
Een hittegolf is de laatste jaren geen zeldzaamheid in ons land. Steeds vaker gaan de temperaturen dagenlang de hoogte in. Heb jij de vorige keer ook zo zitten puffen en zweten in je huis? Dan is het dringend tijd om enkele maatregelen te nemen. Ontdek wat je kunt doen om je huis koel te houden.
Wanneer spreken we van een hittegolf?
In België spreekt het KMI officieel van een hittegolf als de maximale temperatuur die in Ukkel gemeten wordt gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen 25°C of meer bedraagt. Bovendien moeten de maxima in die periode minstens drie dagen de 30°C halen.
Een hittegolf is erg belastend, zeker voor oudere mensen, zieken en jonge kinderen. Behalve de temperatuur speelt daarbij ook de duur van de hittegolf een rol. Zo waren er tijdens de zomer van 1976 maar liefst vijftien opeenvolgende hittedagen. Met een gemiddelde temperatuur van 24,9 °C blijft die hittegolf vooralsnog de warmste ooit.
Wat wel onlangs sneuvelde, is het nationaal hitterecord: in het West-Vlaamse Beitem, bij Roeselare, werd op 25 juli van dit jaar een temperatuur van maar liefst 40,7°C opgetekend. Een verzengende hitte inderdaad, die kan leiden tot uitdroging, oververhitting, uitputting of een zonneslag. Zoveel mogelijk de hitte vermijden is de boodschap en dat lukt het best in een aangenaam koele woning.
De beste oplossing: een airco
Met een systeem voor airconditioning bepaal je niet alleen de temperatuur in huis, maar kun je ook de luchtvochtigheid regelen en de binnenlucht zuiveren. Er bestaan heel wat verschillende soorten airco’s, denk maar aan een mobiele airco, een split-airco voor de koeling van één ruimte of een multisplit-systeem waarmee je meerdere kamers kunt koelen.
Wist je trouwens dat je duurzame systemen om mee te verwarmen zoals een warmtepomp of vloerverwarming ook kunt gebruiken als airco om mee te koelen? Zo sla je twee vliegen in één klap!
Isoleer je dak
Woningen zijn tegenwoordig almaar beter geïsoleerd en dat is maar goed ook. Een degelijke isolatie is niet alleen erg nuttig tijdens de koude maanden, het helpt ook om de warmte buiten te houden tijdens een hittegolf. Vooral je dakisolatie is daarbij van belang, maar ook sterk isolerende ramen en deuren zijn cruciaal. Wist je trouwens dat een groendak kan fungeren als een passieve koeling voor je huis? Zeker het onderzoeken waard!
Houd de zon buiten
Beschikt je woning (nog) niet over een koelsysteem? Houd dan de zon zoveel mogelijk buiten: houd de gordijnen dicht of laat een zonnescherm of rolgordijn neer. Nog efficiënter zijn natuurlijk rolluiken in kunststof, al zit je uiteraard wel in het donker als je die overdag neerlaat.
Ook speciaal gecoat zonwerend glas kan helpen om ’s zomers de warmte buiten te houden.
Verlucht ’s morgens vroeg
Je huis verluchten is zeker een goed idee, maar zet je deuren en vensters niet wagenwijd open op het heetst van de dag. In de stad kun je ook ’s avonds en ’s nachts nog last hebben van de stralingswarmte van andere gebouwen. ‘s Morgens vroeg als de temperaturen wat lager zijn, is dan ook het ideale moment om de lucht even door je huis te laten circuleren.
Wat met een ventilator?
Heel wat mensen zoeken tijdens hete zomerdagen hun toevlucht tot een ventilator. Toch is dit geen efficiënte oplossing om de hitte te bestrijden. Een ventilator verplaatst namelijk alleen maar de warme lucht in je huis. Wil je je ventilator wat efficiënter maken? Laat hem dan blazen over een bak koud water.
Verzorg jezelf!
Tenslotte nog enkele cruciale raadgevingen om een hittegolf het hoofd te bieden: drink voldoende water of thee, eet lichte maaltijden en verkoel jezelf door bijvoorbeeld af en toe wat water op je gezicht te verstuiven.
Warm weer? Denk Daikin airco!

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze
Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.
Over deze blogpost
Geplaatst op:
5 augustus 2019
Categorie:
Airconditioning