

Heb je besloten om een huis te bouwen en ga je daarbij voluit voor duurzaamheid en kostenefficiëntie? Dan is verwarmen met een warmtepomp een prima keuze. Maar al snel komt de vraag: op welk warmteafgiftesysteem ga je die warmtepomp aansluiten? Vergeet de traditionele radiatoren: we zetten voor jou de afgiftesystemen op een rijtje die voldoen aan je verwachtingen en de technische vereisten van jouw toekomstige warmtepomp.
Zuinige warmteafgiftesystemen
Allereerst moet je weten dat er twee types warmtepompen bestaan: warmtepompen die werken op lage temperatuur enerzijds en modellen die werken op hoge temperatuur anderzijds. Zoals de naam aangeeft, warmen lagetemperatuurwarmtepompen het water in het circuit van je verwarming op tot een lage temperatuur van zo’n 35 à 45°C. Deze oplossing garandeert je een optimaal rendement en uitstekende prestaties bij een laag energieverbruik. Wel heb je er een warmteafgiftesysteem dat ook op lage temperatuur werkt voor nodig. Ook is het voor een optimaal resultaat nodig om je woning goed te isoleren. Vandaar dat lagetemperatuurwarmtepompen vooral aangewezen zijn bij nieuwbouw.
Hogetemperatuurwarmtepompen warmen het water op tot meer dan 60°C. Deze modellen zijn meer aangewezen bij renovaties, op voorwaarde dat ze compatibel zijn met traditionele warmteafgiftesystemen. Houd wel in het achterhoofd dat dit type warmtepompen twee à drie keer duurder zijn dan lagetemperatuurwarmtepompen en dat ze ook meer energie verbruiken.
De juiste keuze maken
Overweeg je om een lagetemperatuurwarmtepomp te installeren? Informeer je dan eerst over de mogelijke warmteafgiftesystemen. Om het je makkelijker te maken, hebben we de voor- en nadelen van de verschillende systemen op een rijtje gezet. Aan jou de keuze!
1. Vloerverwarming
Voordelen:
Vloerverwarming is geknipt om te combineren met een lagetemperatuurwarmtepomp. Met dit systeem geniet je een optimaal comfort en een constante temperatuur. Bovendien is vloerverwarming compleet onzichtbaar, aangezien het onder je vloer geïnstalleerd wordt. Ook hou je zo meer ruimte over in je kamers.
Nadelen:
Vloerverwarming heeft een zeer hoge inertie. Dat garandeert je weliswaar een constante temperatuur, het betekent ook dat het langer duurt om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Ook is het cruciaal om een vloerbedekking te kiezen met een lage warmteweerstand, zoals tegels of bepaalde soorten parket.
Specifieke kenmerken:
Lucht-water-, bodem-water-, water-waterwarmtepompen, … Vloerverwarming is compatibel met een hele waaier aan verschillende warmtepompen. Een groot voordeel als je al beslist hebt welk type je wil installeren.
2. Ventiloconvectoren
Voordelen:
Ventiloconvectoren zijn al lang niet meer die grote en luidruchtige toestellen, zoals je die kent uit de kantoren van de jaren 90. Vandaag zijn ze heel wat discreter en past hun innovatieve design bij elke woning. In tegenstelling tot vloerverwarming reageren ventiloconvectoren heel snel op jouw vraag naar een hogere of lagere temperatuur. Bovendien zijn ventiloconvectoren ook compatibel met omkeerbare warmtepompen, zodat je er bij warm weer ook mee kunt koelen. Erg handig tijdens de hittegolven waar we steeds vaker mee te maken krijgen!
Nadelen:
Ventiloconvectoren vergen een regelmatig onderhoud om te voorkomen dat er zich stof ophoopt of dat er zich bacteriën ontwikkelen die slechte geuren kunnen veroorzaken en die schadelijk zijn voor de kwaliteit van je binnenklimaat.
Specifieke kenmerken:
Deze praktische oplossing is compatibel met lucht-waterwarmtepompen.
3. Radiatoren op lage temperatuur
Voordelen
Zoals de naam aangeeft, werken lagetemperatuurradiatoren met water op een temperatuur lager dan 50°C. Daarmee verschillen ze van traditionele radiatoren waarbij het water tussen 70 en 90°C is. Lagetemperatuurradiatoren kunnen op die manier met dertig procent minder energie hetzelfde warmtecomfort garanderen als hun klassieke tegenhangers.
Nadelen
Om op lage temperatuur een optimaal comfort te garanderen, hebben deze modellen een groter contactoppervlak met de lucht nodig. Ze zijn dan ook groter dan klassieke radiatoren, wat niet altijd zo handig is in kleinere ruimtes. Deze radiatoren zijn ook duurder dan de traditionele modellen, al zullen ze op termijn wel bijdragen tot een lagere energiefactuur.
Specifieke kenmerken
Lagetemperatuurradiatoren zijn compatibel met tal van warmtepompen, zoals lucht-water-, bodem-water- of water-waterwarmtepompen.
Hopelijk vind je met deze info een warmteafgiftesysteem dat aansluit bij jouw noden en bovendien binnen jouw budget past. Twijfel je tussen twee modellen? Geen probleem: neem gerust contact met ons op. We zijn er om jouw vragen te beantwoorden. Tot snel!

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.