Skip to main content

Airco kopen: welk systeem kies je het best?

Er zijn verschillende airconditioningsystemen op de markt die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Wil je graag een airco kopen die perfect bij jou past? De beste airco kies je in functie van je wensen en hoeveel plaats je hebt. Lees verder en ontdek meteen hoe je een doordachte keuze maakt.

Mobiele of vaste airco kopen?

De eerste knoop die je moet doorhakken is de kiezen tussen een mobiel toestel of vaste airconditioning.

Een mobiele airco kopen

Een mobiele airco kun je in principe verplaatsen naar elke kamer in je woning. Toch is er een groot nadeel: omdat de warme lucht via een flexibele buis afgevoerd wordt, moet je altijd een raam laten openstaan – of desnoods een gat in een muur maken. Ook maken mobiele airco’s vrij veel lawaai en verbruiken ze meer dan een vaste installatie.

De prijs van mobiele airco is afhankelijk van het merk en de grootte van de ruimte die je wil koelen.

Een vaste airco kopen

Waarom zoveel mensen een vaste airco kopen? Die staat altijd uit de weg. Een vast systeem wordt aan de muur of het plafond gemonteerd – er bestaan zelfs designexemplaren – en de leidingen worden onzichtbaar weggewerkt in de structuur van je woning. Er bestaan verschillende soorten, maar de meeste mensen kiezen ervoor om een split-airco te kopen.

Waarom een split airco kopen?

De meeste vaste airco’s zijn split- of multisplit-airco’s die bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Omdat het deel dat warmte afgeeft buiten staat, is dit systeem geruisloos en blijft de koelte beter bewaard in je woning. 

De vaste airco’s van Daikin zijn lucht-luchtwarmtepompen die ook kunnen verwarmen. Bovendien zijn ze makkelijk bedienbaar met je smartphone en zijn ze frequentiegestuurd, waardoor ze zo’n dertig procent minder energie verbruiken dan de airco’s van tien jaar geleden.

Één of meerdere binnenunits?

Wil je slechts één ruimte koelen? Dan heb je de keuze tussen een mobiele monoblock of een split-airco met een binnenunit en een buitenunit.

Als je systeem meerdere ruimtes moet kunnen koelen, dan is een multisplit-systeem de oplossing. Dan heb je een centrale buitenunit die je kunt verbinden met meerdere binnenunits. 

Extra functies

De bekendste functie van een airco is natuurlijk verkoelen in de zomer, maar vandaag zijn airco’s ook standaard uitgerust om te verwarmen tijdens het tussenseizoen of in de winterperiode.

Daarnaast kunnen de meeste airconditioningsystemen de lucht ook ontvochtigen. Vaak kun je ze zelfs combineren met een luchtreiniger om virussen en bacteriën op een efficiënte manier uit je woning te verwijderen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

1. Let goed op het geluidsvermogen

In tegenstelling tot vaste airconditioning zijn mobiele systemen (monoblocks in het bijzonder) niet geruisloos. Let dus goed op het geluidsvermogen, zeker wanneer het om airco voor een werkruimte of slaapkamer gaat. Kies in die laatste gevallen voor een toestel dat minder dan 50 dB produceert.

2. Het juiste verwarmings-/koelvermogen

Let ook goed op dat het toestel het juiste vermogen heeft voor alle ruimtes die je wil verwarmen of koelen (niet elke ruimte is even groot of goed geïsoleerd). Kamers die snel opwarmen door hun oriëntatie, slechte isolatie of door aanwezige mensen of apparatuur, hebben meer baat bij split-systemen. Die bieden meer koelvermogen dan monoblocks.

Hoeveel kost een airco?

Wil je een lucht-luchtwarmtepomp/airco kopen? Weet dan dat airconditioning altijd een oplossing op maat is. De precieze prijs van jouw warmtepomp hangt dan ook af van verschillende factoren. Wat die zijn, lees je op onze pagina over de prijs van airco. Je vindt er ook een tabel met richtprijzen voor monosplits, multisplits en de verschillende modellen binnenunits.

Wat kost een airco inclusief installatie?

Wat een warmtepomp kost inclusief installatie, hangt natuurlijk af van de installateur. Een Daikin-installateur zal je altijd een gedetailleerde offerte bezorgen waarin je ook zijn uurtarief terugvindt. 

De beste airco kopen

Weet je niet welke airco kiezen? Of wil je weten wat de prijs van airco is inclusief de installatie? Daikin helpt je graag de airco kopen die bij jou past. Vind meteen een erkende installateur in jouw buurt voor een gratis offerte of kom eens langs in een van onze Experience Centers.

Geplaatst op:

15 maart 2023