeld de luchtwegen, zodat stuifmeel gemakkelijker de longen binnendringt. Daarnaast maakt luchtververvuiling de pollen zwakker, waardoor die in nog fijnere deeltjes breken. Bij zware luchtvervuiling is het blootstellingsrisico aan pollen daarom des te groter.

Wat te doen tegen pollenallergie?

Tijdens het pollenseizoen kun je je allergiesymptomen verminderen door je eerst en vooral af te schermen voor stuifmeel. Doe bijvoorbeeld geen zware inspanningen, hang je kleding niet buiten te drogen, rijd niet met de ramen open en houd de grasmaaier een tijdje op stal.

Medicijnen tegen hooikoorts

Vandaag bestaan er twee soorten medicijnen die helpen tegen pollenallergie of hooikoorts.

  • Antihistaminica (oog- of neusdruppels)

Antihistaminica zijn medicijnen die je allergische reactie op pollen onderdrukken door de werking van histamine – de stof die je lichaam aanmaakt bij contact met een allergeen – te blokkeren. Voorbeelden van antihistaminica zijn oogdruppels en neusdruppels.

  • Immunotherapie

Anderzijds bestaat er immunotherapie of desensibilisatie, een behandeling die meerdere jaren duurt. Je krijgt dan heel gecontroleerd allergenen toegediend, telkens in een iets hogere concentratie, tot je lichaam niet meer of veel minder allergisch reageert.

Ook luchtreiniger helpt tegen pollenallergie

Het grote probleem met hooikoorts is dat pollen werkelijk overal kunnen rondzweven, ook binnen. Zelfs in huis kun je dus last hebben van pollen en bijvoorbeeld beginnen niezen of, bij een ernstige allergie, acute ademhalingsproblemen krijgen.

Voorkom je liever dan te moeten genezen? Weet dan dat er tegenwoordig luchtreinigers zijn die het probleem – de aanwezigheid van pollen in de lucht – bij de wortel aanpakken. Deze huishoudelijke luchtreinigers halen virussen en bacteriën uit de omgevingslucht en filteren ook op stof en pollen.

Luchtreiniger met HEPA-filter

De nieuwe luchtreinigers uit het Daikin-gamma zijn uitgerust met elektrostatische HEPA-filters. Dat zijn zeer efficiënte filters die stofdeeltjes die in de lucht zweven, opvangen met behulp van elektrostatische kracht. Zo krijg je effectief minder last van pollenallergie. Bovendien kun je rekenen op een krachtige luchtbevochtiging die je slijmvliezen tegen de droogte beschermen. 

Daikin wenst je een fijne lente!

Meer weten over onze luchtreinigers? Aarzel niet om contact op te nemen of stel je vraag meteen aan een installateur in je buurt.

Geplaatst op:

17 juni 2022