Skip to main content

Zomerhitte? Tips om je huis (en jezelf) te koelen

De klimaatopwarming spaart ook ons land niet. We krijgen te maken met ontzettend hete zomers en ongeziene hittegolven. Voor je het weet, schiet het kwik opnieuw de hoogte in en wordt verkoeling zoeken een heuse uitdaging. In het slechtste geval is het in je slaapkamer zelfs te heet om van een gezonde nachtrust te kunnen genieten. Gelukkig kun je heel wat maatregelen treffen om je huis te koelen tot een aangename temperatuur. Lees snel verder.

Zomerse gevaren: hitte en ozon

Wanneer de buitentemperatuur langer dan vijf dagen boven de 25°C oploopt, en we tijdens minstens drie van die vijf dagen temperaturen van 30°C of meer opmeten, spreken we van een hittegolf. Het is je wellicht al opgevallen dat het weerbericht dan ook hogere ozonconcentraties vermeldt. Vooral voor jonge kinderen, bejaarden en zieken houden die factoren ernstige risico’s in, maar zowat iedereen kan last krijgen van uitdroging, oververhitting, uitputting, zonneslag of in het slechtste geval een hitteslag. 

Zoveel mogelijk hitte en ozon vermijden is dus de boodschap, en dat lukt het best in een aangenaam koele woning. 

Voorkomen is beter dan afkoelen

Een goed geïsoleerde woning heeft talloze voordelen. Zo blijft de warmte in de regel beter buiten. Vooral je dakisolatie is een goede bondgenoot voor een aangename binnentemperatuur. Maar tegelijkertijd betekent het dat warmte die toch binnenkomt, beter blijft hangen. Zodra je huis aanvoelt als een sauna, is het dus moeilijker om die hitte weer af te voeren. Omdat voorkomen beter is dan afkoelen, is het verstandig om je woning te verduisteren en ramen en deuren gesloten te houden zolang het buiten warmer is dan binnen.      

Welke opties bestaan er om je huis te koelen?

Hou je van planten? Dan hebben we goed nieuws: doordat ze vocht vasthouden, helpen ze de temperatuur in huis op peil te houden. Jammer genoeg zijn planten alleen vaak onvoldoende om écht verkoeling te bieden.

Een ventilator biedt evenmin soelaas. Die doet enkel warme lucht circuleren – tenzij je hem laat blazen over een bak met koud water.

De enige, echte oplossing is dan ook airconditioning. Laat je een lucht-luchtwarmtepomp (split-airco) installeren, dan houd je zelfs tijden de heetste dagen en nachten het hoofd koel. Bovendien kun je met sommige airco’s de luchtvochtigheid in huis regelen en de binnenlucht zuiveren van stofdeeltjes en pollen. Vooral dat laatste is ’s zomers van belang, zeker in slaapkamers en kantoren.

Je huis duurzaam koelen met een airco

Een airco werd lang gezien als een heuse energievreter, maar vandaag klopt dat niet meer. Ten eerste kun je met een lucht-luchtwarmtepomp nóg efficiënter koelen dan verwarmen – check het energielabel maar. Bovendien hebben heel wat mensen tegenwoordig zonnepanelen op het dak liggen. Zij kunnen ’s zomers hun huis koel houden met groene stroom die ze zelf produceren     .

Welk model airco?

De binnenunits van airco’s zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Wil je een compacte oplossing? Kies dan voor een wandmodel. Zo’n toestel kun je heel discreet integreren in je interieur.

Wil je net uit de band springen? Ga dan voor een van de – bekroonde –  designwandmodellen van Daikin met een unieke vormgeving. Een wandtoestel installeer je bij voorkeur boven de deur. Zo moet je geen vrije wand opofferen en heb je geen last van de luchtcirculatie     .

Een andere optie zijn de vloermodellen. Die zijn perfect als vervanging van een accumulatiekachel, om mooi te integreren in een nis of in kamers met lage plafonds. Hét grote voordeel van vloermodellen is dat ze de lucht altijd naar boven blazen en dus geen hinder veroorzaken.

Heb je liever geen zichtbare binnenunit, dan ben je het best af met een inbouwmodel. Let wel: dit is minder vanzelfsprekend bij een renovatie.

Gezonde binnenlucht

Bij de lucht-luchtwarmtepompen van Daikin zijn de binnenunits standaard uitgerust met sensoren die detecteren of er iemand in de kamer is. Ben je er niet, dan wordt er niet gekoeld en bespaar je energie.

Voor extra comfort passen de toestellen de luchtstroom voortdurend aan, zodat er in de ruimte altijd een optimale verdeling van warmte of koelte is. De topmodellen filteren zelfs verontreinigingen uit de lucht, zoals pollen en vluchtige organische stoffen. Ideaal voor mensen met astma of hooikoorts.

Bediening via een handige app

De airco’s van Daikin kun je op verschillende manieren bedienen. Behalve voor een van de standaardoplossingen kun je ook kiezen voor de Daikin Online Controller, een app waarmee je je warmtepomp vanop afstand kunt bedienen. Bovendien geeft deze app je inzicht in je verbruik.

De Daikin Online Controller is extra handig als jij (of een van je kinderen) de unit vergat af te zetten, of als je na het werk onderweg bent naar huis en je de woonkamer alvast tot de ideale temperatuur wil koelen.

Een airco kiezen voor de zomer: enkele aandachtspunten

Wil je tijdens de zomer een airco in huis hebben? Dan start je je zoektocht maar beter zo vroeg mogelijk. Februari is de ideale maand om offertes te beginnen aanvragen. Richt je niet alleen op de prijs van het toestel en het installatietarief, maar hou ook rekening met andere belangrijke aspecten zoals energiezuinigheid, technologie en het design van de airco.

Ben je pas op het laatste moment aan een airco beginnen denken? Ook dan loont het nog de moeite om er een te laten installeren. Met lucht-luchtwarmtepompen kun je namelijk evengoed verwarmen en dit op een energiezuinige manier, wat handig is tijdens de koudere maanden. En de volgende hittegolf zal je alleszins niet meer deren. Je geniet dus tijdens elk seizoen van je airco-installatie.

Airco kiezen: vraag advies aan een expert

Een airco-installatie voor je woning uitzoeken doe je het best in samenspraak met een expert. Ga niet zozeer op zoek naar een airco-leverancier, maar kies eerder voor een partner die je van bij de start begeleidt. Daikin staat voor je klaar, vanaf de keuze van het juiste product tot en met de installatie en zelfs de controle en het onderhoud van je airco. Een van onze medewerkers helpt je graag het juiste model kiezen en te bepalen waar je de binnen- en buitenunits het best installeert.

Je huis koelen met een airco?

Interesse in een airco om je huis te koelen? Vraag nu al je offerte aan. Contacteer ons en wij geven je, uiteraard geheel vrijblijvend, alle nodige informatie.

Geplaatst op:

19 december 2022