Hou je badkamer gezond dankzij optimale ventilatie

Hou je badkamer gezond dankzij optimale ventilatie

In je badkamer start je een nieuwe dag. Je sluit er ook je avond af, voor je in bed kruipt. Hou deze ruimte dus gezond! Je beseft niet altijd hoeveel water in de lucht vrijkomt als je je wast: een lang, verkwikkend bad of een snelle, hete douche veroorzaken condens of damp. Dat kan leiden tot verminderde hygiëne of zelfs schimmel. Hoe voer je die grote hoeveelheid stoom efficiënt af? Hieronder vind je een handig overzicht.

Natuurlijke ventilatie

Er hangt te veel vocht in de lucht als je jezelf niet meer ziet in de badkamerspiegel. De eerste reactie is dan om snel het raam open te zetten. Dat helpt op korte termijn maar is niet de gezondste oplossing. Droge buitenlucht die je badkamer binnenkomt, trekt door onderdruk een deel van de vochtige lucht naar buiten maar verspreidt een ander deel door je hele woning. Bovendien blijft veel vocht in hoekjes zitten en is de buitenlucht in de winter te koud en in de zomer te warm. Je energiefactuur daalt hier niet door! Een vast ventilatierooster in of boven je raam is dus ook geen structurele oplossing.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie in je badkamer is een betere oplossing. Een eenvoudige ventilator zorgt voor afzuiging van vochtige lucht in je badkamer. Je schakelt hem manueel in wanneer je in de douche stapt of je bad laat vollopen. Je kan ook  kiezen voor een automatisch systeem dat gekoppeld is aan je lichtschakelaar. Die begint te draaien als je het licht aanknipt en zuigt dan zuivere lucht aan.

In vaktermen spreekt men van ‘ventilatiesysteem C’. ‘Systeem C+’ koppelt dit aan een sensor, die de badkamer ventilator hoger schakelt als de luchtvochtigheid stijgt.

Een volledig ventilatiesysteem

Optimaal ventileren doe je met een dubbel mechanisch circuit: ‘ventilatiesysteem D’. De ene ventilator zorgt voor afzuiging, de andere blaast verse lucht binnen. Beide houden elkaar in balans en vermijden dat vocht zich in de badkamer ophoopt of naar de rest van de woning verspreidt. Ook dit systeem koppel je aan de lichtschakelaar of stel je in volgens gebruik.

Optimaliseer je klimaatregeling

Geniet je graag van een constante, aangename temperatuur in je badkamer? Kies voor de betere systemen die de temperatuur van je vochtige lucht gebruiken om aangezogen lucht op te warmen of af te koelen. Je voorkomt plotse afkoeling in de winter of vervelende opwarming in de zomer!