Skip to main content

Warmtepompboiler steekt klassieke boiler de loef af

Warmtepompboilers winnen aan populariteit.

Warmtepompboilers winnen hoe langer hoe meer aan populariteit. En dat is niet verwonderlijk als je hun rendement bekijkt. Voor de productie van warm water behoren ze tot de voordeligste oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Hoe groter het warmwaterverbruik, hoe interessanter een warmtepompboiler. Ook al is dit energie-efficiënte toestel nog niet zo lang op de markt, toch heeft het al bewezen een waardig alternatief te zijn voor een klassieke boiler.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

De manier waarop een warmtepompboiler functioneert, is even geniaal als eenvoudig. Hij haalt gewoon warmte uit de lucht en gebruikt die om water op te warmen. Ook een koelkast past hetzelfde principe toe, maar dan omgekeerd. Het is dus geen nieuwe techniek, maar wel één die uitblinkt in energie-efficiëntie. Wanneer de warmtepomp zelf het water niet genoeg opwarmt, wordt een elektrische weerstand ingeschakeld die in de warmtepompboiler is geïntegreerd.

Gebruik van omgevingswarmte

Een warmtepompboiler zuigt omgevingswarmte aan. Je moet hem in een ruimte waar restwarmte aanwezig is (bijvoorbeeld een kelder) plaatsen om een optimaal rendement te verkrijgen. Een standaard model kan een voorraad van 200 tot 300 liter water opwarmen. Als je een warmtepompboiler in een bestaande woning integreert, komt er quasi geen kap- en breekwerk aan te pas. Daarom leent het systeem zich perfect voor de vervanging van een oud elektrische boiler.

Warmtepompboiler: prijs en terugverdientijd

Als je beslist om een warmtepompboiler te kopen, moet je uitgaan van een prijs van ongeveer 3.500 euro. De terugverdientijd hangt af van de hoeveelheid warm water die je verbruikt. Een warmtepompboiler hoort thuis in het rijtje van milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen met een hoog rendement. Hij is ook ideaal om te combineren met andere vormen van hernieuwbare energie.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !