Skip to main content

Een warmtepomp installeren in een bestaande woning: een haalbare kaart of niet?

Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp en 4 andere vragen

Ontvang de Daikin prijslijst

Een warmtepomp is een bijzonder duurzame én efficiënte oplossing om je woning te verwarmen. Toch leeft bij heel wat mensen nog altijd het misverstand dat een warmtepomp enkel haalbaar is bij nieuwbouw. Dat klopt allang niet meer. Ook in een bestaande woning is het perfect mogelijk om een warmtepomp te installeren. Een woordje uitleg.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat gratis energie onttrekt aan de omgeving – de lucht, de bodem of het grondwater. Die energie wordt omgezet in warmte en afgegeven in je woning. Ook kun je er je sanitair water mee verwarmen en, met sommige types, je woning koelen

In tegenstelling tot oude verwarmingsketels verbruikt een warmtepomp geen fossiele brandstoffen en stoot de installatie geen schadelijke stoffen uit. Een bijzonder duurzame oplossing dus, die bovendien een zeer hoog rendement heeft.

Een warmtepomp in een bestaande woning installeren

Als je oude verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, is het een slim idee om die in te ruilen voor een systeem dat helemaal klaar is voor de toekomst. Een warmtepomp is dan uiteraard de beste optie, aangezien zo’n installatie met glans voldoet aan alle eisen van vandaag én morgen.

Bij een renovatie – want dat is de installatie van een nieuw verwarmingssysteem wel – is een lucht-waterwaterpomp op hoge temperatuur zoals de Daikin Altherma 3H HT een bijzonder slimme keuze. Deze warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en verwarmt daarmee het water in een buizenstelsel dat door je woning loopt. We hebben goed nieuws: je kunt dit systeem perfect aansluiten op je bestaande leidingen en radiatoren. Het is dus helemaal niet nodig om grondige verbouwingen uit te voeren en vloeren of wanden open te breken. Nog beter nieuws: door het compacte design van de Daikin Altherma 3 heb je slechts een minimale installatieruimte nodig.

Warmtepomp: ook aanrader bij nieuwbouw

Ga je voor nieuwbouw? Dan is kiezen voor ‘groen’ verwarmen al helemaal een must. Zeker voor nieuwbouwwoningen worden de energie-eisen almaar strenger, maar geen nood, want met een warmtepomp doorsta je die test met vlag en wimpel. 

Hét grote voordeel bij nieuwbouw is dat je alle kanten uit kunt. Je kunt bij het ontwerp van je woning dan ook perfect rekening houden met het verwarmingssysteem dat je verkiest. Anders dan bij de vervanging van een bestaande ketel, kun je ook opteren voor een warmtepomp op lage temperatuur. Zo’n systeem is ideaal in combinatie met een perfect geïsoleerde nieuwbouwwoning en is daarnaast nog eens bijzonder energiezuinig. Bovendien kun je zo’n warmtepomp aansluiten op vloerverwarming, plafondverwarming of wandverwarming. Erg comfortabel en plaatsbesparend, aangezien je bij deze configuratie helemaal geen radiatoren meer nodig hebt.

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden van een warmtepomp, in een bestaande woning.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

20 november 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !